Витамин В6

b6-foodsВсички знаем, че витамините и по-специално витамините от група В са изключително важни за нормалното протичане на метаболитните процеси в организма ни. Те са отговорни за начина, по който тялото ни превръща храната в енергията, за да могат хранителни вещества да се използват ефективно. Витамините от тази група са необходими и за доброто състояние на косата, кожата, бъбреците и очите.

Най-жизнено необходим сред тях е витамин В6, наричан още Пиридоксин. В състава му влизат три химични съединения: пиридоксин, пиридоксал, пиридоксамин. Пиридоксал фосфат (PLP) е активната му форма и е кофактор в много реакции на амино-киселинния метаболизъм, включително трансаминиране, дезаминиране и декарбоксилиране. PLP също е необходим за ензимната реакция, регулиращи освобождаването на глюкоза от гликоген.

Витамин В6 регулира функциите на нервната система и храносмилателния тракт, участва в регулацията на умствената функция и настроението. Диапазонът на неговото действие е от усвояването на глюкозата от клетките до осигуряване процесите на висшата нервна дейност.

Заедно с няколко други витамини от група В, пиридоксина контролира нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта и дефицит му е свързан с увеличаване на нивата на кръвния хомоцистеин. Хомоцистеинът е рисков фактор за мозъчно-съдовите заболявания и може да има директно токсични ефекти върху Централната нервна система. Хиперхомоцистинемията е била предложена като причина в механизма на развитие на болестта Алцфаймер и други форми на деменция. Включването на хранителни добавки с витамини от групата в както и В6 е доказано, че намалява нивото на кръвния хомоцистеин. Психичните разстройства включително гърчове, мигрена, хронична болка и депресия са свързани с дефицит на витамин В6.

Витамин В6 изпълнява над 100 функции ежедневно и трябва да е налице за производството на антитела и червени кръвни клетки. В6 съдържа също коензим, който активира над 60 други ензими, участващи в метаболизма на протеини. Някои от тези ензими преобразуват аминокиселината триптофан до ниацин –В3– и го превръщат в невротрансмитера серотонин. Триптофанът е аминокиселина – градивен материал на протеини, който повлиява нивата на невротрансмитерите в мозъка. Колкото повече триптофан навлиза в мозъка, толкова повече серотонин се произвежда. По-високите нива на серотонин в мозъка водят до повишавани на настроението и имат седативен ефект. Въпреки, че серотонинът се произвежда в мозъка, където изпълнява своите основни функции, около 90% от неговата наличност се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите на кръвта.

Като цяло витамин В6 има широко влияние върху обработката на аминокиселините и протеиновия метаболизъм, определя ефективността на използването на въглехидратите от кръвта за получаване на енергия. Той помага формирането на антитела и червените кръвни клетки, помага на клетките да произвеждат протеини, произвеждат химикали в мозъка и разтварят съхранените форми на енергия. Тези съхранени форми на енергия са предимно мазнините в тялото и техните прекурсори въглехидратите.

Без витамин В6 тялото няма да бъде в състояние да абсорбира витамин В12, без него е невъзможен синтезът на хема в хемоглобина, което се превръща в анемия при достатъчно или дори излишно количество на желязо в кръвта. Витамин В6 е важен помощник при създаването на невротрансмитерите – химикалите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга. В резултат, недостигът на В6 може да увреди паметта.

Пиридоксинът действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий. Болни от артрит трябва да вземат В6. Заедно с витамините В9 и В12 пази ДНК от повреди и по мнение на английски специалисти защитава клетката от раково израждане и предпазва от атеросклерозата. Ниската кръвна захар и ниския глюкозен толеранс са симптоми на дефицит на витамин В6, може да намали необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция.

В отсъствието на витамин В6, метаболизмът действително се променя, но приемането отделно на витамини от групата В, може да причини дисбаланс между тях, което пък от своя страна да причини дефицит на един или друг от витамините.
Недостигът им може да доведе до увреждания на нервите на ръцете и краката. Вдървяването, изтръпването, подуването и болката в коленете, раменете и ръцете, които някои специалисти определят като артрит на менопаузата – може би са още един симптом за недостига на витамин В6. Подуването и нееластичността на обвивката на нерв в китката, или синдрома на карпалния тунел, също може да се дължи на недостиг на В6. Според друга теория, подкрепена с изследвания, В6 може да възпрепятства способността на възпален нерв да изпрати сигнал за болка.

Има и други употреби на витамина, които все още се изследват, например прекратяване на астматичните пристъпи чрез намаляване на нивата на хистамин в тялото, но факт е, че учените тепърва започват да разбират какво може да прави този витамин.

Според направени проучвания, само 1/3 от възрастните и половината от всички жени приемат нужното количество в диетата си. Жените приемащи орални контрацептиви, подрастващите момичета, както и бременните жени са склонни да имат особено ниски нива на витамин В6, което ги прави по-податливи на депресия и други заболявания, но дефицит на витамин В6 може да повлияе на когнитивните функции при двата пола и всички възрастови групи. Недостикът на В6 е често срещано явление при възрастните хора.

Изложени на висок риск от дефицит на витамин В6 са злоупотребяващите с алкохол (алкохолът води до загуба и разрушаване на витамин В6) и астматици, приемащи теофилин (медикаментите с теофилин намаляват запасите от витамин В6 в организма). Алкохолът, кофеинът, противозачатъчните хапчета, консервирането и термичната обработка на храните, радиацията и естрогенът могат да причинят разрушването на пиридоксина или да ограничат усвояемостта му.

Преработените храни не са добри източници на витамин В6, защото актът на обработка разрушава неговите свойства. Ето защо силно преработените храни са най- малко хранителни, независимо от съставките. Витамините и особено витамините от групата В, са най-силно уязвими към загуба при обработка. Примери за това, как лесно витамин В6 може да бъде изгубен при обработката на храната: Суровата захар от захарна тръстика съдържа определено количество витамин В6, докато рафинираната захар – не. Пшеничното брашно съдържа 0,5 мгр пиридоксин (пшеничния зародиш и пшеничните ядки имат много повече), докато рафинираното брашно и дори хляб от черно брашно, няма почти никакво съдържание на витамин В6.

Най-добри източници на витамин В6 за вегетарианци са: пшенични зародиши, сушени бобени зърна, фъстъци, орехи, кашу, лешници, шам-фъстъци, сусам, слънчогледови семки, ленено семе, тиквено семе, сушени сливи, картофи, сладък картоф, спанак, карфиол, зеле, авокадо, оризови трици, люцерна, коча билка, овес и др.

За тези които ядат всичко – всички храни включени в списъка на вегетарианските източници, плюс: яйчен жълтък, черен дроб и други органни меса, пиле, пуйка, постно свинско филе, постно говеждо месо, риба.

Препоръчителна дневна доза за витамин В6:

новородени до 6 месеца – 0,1 мгр;

от 7 до 12 месеца – 0,3 мгр;

от 1 до 3 години – 0,5 мгр;

от 4 до 8 години – 0,6 мгр;

от 9 до 13 години – 1,0 мгр;

от 14 до 18 години – 1,3 мгр;

от 19 до 50 години – 1,3 мгр;

над 51 години – 1,7 мгр

при бременност – 1,8 мгр

при кърмене – 2,0 мгр

Може лесно да набавите необходимата дневна доза на витамин В6, особено ако консумирате сурови плодове и зеленчуци.

Още за витамин В6 – той е водоразтворим витамин, отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини, изисква редовно набавяне чрез пълноценни храни или добавки. Витамините от групата В са по-ефективни, когато се приемат сутрин, в баланс с други витамини. Колкото повече протеини приемате чрез храната, толкова повече витамин В6 ще ви е нужен за тяхното усвояване!

Внимание: Ако решите да приемате допълнителни количества под формата на хранителни добавки, избягвайте дози по-високи от 200 мг дневно, поради риск от гърчове и неврологични болки. Използвайте с повишено внимание, ако имате проблеми със сърцето, стомаха или червата. Витамин В6 може да намали ефективността на лекарствата предписвани при болестта Паркинсон. Избягвайте приема на витамин В6 в дългосрочен план или във високи дози по време на бременност или кърмене, без ръководство на лекар, поради риск от гърчове при новородени.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *