Д-р Дарина Ангелова: Движението е живот!

integra-3Д-р Дарина Ангелова лекува своите пациенти със здравословно хранене и други естествени средства – двигателен режим, вода, справяне със зависимости и стрес. Обучавала се е в това направление при свои колеги от световноизвестна калифорнийска клиника. Осем години е диетолог в пловдивската клиника „Медикус Алфа”, след което завежда център „Здраве” в Пловдив, информира:http://www.puls.bg/
Д-р Ангелова, кои са най-честите ставни заболявания?
Ставните заболявания са две големи групи – дегенеративни и възпалителни. Дегенеративните заболявания на ставите с възрастта се увеличават като честота и тежест, а в някои случаи водят и до инвалидизиране. Те се срещат по-често след 40-годишна възраст, но съществува тенденция все по-млади хора да страдат от дегенеративни ставни заболявания. Такава е артрозата.
Според локализацията на артрозата тя може да бъде: коксартроза (на тазобедрената става), гонартроза (на коленните стави) и спондилоартроза (на гръбначния стълб). В резултат на възпалителния процес в ставите при компенсация на настъпили изменения като изхабяване на междупрешлени дискове и ставен хрущял, се образуват остеофити. Това са популярните „шипове“. Тяхното нарастване в ставата създава хронична болка, трайна сериозна деформация на ставата и затруднено движение.
Вторият тип ставни заболявания са вследствие на автоимунни процеси. Най-често срещан е ревматоидният артрит, който се наблюдава при млади хора и дори деца.
Ставни проблеми има и като усложнения на основното заболяване – например при псориазис се развива псориатичен артрит, при подагра – подагрозен артрит.
– Каква е ролята на храненето при ставните заболявания?
Дегенеративните ставни заболявания определено са свързани с нездравословен начин на хранене, недостиг на вода и на движение. Основната причина да се образуват шиповете е киселинната реакция на кръвта, при която калцият, свързан с други химични вещества, е основата, от която се изграждат шиповете.
Храните, които водят до повишена киселинност на кръвта, са месото и месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата, захарта, бялото брашно, оцета и туршиите.
– Това означава ли, че за профилактика на ставните заболявания трябва да избягваме тези храни?
При наследствено предразположение към развитие на артрозна болест трябва да се приема месо само в малки количества и по-рядко. Допуска се само агнешко, ярешко и телешко, по възможност от домашно гледани животни. Това са може би най-малко рисковите меса. Към тях може да се добави пилешкото без кожа, ако е домашно. В кожата на пилешкото и на агнешкото има много холестерол и затова не се препоръчват за консумация.
Когато вече има тенденция да се развиват остеофити, най-добре е да се спре приемането на месна храна и на млечни продукти. Още Хипократ е писал, че това са заболявания, свързани с консумация на млечни продукти. Интересен феномен се получава при пациенти с артроза на колянна става. Те имат множество остеофити, капсулата е калцирала и същевременно костите на бедрото и на подбедрицата са рехави като проядени от молци.
Тези пациенти логично задават въпроса защо тези калциеви образувания не са отишли в костите, за да ги направят здрави, а са отишли в ставата, където не им е мястото. Обяснявам, че са използвали неправилните източници на калций. Ползвали са млечни храни, особено сиренето и кашкавала, които водят до повишена киселинност, при което калциевите съединения отиват в ставите и причиняват артрози. Когато калцият идва от растителен източник и кръвта се алкализира, тогава този калций отива по предназначение в костите и зъбите. Обърнете внимание: основната причина за образуването на шипове са храни, които водят до повишена киселинност на кръвта! За профилактика на артритните заболявания е добре захарта да се изключи от менюто въобще, защото има само вредни въздействия върху организма. Подсладителите също са нездравословни, като L-aspartam, който напоследък присъства в много храни и има особено увреждащо действие върху мозъка, нервната система като цяло, очите и много други органи. Вместо захар и синтетични подсладители е добре да използваме мед, сушени плодове, ошав, фурми (в кутии са 100% натурални), тъмни стафиди, сушени смокини, както и сладки пресни плодове. За профилактиката на ставните заболявания от съществено значение е консумацията на достатъчно течности: на първо място – вода, на второ – билкови чайове, и на трето място – фрешове, които алкализират кръвта. В чая или водата може да сложим по една чаена лъжица лимонов сок, който още по-добре алкализира кръвта. Така няма рискове от образуването на остеофити.
Когато липсва достатъчно вода в организма, той използва наличната вода за жизненоважните органи – мозък, сърце, бъбреци. До ставите не достига вода и те се оказват най-ощетени.
– Кои са най-подходящите храни за превенция на ставни заболявания?
Най-алкализиращите храни са всички плодове и зеленчуци, особено грудковите зеленчуци, като картофи, моркови, кервиз (листата и главата), магданоз, червено цвекло. Други храни със силно алкализиращо действие са лещата и зеленият фасул, от ядките – бадемите, а от зърнените – елдата. Алкализиращи напитки са всички прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове. Препоръката ми е да се консумират най-късно до 15 минути след изцеждането, иначе се окисляват и губят полезните си свойства. А при зеленчуците с нитрати за това време нитратите се превръщат в нитрити, които са опасни за здравето – особено на децата.
В храненето може да се включи поне веднъж седмично всички пълнозърнести житни храни, пълнозърнестият ориз и останалите бобови, които не са много киселинни. Всички тези храни ни осигуряват идеалния баланс на хранителни вещества, а кръвта остава алкална.
– Какво е по-особеното в храненето при вече налично ставно заболяване?
Тогава трябва да изключим от менюто си всички киселинообразуващи храни – и месото, и млечните продукти, и яйцата, туршиите, оцета. Кафето също има неблагоприятно действие върху ставите, защото е диуретик – изхвърля водата от организма, която е нужна за доброто смазване на ставите. Когато има достатъчно вода в кръвта и в ставите, се образува много по-дебел хрущял.
– Какво е количеството вода, което трябва да приемаме?
Нужното количество вода за профилактика се изчислява на базата на теглото в килограми, умножено по 30 мл. Ако сме 70 кг, умножено по 30 мл, това са 2 литра и 100 мл. Но когато вече имаме артрозна болест, е добре да пием половин литър повече. Това води до по-голямо отделяне на вътреставна течност, хрущялът започва да надебелява и движението на ставите се облекчава. Водата съдейства и за постепенното стопяване на остеофитите. Но за да се случи това, трябва да поддържаме постоянна алкална реакция на кръвта, достатъчно течности и движение. Нужно е поне половин – един час дневно ходене пеша, упражнения (клякане, бягане на място и др.), народни танци… Всички стави трябва да са добре раздвижени, което значи изпълнението на ежедневна двигателна програма.
– Какво да правим, когато увреждането е напреднало се движим трудно?
При тези случаи се започва с алкализиращо хранене и нужните течности. Имах обездвижена пациентка, която от месеци не беше излизала от дома си и ставаше само, за да отиде до тоалетната. Когато започна да се храни правилно и да приема течности, за един месец състоянието й се подобри. Тя започна енергично да се движи из дома си и излезе за първи път навън. Възстанови й се вътреставната течност, съответно динамиката в ставата.
При терапевтичното хране, първо, започваме с корекция на храните и напитките.
Докато хората още не могат да се движат, трябва да провеждат масажи на засегнатите стави, както и да изпълняват кръгови движения на крайниците, а също напред, назад, вляво и вдясно. По този начин се подобрява храненето на ставните структури, увеличава се вътреставната течност и се подготвя ставата за нормално движение. Движението е живот.
За профилактика и лечение на ревматоиден артрит водеща е алкалната храна. При развито заболяване, всички млечни храни трябва да се премахнат, а също месото и захарта.
Когато имаме подагрозен и псориатричен артрит, същите принципи на хранене водят до отзвучаване на симптомите заболяването.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *