Нов метод в зъболечението

dentinКогато зъбите ни са минимално увредени, тялото по естествен път произвежда дентин, тънък слой защитна обвивка, която обгръща зъба, предпазвайки го от външното влияние, което може да предизвика инфекция. Този процес не е достатъчно ефективен при по-големи увреждания.

Учени от Кралския Колеж в Лондон са разработили метод, който стимулира стволовите клетки, съдържащи се в зъба, да произвеждат нов дентин. Методът позволява на зъбите да използват своята естествена биологична възможност да поправят по-големи кариеси.

Лечението се осъществява чрез прилагане на биоразградими колагенови тампони, съдържащи малки дози от молекулите на GSK-3 (glycogen synthase kinase), в увредения зъб, съобщава http://megavselena.bg.  Тампонът се разгражда с времето, за разлика от сега използваните зъболекарски пълнежи и се замества от новообразувания дентин. „Простотата на нашия подход го прави идеален клиничен дентален продукт за естествено лечение на големи кухини, осигурявайки както защита на зъба, така и възстановяване на дентина“, казва водещият автор Пол Шарп.

Една от малките молекули използвани от учените за стимулиране на стволовите клетки е Тайдглусиб (C19H14N2O2S ). Този GSK-3 инхибитор вече е преминавал клинични тестове, свързани с лечението на неврологични нарушения като Алцхаймер. Колагеновите тампони, използвани в лечението пък са клинично одобрени и търговски достъпни. Това означава, че методът бързо може да бъде прилаган в различни стоматологични клиники.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *