В хармония с прополис

Propolis_taruvaik-1-Всички знаем, че прополисът е вещество, добивано от пчелите, извличайки растителна смола. Със своите бактерицидни и бактериостатични свойства, той има широк спектър на действие върху целия ни организъм, върху всичките му органи и системи.

Потиска активността и унищожава широкия кръг от микроорганизми, включително туберкулозен бацил, вируси, протозои (Trichomonas), гъбички (trichophytosis), кандидоза, грипен вирус и хепатит. При това, прополисът убива и премахва чуждите клетки, а микрофлората на организма се запазва неповредена. Затова, чревната микрофлора не се уврежда при употребата на прополис, няма да има никаква дисбактериоза. Тези свойства са характерни, както за спиртните, така и за водните разтвори на прополиса. Микроорганизмите не развиват резистентност към продукта. Това е така, защото пчелите извличат веществото за направата на прополис от различни растения, които се характеризират с индивидуални свойства. Всяко растение има своите защитни механизми, също ароматни вещества, които са пагубни за много микроорганизми. Притежават и специално вещество инхибин, което е унищожаващо за едноклетъчните организми.
Прополисът спира развитието на вирусите (едра шарка, херпес, грип от група А, хепатит B). Освен това, той е превенция срещу появата на вирусна инфекция в организма, пише http://hranene.framar.bg/
Той, не само въздейства върху микроорганизмите, но и заедно с това повишава фагоцитозата – процесът на извеждане на чуждите тела от организма, благодарение на специалните клетки фагоцити, което допринася за по-малкото отравяне на и без това болното тяло. Освен антибиотично действие, прополисът оказва и противовъзпалително, с което предотвратява, отслабва, намалява появата на възпалителна реакция на организма, вследствие на въвеждането на чужд агент. Въздейства върху антигена на хепатит В: използва се за лечение и за намаляване на усложненията след това опасно заболяване и като лечение и профилактика срещу последствията. Засилва имунитета, повишава нивото на гама-глобулините в организма. Притежава антитоксични свойства, прилага се при различни натравяния, заболявания и интоксикация за организма.

Прополисът е отлично обезболяващо средство, добър е и в качеството си на местна упойка. Отбелязва се, че обезболяващият ефект се появява 5-10 минути след употребата на прополиса и продължава от 45 минути до 2 часа.
Има информация за прилагането на прополис в лечението на инсулти и инфаркти. Употребата му вътрешно, под формата на воден разтвор, намалява увреждането на сърдечния мускул, което се потвърждава с ЕКГ.

Прополисът притежава уникалната способност да възстановява бързо увредените тъкани, при това, без образуването на груби и обезобразяващи белези. Ако остане белег, то той е съвсем малък и незабележим. Същото това свойство се използва в козметиката и лечението на външни наранявания: рани, изгаряния, измръзвания, следоперационни шевове, фурункулоза, акне по лицето.
Прополисът укрепва стените на капилярите при кървене на носа и венците, при порязвания и рани, при леки охлузвания и натъртвания.

Лекува абсцеси и нагноявания, ускорява процеса на резорбция като заедно с това повишава кръвоснабдяването на даденото място.

Регулира съсирването на кръвта. Съсирването на кръвта се увеличава с напредването на възрастта, в процеса на стареене, затова употребата на прополис, като превантивна мярка от хора над 55 години е много подходяща.

Продуктът повишава естествената пропускливост на кожата, увеличава проникването на лекарствени средства през нея върху увреденото място. Прополисът може да се използва едновременно с други медикаменти за засилване на тяхното действие.
След раждане, продуктът не само повишава или понижава съсирването на кръвта. Той прави тези процеси по-хармонични, т.е. там, където е необходимо – го повишава, а където не – понижава. Както всички пчелни продукти, и този работи в хармония с организма.
Прополисът намалява сърбежа при псориазис и други кожни увреждания, след ухапвания от насекоми, сърбеж и болка след изгаряния, при гъбични заболявания на краката.
Продуктът помага в борбата с псориазиса, използва се широко за лечението на това състояние.
Прополисът стимулира регенерацията (зарастването) на нормалната тъкан, нейното самовъзстановяване. Помага за възстановяването на целостта на лигавиците, покриващи много органи. Предотвратява образуването на груби белези след различни наранявания, било то рани, изгаряния, измръзвания, следоперативни шевове, за лечение на труднозарастващи рани.
Допринася за възстановяването на нормалната яснота на лещата на окото (при перде). За профилактика и лечение на катаракта в начален етап, трябва да капете по 2-4 пъти дневно по 1 капка воден разтвор във всяко око за период от 6 месеца, а понякога и 1 г. От вече появилото се перде не можете да се избавите, затова е добре да вземете превантивни мерки.
Прополисът помага за приспособяването на очите към тъмнина. Използването на воден разтвор за тази цел, прави процеса по-бърз и по-лесен.
Възстановява еластичността, гъвкавостта и здравината на съединителната тъкан, междухрущялните влакна, междуставните повърхности. Това е важно за спортистите, старите хора, след травми и за растежа на децата за пълноценното развитие на тъканите.
Прополисът притежава уникални противотуморни и антиоксидантни свойства. Участва в локализирането на туморите, пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, в контрола на процесите на развитието на клетките като цяло, по-точно, в стабилизирането на размножаването на клетките в организма ни. Този процес, с напредването на възрастта не се контролира и се появяват тумори. Затова, на хората след 50-годишна възраст, горещо се препоръчва по-чест прием на прополис вътрешно. Можете да използвате воден разтвор от продукта в продължение на 5 години без прекъсване. Съществуват данни за излекуването на начални стадии на онкологични заболявания, както и за подобряване на състоянието и намаляване на болката в напреднали стадии.
Има информация за употребата на прополис в лечението на заболявания на ендокринната система, стабилизира процесите и хармонизира работата на всички жлези с вътрешна секреция. Трябва да се отбележи, че потиска работата на задстомашната жлеза, понижава захарта в кръвта, което означава, че трябва да се внимава с продукта при наличие на захарен диабет, особено, когато, не е възможно да се стабилизира нивото на кръвната захар и често се стига до кома.
Продуктът притежава механизъм за стабилизиране на клетъчните мембрани, възстановява тяхната работа и подобрява съотношението на албумини и глобулини в кръвта, с което допринася за биохимичното пречистване на кръвта.
В малки количества и концентрации, прополисът увеличава моториката и секреторната функция на стомаха и червата. Използва се при хроничен запек, колити, гастрити и др.
Големите дози активизират дейността на червата (при диария).

В Япония медикаменти, съдържащи прополис,  се използват за лечение и профилактика на лъчева болест. Прополисът също помага и за премахването  на брадавици и бенки, като се смесва с пчелен восък на водна баня и се прибавя сокът на един лимон. Прополисът действа като антибиотик и помага бенката да падне, без да я наранява или да я разранява, и няма опасност от разпространяване на доброкачествените тумори, които се съдържат в бенката.

Начини на прилагане на прополис и приемането му от организма:

Прополисът се използва под форма на 30% спиртен извлек. В 100 мл 96° житен спирт се поставя надробен на ситно 30 гр прополис и се разклаща по 4–5 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, след което бистрата надутаечна част се отделя (декантира се) или се прецежда през няколко слоя марля. Този спиртен извлек е траен продукт и може да се използва при възрастни по 30-40 капки в малко (30-40 мл) вода, мляко, сок и др. на гладно 15-20 мин. преди хранене. При деца се използват толкова капки, на колкото години е детето, накапани във вода или мляко 1-2 пъти дневно.

Независимо от начина на приложение, той унищожава гъбички, бактерии, микроспори и спомага за изграждането на здрава съединителна тъкан.

В народната медицина, за лечебни цели  се използва спиртен извлек от прополис (известен още като клеева тинктура), приготвен по следната рецепта: 30 гр прополис и 100 мл алкохол: за външно приложение – спирт, за вътрешно – водка или силна ракия. Пчелният клей се настъргва, след което се залива с алкохола. На шестия ден извлекът е готов за употреба, след прецеждане, (bgbilka.com):

При хрема, синузит и ангина

Силно изразените антибактерицидни свойства на клеевата тинктура намират приложение при лечение на хрема, синузит и гнойна ангина. За да успокойте възпалената лигавица на носа поставете в двете си ноздри по един тампон, напоен добре в клеева тинктура, само след няколко минути ще почувствате облекчение и може да отстраните тампоните.При гнойна ангина добре действат гаргарите с клеева тинктура (50 капки на 100 мл вода). Задръжте течността няколко минути в устата си преди да я изплюете. Тази гаргара помога и при проблеми с венците и убива бактериите в устната кухина.

Капките за нос може да заместите с разтвор от 10 капки от спиртния извлек, разредени в 10 мл вода. В двете ноздри се слагат по две-три капки няколко пъти дневно. При синузит е препоръчително секретите да се втечнят, преди да приложите тинктурата. Единствено парна баня и инхалации могат да постигнат това. След тази процедура по две-три капки от тинктурата се накапват във всяка ноздра. Останете в легнало положение поне 5 минути след слагането на капките. Необходимо е лечебният курс да продължи поне пет дни, за да има траен резултат. Може да опитате и друга рецепта, за която са необходими равни количества зехтин, сок алое и спиртен прополисен извлек (по 10 капки от всяко). Тази смес трябва да се разбърква до пълното й хомогенизиране, след това се прилага по гореописания начин.

Може да се доверите и на рецептата за домашно приготвен прополисов мехлем, предложена от newage.bg: Към 5 мл от тинктурата се прибавят 10 гр ланолин, разтапя се на водна баня, при непрекъснато разбъркване се добавят и 80 гр вазелин. Съхранява в хладилник. Ноздрите се мажат няколко пъти дневно.

При бебета и малки деца. Пет капки от екстракта се смесват с 10 мл сребърна вода. Този разтвор се впръсква в носа на детето. Успехът от приложението на този метод е гарантиран

При гъбички и по ноктите

Спиртен извлек от прополис лекува и гъбички по ноктите. Засегнатите участъци се намазват с памучен тампон, обилно напоен в клеевата тинктура. Няколко минути не мокрете ръцете си с вода. През това време ценните съставки на прополиса ще проникнат в кожата. За третиране на упоритите гъбички, добре действа и гореописаният мехлем.

При бяло течение и генитален херпес

Промивките с вода и клеева тинктура ( на 100 мл вода – 50 капки ) възстановят микрофлората във влагалището. Клеева тинктура е препоръчително да се добави и към отвара от смрадлика, ако си правите промивки с нея. При генитален херпес може да третирате засегнатия участък с боров вазелин и капки клеева тинктура (на 50 гр вазелин – 20 капки тинктура).

При високо кръвно

Три-четири пъти дневно, за период от 10 дни се приемат преди всяко хранене по 20 капки от спиртния прополисов извлек, разтворен във вода или мляко. След седмица кръвното Ви ще нормализира. При нужда, лечебният курс се повтаря. Същата рецепта се прилага и за лечение на атеросклероза.

При язва, колит и гастрит

В топло мляко или вода се добавят 4 капки прополисов екстракт. Приема се преди хранене. Прополисът освен, че лекува стомашни проблеми, има и силно изразено пречистващо действие. Пречиства кръвта и вдига хемоглобина. Това мощно детоксикиращо средство намалява и нивата на вредния холестерол.

При екзема

Само за две седмици директното приложение на клеева тинктура върху кожата ще Ви избави от досадната екзема. Добре действат в случая и баните с прополисов извлек (30 капки на 600 мл вода). Престоява се поне 20 минути в тази вода. Екземата може да се третира и с мехлема от клеева тинктура и боров вазелин, представен по-горе.

При ешерихия коли

Няколко капки от чудотворния екстракт се гълтат след ядене. Повтаряме тази процедура по три пъти дневно за унищожаване стафилококи и стрептококи. Ако до няколко дни симптомите не отшумят, е наложително да потърсите лекарска помощ.

При афти

Гаргара с лековития прополисов извлек може да ви спаси от досадните афти. В половин чаша вода се слагат 15-20 капки от тинктурата и с този разтвор се жабурите няколко пъти дневно. За още по-добър резултат, към разтвора може да добавите щипка сода. Помага също така и гаргата с отвара от лайка, в която сме накапали няколко капки от тинктурата. Афти може да третирате и директно с клеева тинктура. Болните участъци се намазват с тампон, напоен в спиртния извлек.

При акне

Проблемният участък се третира с няколко капки от тинктурата с помощта на памучен тампон, напоен в нея. Пригответе си и лосион за почистване на лице от 100 мл розова вода и 5 капки от тинктурата. Няколко капки от него може да добавите и към домашно приготвена маска за лице с хума. Този пчелен продукт е подходящ за приложение върху кожата единствено при липса на алергия към него. При акне добре действа и вътрешния прием на алкохолния извлек, тъй като той има силно изразено пречистващо действие. Пречиствайки кръвта, лицето се изчиства. Възпаленията по кожата много често са причинени не само от външно замърсяване, но и от вътрешно (на кръвта).

При възпалени венци и пародонтоза

За лечение на дентални проблеми се използват по-високи концентрации от спиртния извлек. При пародонтоза и възпалителни процеси в устната кухина добре действат гаргари с него. Първоначалното приложение на клеева тинктура е възможно да предизвика леко кървене на венците, но това е нормално и не бива да плаши. След втория, третия прием лигавица вече е свикнала с прополиса и той започва да й въздейства благоприятно.

При себорея

Много добре действа втриването на клеева тинктура сутрин и вечер върху засегнатия участък. Намазаното място не трябва да мокри. Препоръчително е да останете така цяла нощ.

При уртикария

Клеевата тинктура или мехлема приложени външно се използват за облекчаване на състоянието при уртикария. Болезнените участъци, които обикновено много сърбят, може да облекчите с прополисов мехлем. Може да го прилагате върху кожата само след като сте си направили тест за алергия. Обикновено симптомите на уртикария отшумяват след около шест седмици. Ако това не се случи, заболяването става хронично.

При настинка и грип

Добре действа комбинацията от прополисовия продукт със сироп от ехинацея. Тази комбинация помага на тялото да се справи по-бързо с инфекция и значително съкращава периода на протичане на заболяването.

Внимание: Ако сте алергични към растения от групата на сложоцветните, не приемайте клеева тинктура вътрешно! Прополисът може да предизвика алергия! Препоръчително е преди да предприемете лечение със спиртния извлек, предварително да проверите реакцията му върху Вашия организъм. За целта няколко капки се накапват върху сгъвката на ръката. Ако не забележите зачервяване, сърбеж или възпаление по кожата, това означава, че не сте алергични към прополиса и може спокойно да го използвате. Появата на червени петна по кожата, придружени със силен сърбеж, са признак на алергия към пчелния продукт. В такъв случай не използвайте прополиса!

Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *