Черният дроб и неговата функция според китайската традиционна медицина

liver

Китайският специалист по акупунктура проф. д-р Гуо Джинхуа е 18-то поколение лекар по традиционна китайска медицина, а от няколко години практикува в София. Професорът, специализирал в САЩ, Русия и Япония, ще прави безплатно пулсова диагностика през месец март. С нея той определя здравословното състояние на пациентите по области и системи и след това пристъпва към акупунктура и енергиен точков масаж, като допълнително дава препоръки, насоки за здравословен живот и прави лечение с традиционни китайски билки.

В китайската медицина всеки анатомичен орган има освен физиологична и енергийна функция. Най-важният орган е черният дроб. Той се асоциира с елемента Дърво и символизира пролетта. През месец март се събужда не само природата, но и нашето тяло, казва китайският специалист. Тъй като черният дроб е изключително чувствителен през този месец, затова има и повече оплаквания, свързани с енергийната му функция.  Обикновено зимата е сезонът, през който се трупат повече токсини в тялото, поради повишена употреба на месо, мазнини, а в същото време има намален прием на зеленчуци и плодове. Ниската енергия на черния дроб и повишеното количество токсини в организма, се изявяват чрез симптоми като подуване, чувство на умора, дихателни проблеми, главоболие, виене на свят, и др.

Според китайската традиционната медицина черният дроб служи не само за изчистване токсините в кръвта, той контролира отделянето на жлъчка, свързан е със зрението, влияе на психическата и емоционалната активност, управлява сухожилията и др.

Черният дроб е тясно свързан с емоциите. Когато е нарушена функцията му, настъпва дисбаланс в потока на жизнената енергия Ци, отключват се различни депресивни състояния, а при нормално функциониращ черния дроб, човек излъчва спокойствие, търпеливост, има творчески изяви, споделя проф. Гуо Джинхуа. Добре е март месец да се избягва повишеният стрес, тъй като ако през този период няма стабилна психика, вероятността за получаване на инсулти се повишава.

Когато енергийния меридиан на черния дроб е запушен, далака започва да страда от понижено ниво на енергията Ци, в организма се образува слуз. Далакът отговаря за храносмилателната система, ръцете и краката. Когато далакът е отслабен, тогава се появява умора в цялото тяло, липсва апетит, има чувство за подуване на корема.

Ако при това положение човек не вземе мерки, токсините продължават да се трупат все повече и повече,  появяват се проблеми и в други коремни органи на физическо ниво.

Според китайската народна медицина, от натрупаните токсини в тялото страдат още бъбреците, пикочния мехур и дебелото черво. Когато и там има застой или запушване, появяват се  проблеми с изхожданията, болки в кръста, подуване на краката и т.н. Ниската енергия на бъбреците е причина и много жени в пролетния период да имат проблеми с редовната менструация.

Бъбреците и пикочния мехур имат директна връзка със сърцето и проблемите с ниската енергия и повишените токсини се изразяват под формата на оплаквания, свързани с безсъние. Тези, които нямат проблеми с повишени токсини пък имат хубави и ярки сънища и сънуват много през този период, споделя проф. Гуо Хуа.

Препоръките на китайския специалист са в началото на пролетта, хората да започнат да спортуват по-активно, да си лягат по-рано, за да съхранят и увеличат енергията си. Важно е да се отбележи, че пречистването на черния дроб се извършва ежеднeвно, между 1 и 3 часа след полунощ, затова ранното лягане – до 22-23 часа е изключително важно.

Какво трябва да направим за да не чувстваме пролетната умора, а напротив – да се чувстваме отпочинали, свежи и енергични?

Проф. Гуо Хуа съветва да бъдем по-спокойни, да мислим положително, да не се ядосваме, защото всичко това ще запази черния дроб, а от там и цялостната енергия на организма.

Добре е през месец март да се избягват мазните и тежките храни, месото.

Ето и една рецепта за предпазване на черния дроб: Рано сутрин на гладно се приемат по две тънки резенчета джинджифил, потопени в оцет.

Застоят на енергия в черния дроб е нарушение, което може да се коригира чрез акупунктура, билколечение, физическа и умствена работа.

За да запишете час за БЕЗПЛАТНА ПУЛСОВА ДИАГНОСТИКА през месец март, при проф. Гуо Джинхуа, можете да се обадите на следния телефон: 0876 722 577

Статията подготви: Ваня Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *