Невен

calendulaНевенът заема значително място сред билките. То се числи към онези растения, които помагат при рак и ракоподобни язви. То е известно и желано сред народа заради лечебната му сила. Невенът достига от 30 до 60 см височина, цветовете му греят от жълто до оранжево-жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане. Има различни негови разновидности: с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни.

Ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали.

В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата. Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най-голяма.
Невенът наподобява много на арниката, но я превъзхожда по лечебна сила. Арниката например може да се прилага вътрешно само под лекарски контрол, тъй като при сърдечно болни чаят от нея може повече да навреди, отколкото да помогне, докато чаят от невен е безвреден, споделят: http://atanas.mipa-bg.com/.

Химичен състав: невена съдържа флавоноиди, гликозиди, сапонини. На тези активни съставки се дължат антибактериалното и антисептично действие на билката.

Цветовете съдържат каротиноидите каротин, ликопин, виолаксантин, рубиксантин, неоликопин, ци-троксантин, флавохром, флавоксанатин, хризантемаксантин, етерично масло, смоли, слуз, плодови киселини, малко количество алкалоиди, фитонциди и др.

Стръковете съдържат горчивото вещество календен, тритерпените арнидиол и фарадиол, дъбилни вещества и др.

В корените е намерен инулин, а в семената — мазнини и алкалоиди.

Лечебно действие: Невенът действува прочистващо, стимулиращо циркулацията и заздравяващо раните. Като кръвопрочистващо растение невенът е най-добър при инфекциозна жълтеница.
Мехлемът от невен, помага много бързо при възпаление на вените, незаздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, се използуват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата); при гъбички по краката. Уверете се в магията на мехлема при следните състояния: болки при залежаване; абсцес; циреи; изгаряния; натъртвания; контузии; екземи; ужилвания от пчели и оси; гнойни рани; хемороиди; пигменти петна; псориазис; изгаряния; разширени вени; отоци.
Тинктурата приготвена от невен, разредена с преварена вода, е особено подходяща за компреси при рани, контузии, вътрешни кръвоизливи, разтегляне на мускули, та даже и при гнойни и ракоподобни язви, при отворени места вследствие на залежаване, при отоци и тумори на тялото. За регулиране на менструацията се препоръчва тинкура по 30 капки дневно.

Прясно изцеденият сок от невен може да се прилага с много голям успех даже за рак на кожата. Пресен белег (цикатрикс) може да изчезне, ако се маже продължителен период от време по няколко пъти на ден с пресен сок или с мехмема. Същото се отнася и за пигментация и старчески петна. По този начин могат да се отстранят и грапави, ракоподобни кожни петна.

Вътрешно невенът се прилага под формата на чай за заболявания на стомашно-чревния тракт; при спазми и язви в стомаха; както и при възпаления на дебелото черво; воднянка и кръв в урината; вирусни заболявания и бактериални екскременти; инфекциозна жълтеница; чернодробните заболявания: цветове, листа и дръжки от невена се попарват с гореща вода, чаят се пие неподсладен. Начин на употреба: около една супена лъжица на всеки 15 мин. – по този начин при гореспоменатите заболявания могат да се изпият от три до четири чаши чай на ден. При глисти се приготвя чай от 250 мл вода и 1с. л. с цветчета от невен.

Сокът от пресните дръжки премахва брадавици и краста; чаената запарка от тях, лекува лишеи и подувания на жлезите, когато с нея се мият пострадалите места. Редовното пиене на чая действува кръвопрочистващо. Миенето на очите с хладък чай, използувайки съд за промивки, усилва зрението.

При ракоподобни язви и тумори, за отворени ходила, гниене на костта, язви по бедрата, а също и при лоши, гноящи, незаздравяващи рани помагат промивки със запарка от невен и прешлица, смесени в равни части. На половин литър вода се взима една препълнена супена лъжица от тази смес.

Две равни чаени лъжички цветчета от невен в чаша вода са благотворно пургативно средство.

Ако някакво гъбично заболяване е обхванало влагалищната област, тогава трябва да се правят промивки и седящи бани.

Как да приготвим:

Запарка за чай: Една препълнена чаена лъжичка се попарва с 250 мл завряла вода и се оставя малко да покисне, чаят се пие неподсладен.

За седяща баня: 4 препълнени шепи прясна или 100 г.р суха билка се накисват в 3 литра студена вода за една нощ. На следващия ден водата се подгрява и екстрактът се прибавя към нея за баня. Банята продължава 20 минути, като водата трябва да стига над бъбреците.

За промивки: запарват 2 супени лъжици от билката с 500 мл вода.

Тинктура: 1шепа цветове се накисват в 1 л чиста ракия и бутилката се оставя 14 дни на слънце или около 20ºС топлина.

Мехлем: Четири препълнени шепи ситно нарязани цветове, стъбла и листа се изсипват в 500 гр. сгорещена чиста свинска мас. Пържат се малко, като се бъркат с дървена лъжица и се свалят от котлона. Съдът се покрива и се оставя да престои една нощ. На следващия ден сместа се затопля леко, прецежда се през ленена кърпа и се насипва в чисти и сухи малки бурканчета. При непоносимост към свинската мас мехлемът може да се приготви със зехтин.

Пресен сок: Листа, дръжки и цветове се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка.

Невенът намира приложение не само с лечебна цел – използва се и в боите за руса коса, както и като ароматна подправка. Билката няма доказани странични ефекти.

Внимание: Не трябва да се приема вътрешно при бременност и кърмене!

Материалът подготви Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *