Проф. Spencer Magleby: Оригами ни вдъхнови…

Spencer Magleby

Знаете ли, че изкуството Oригами е полезно не само за създаването на красиви лебеди и жерави или за соларни панели в космоса? То се използва и за изработването на мини хирургически инструменти, целящи безвредна хирургия, пише: http://atlasofthefuture.org/

Екип преподаватели от Brigham Young University (BYU) в Прово, щата Юта, Larry Howell, Spencer Magleby и Brian Jensen, са приложили принципите на биоинженерството за проектиране на хирургична технология, с която може да се произвеждат инструменти толкова малки, че разрезите през които се вкарват в тялото, зарастват сами, без конци.

Един пример за това е устройството „D-Core”, плосък инструмент, който след като е вкаран през малък разрез, се разширява в две заоблени повърхности, търкайки се една около друга, имитирайки гръбначни прешлени. Друг инструмент е 3D роботизиран форцепс (щипци, пинцети), толкова малък, че може да премине през 3-милиметров отвор.

„Оригами ни вдъхнови и наистина ни помогна да видим, как да направим инструментите по-просто, по-малки и по-лесно“, обяснява професор Spencer Magleby, и направи сравнение с продуктите на НАСА: „Тези, които проектират космически кораби искат техните продукти да са малки и с компактни размери, защото пространството в космическия кораб е малко, но след като вече са в космоса искат те да станат големи – като слънчевите панели или антените. Идеята ни е подобна. Бихме искали инструментите да са достатъчно малки, за да минат през разреза, и след като вече са вътре, искаме да стават много по-големи.“

Въпреки, че усложненията от операциите са намалели през последните години, идеята за сгъващите се инструменти, целта да се направи операцията по-малко инвазивна е добра.

Инструментите са лицензирани от Intuitive Surgical, световен лидер в роботизираната хирургия, вярват, че хирургическите процедури ще бъдат толкова безопасни, колкото е възможно, за да могат един ден да оперират и нерви.

Преведе Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *