Д-р Илияна Цанкова препоръчва

homeopatyИгрите с таблети и телефони още от най-ранна възраст замениха игрите в снега и на открито през зимата. Така децата растат изнежени и боледуват по-често, коментира д-р Илияна Цанкова, специалист по вътрешни болести, лекар хомеопат и Шуслеров терапевт в частна клиника в град София. В 25-годишния си стаж д-р Цанкова се е убедила, че започне ли сезонът на настинките и грипа, зачестяват и притесненията на майките от високата температура.

Как да се справят при повишаването й, е най-често задаваният въпрос и когато се обаждат разтревожени по телефона, и по време на консултация в кабинета. През последните години е забелязала, че родителите стават все по-активни в търсене на алтернативни методи за лечение, чиито предимства са липсата на странични ефекти и опасност от нежелани лекарствени взаимодействия. Затова и все повече семейства се грижат за децата си с помощта на хомеопатията, пише http://dete.bg.

Природните средства са подходящи и за кърмачета, и за възрастни

С хомеопатия могат да се лекуват всички, но особено подходяща е за бременните, кърмещите жени, малките деца и възрастните хора с отслабен имунитет или с тежки хронични заболявания. „Имам пациенти от всички възрастови групи, но като че ли майките на малките деца най-много се интересуват от хомеопатия – казва д-р Цанкова. – До тях е достигнала вече доста информация за този безвреден и същевременно ефективен метод на лечение. Независимо какъв вид терапия обаче избираме ние като лекари – класическа медицина или хомеопатия, е необходим преглед.

Специално за малкото дете той е задължителен, тъй като има значение за точната диагноза, която ще определи и подхода. В сезона на вирусните инфекции е много подходящо лечението на респираторни инфекции да стартира именно с хомеопатия.

При повишаване на температурата препоръчвам прием начесто на Шуслерова сол №3 железен фосфат, много добър избор за началните фази на възпаление с не много висока температура.

Някои майки се презастраховат, започват веднага да дават на детето антипиретици и потискат температурата, защото се плашат от внезапно рязко покачване и евентуален температурен гърч. Но т. нар. „малка температура” всъщност е добър признак, че организмът реагира на атаката на вируса и със своите защитни средства се опитва да пребори инфекцията. Шуслерова сол №3 е добър избор именно, защото предпазва от това внезапно покачване на градусите, а в същото време се подпомага овладяването на възпалителния процес. Така че майката може да е по-спокойна, обяснява лекарят.

При повишаване на градусите до 38-38,5 С тя съветва към сол №3 да се добави и сол №5, като двете минерални соли се редуват по 1 таблетка през 30 минути до настъпване на подобрение. Няма опасност от предозиране и странични ефекти.

Спешната аптечка помага на опитните родители

Хомеопатичната Беладона е добре познато средство при рязко повишаване на температурата със зачервено лице и гореща, изпотена кожа. Често по този начин стартират грипът, ангината, варицелата. Лекарството помага за овладяване на високата температура и именно затова д-р Цанкова съветва своите пациенти, с вече натрупан опит с хомеопатията, да го имат винаги в домашната си аптечка. Когато родителят познава добре реакциите на болното дете, може без да чака, да помогне с него, така че да не губи ценно време до срещата с лекаря.

Хомеопатичната Беладона, давана начесто и в подходящото разреждане (потенция), е незаменимо средство за бързо овладяване на острото състояние. Специалистът препоръчва в спешната аптечка да има винаги и „бързи” лекарства като Арника D6 и Окубака D6 на Немски хомеопатичен съюз. Първото е хомеопатичната „бърза помощ” при падане, контузия и травма, каквито често спохождат децата, особено палавите. А второто е особено ефективно при стомашно-чревни разстройства при хранително натравяне, при консумация на неподходяща храна, а също и при диария като странично действие на антибиотично лечение. Не забравяйте обаче, че консултацията с лекар хомеопат е от основно значение за провеждане на правилно и ефективно лечение, съветва специалистът.

Как да действаме при първи симптоми на настинка или грип?

В сезона на вирусните инфекции често посягаме към добре познатите „прахчета” за настинка и грип, но самолечението може да има неприятни последици, предупреждава д-р Цанкова. Един от пациентите й, без да се консултира, решава да комбинира два медикамента, но не обръща внимание, че въпреки различното им търговско наименование съдържат една и съща противотемпературна съставка. Получило се предозиране и се стигнало дори до болнично лечение. Затова не посягайте безразборно към лекарствата, подчертава лекарят.

При първи симптоми за начало на простудно заболяване д-р Цанкова препоръчва лечение с хомеопатичния препарат Инфлуцид в комбинация с Шуслерова сол №3. Приемът на Инфлуцид е по 1 таблетка на всеки час (до 12 пъти дневно за възрастни и до 8 – за деца над 1-год. възраст). Важно е лечението да не се прекъсва и да продължи поне седмица след настъпване на подобрение. Инфлуцид е подходящо средство и за профилактика преди грипната епидемия. Всички бременни или кърмачки, които имат силни притеснения в началото на зимата, могат да използват профилактичното му действие срещу вирусите като вземат по 3 таблетки дневно за 1 месец.

По принцип в хомеопатията дозата се определя от честотата на вземане и потенцията. Желателно е лекарствата да се вземат 30-40 минути преди или след прием на храна и течности, тъй като устната лигавица трябва да е чиста. Приемат се, като се смучат или се разтварят във вода. При децата е най-лесно да се разтворят.

Лечението с хомеопатия укрепва имунитета

Хомеопатичната терапия подпомага самооздравителните сили на организма. Когато помагаме на детето да преодолее простудните заболявания с хомеопатия, се съдейства и за укрепването на имунната система. Хомеопатията помага за овладяване на състоянието, без да се потиска детския имунитет точно, когато не трябва, обяснява специалистът. Д-р Илияна Цанкова си припомня случай от практиката й, в който родители потърсили помощ при нея за детето си, лекувано преди това продължително време по повод остра инфекция на горните дихателни пътища. Били приложени няколко антибиотика един след друг, без нужното микробиологично изследване, което да изолира бактерията и да определи подходящото лекарство. В резултат детето било отпаднало, отказвало да се храни поради липса на апетит, отслабнало на тегло. Д-р Цанкова използвала хомеопатично лечение, за да помогне на детския организъм да се възстанови след продължителното боледуване. Общото състояние бързо се подобрило, апетитът се върнал, имунитетът се възстановил. Родителите трябва да са наясно, че не е желателно веднага да се започва лечение с антибиотик, без да е взет гърлен секрет за установяване на наличие на бактериална инфекция.

Хремата измъчва бебетата, тъй като не умеят да дишат през устата

Хомеопатията е много силен помощник на семействата с кърмачета и малки деца, които се сблъскват с първите хреми през този сезон. Бебетата нямат рефлекса да отворят уста, когато носът им е запушен. Не могат да дишат, плачат, възможно е дори да откажат да се хранят. Много е важно майките да следят различните етапи на хремата. Обикновено в началото тя е водниста, постепенно се променя, сгъстява се, образуват се корички, които запушват нослето, и накрая се стига до гнойна хрема с жълто-зелени секрети. Различни фази изискват смяна на терапията с подходящо хомеопатично лекарство, за това консултацията с лекар хомеопат е наложителна.

Ако прекалите с употребата на спрей и капки за нос и ги прилагате продължително време, се получава обратният ефект – нослето е отново запушено, а майките се чудят, защо лекарствата вече не действат. Детето не може да диша, не може да спи.

За да не се стига до такова драматично състояние, може да се използват Шуслерови соли №3, №4 и №8. Помагат в първите стадии на хремата. При жълто-зелени секрети се включва сол №6 на мястото на №8. За деца над 2 години е много подходящо комбинирането на Цинабсин със сол №6. Овладяват се всички комплексни механизми на хремата, улеснява се изчистването на секрета, което силно затруднява родителите, обяснява д-р Цанкова.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист!

ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

One thought on “Д-р Илияна Цанкова препоръчва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *