Лечение на ечемик на окото

holistic3Ечемикът е заболяване, протичащо със зачервяване на очите, медицинското му наименование е хордеолум.

Причинител за това остро гнойно възпаление на мастните жлези, са бактериите от вид стафилококи. Тези бактерии поразяват организъм с отслабена имунна система, но има и хора със заболявания като диабет са предразположени към появата на ечемик на окото.

Външен ечемик се нарича възпалението, засягащо цайсовите жлези, които се намират в предния кожно-мускулен слой на клепача.

Вътрешен ечемик се получава при възпаление на мейбомиевите жлези, като образуваната инфекция се появява по-често по задната повърхност на клепача. Често хронифицира, оформя се не болезнена подутина с големина достигаща до грахово зърно, нарича се халацион.

Понякога появата на ечемик е придружена от увеличени предушни лимфни възли.

Изненадваща за страдащите е причината за появата на хордеолумите са некоригирани или неправилно коригирани рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Рецидивиращите или множествените ечемици могат да са симптом за скрито протичащ диабет. Хроничен блефарит е хронично възпаление на клепачния ръб, той също е честа причина за поява на ечемик.

Изстискването, масажирането и дори докосването на ечемика е абсолютно забранено, защото съществува опасност от разпространение на инфекцията по хода на венозните съдове. Задължително е да се направи преглед от лекар, който да назначи подходящо лечение, особено ако ечемикът не се е спукал или намалял 3 дни след появата си, страдате от рецидивиращ ( често появяващ се ) ечемик, ечемикът се уголемява, окото ви е зачервено или има секрет.

Това, което може да се направи при домашни условия, е да се ускори процеса на така нареченото „узряване” на ечемика чрез топли ( не горещи! ) компреси с отвара от лайка, борова вода ( ако успеете да намерите в аптеките ) или преварена вода.

Конвенционални методи:

След компрес с лайка мигленият ръб се намазва с антисептичен крем за очи, а в окото се поставят антисептични капки за очи, които се предписват от лекар.

Хомеопатия:

• Pusatilla: при първата поява на ечемик или при периодично изявяващ се ечемик, който е с жълта гной.

• Silica: за да се справите с ечемик, при който не помага Pulsatilla.

Независимо от метода на лечение, ежедневно приемайте добавки като: витамин С, флавоноиди и рибено масло, за да се справи организма по-лесно с инфекцията.

Билколечение:

  • Ежедневно приемайте по 1-2 скилидки суров чесън, той има бактерицидно действие.
  • За укрепване на имунната система пийте всекидневно чай от ехинацея, репей, хидрастис, лепка или мента
  • Приемайте под всякаква форма витамин С, флавоноиди и рибено масло – за подсилване на имунитета и по – лесно справяне с инфекцията.
  • Прави се отвара от 3-4 супени лъжици цвят от лайка, които се заливат с чаша гореща вода, оставя да престои 1-2 часа,след това се прецежда. С настойката се прави компрес предимно вечер – действа антибактериално.

Профилактика:

  • Спазвайте отлична лична хигиена, защото ечемикът е заразен.
  • Болният трябва да ползва индивидуални кърпи за лице и тяло, които да се сменят ежедневно.
  • Мийте старателно ръцете си и избягвайте да пипате очите, носа и устата си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *