Германий – непознат, но важен

Германий – непознат, но важен антиоксидант и имуностимулатор

За голяма изненада на учените свойствата на химичният елемент германий са почти непознати за широката аудитория, въпреки неговата изключителна важност за човешкият организъм, пише вестник „Здравна поща“

Това е микроелемент, който участва в жизнено важни процеси в тялото и поддържа младостта на клетките, като подпомага обогатяването на тъканите с кислород. Той подобрява работоспособността и издържливостта и влияе благотворно на нервната система.

Открит е от японския учен д-р Казахико Асаи през 1967 г. Според него германият е най-мощният антиоксидант и имуностимулатор поради факта, че съдържа в себе си три кислородни атома.

Органичната му форма днес се счита за едно от най-големите открития в терапията на злокачествените заболявания. Германият подпомага възстановяването на костната плътност при остеопороза, действа синергично с другите минерали и подобрява усвояването им в костите.

Той има и потенциален болкоуспокояващ агент – стимулира производството на ендогенни енкефалин или ендорфин, които по естествен път овладяват болката.

Съществуват публикации за постигане на неочаквано добри резултати с помощта на органичен германий при отравяне с живак, кадмий и други тежки метали.

Тези свойства създават предпоставка за неговото широка приложение в лечението на: СПИН, алергии, артрит, кандидози, повишен холестерол, инфекции, катаракта, и болкови синдроми.

Смята се също, че микроелементът е отлично средство за борба със стреса и различни психически разстройства.

Въпреки това много от неговите действия са все още малко проучени и критикувани от много експерти. Ето защо органичният германий не трябва да замества конвенционалната терапия, а трябва да се приема само като добавка в позволените количества.

Природните източници на органичен германий са основно растения – адаптогени, чиято функция в човешкият организъм е да оптимизира физиологичните процеси и да подпомогнат самоизлекуването.

Такива са например гъбите рейши, чесън, бял лук, жен – шен, алое вера, годжи – бери, броколи, коприва и хлорела. В големи количества елементът се среща в млякото.

В човешкото тяло съдържанието му е най-високо в мускулната тъкан. Ежедневно с храната човек си доставя около 1,4 – 1,5 мг германий, но той бързо се придвижва през тъканите и се елиминира чрез урината.

Освен чрез хранителните продукти, германий може да се набавя и под формата на хранителни добавки, но след задължителна консултация със специалист.

ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *