Алергични хреми и хомеопатия

alergiiСветовната седмица на хомеопатията 3-10 април 2017 (WHAW) е посветена на здравето на хората в активна възраст. Над 45 държави от цял свят се включват в провеждането на Седмицата на хомеопатията като информират обществеността за възможностите на хомеопатията в конкретна област на медицината. По случай 13-то издание на WHAW у нас се провеждат редица инициативи, насочени към лекари и към широката аудитория, организирани от Асоциацията на лекарите хомеопати в България.
По повод Световната седмица на хомеопатията http://www.puls.bg засягат една особено актуална тема – борбата с алергичния ринит. Статията е подготвена със съдействието на д-р Иван Несторов – специалист по детски болести, лекар хомеопат, създател и директор на Център за обучение и практикуване на хомеопатия – ЦОПХ.
Как се развива едно алергично състояние и какво можем да направим, за да си помогнем?
Благодарение на имунната система разполагаме с уникален механизъм за защита от чужди вещества, които трябва да бъдат отстранени или обезвредени. Това се случва ежесекундно, ден след ден и то абсолютно незабележимо за нас. Тази уникална наша система, наречена „имунитет“ интелигентно се справя с всякакви проблеми. Например, при висока запрашеност на въздуха ние отреагираме с кихавици, хрема и кашлица. С право включваме нашите защитни механизми – механични и имунологични, т.е проявяваме една нормална и задължителна реакция на защита. При някои хора обаче се отключва същата реакция на организма спрямо чужда за него, но всъщност безвредна субстанция. Например мнозинството от нас с радост, желание и удоволствие вдишваме ароматите на събуждащата се природа, но други възприемат тези, по принцип, безобидни субстанции като „сериозна заплаха“ и хвърлят „армията“ на имунитета в една реално ненужна битка. В тези случаи говорим за хиперреактивност на базата на повишена чувствителност – това всъщност е алергията.
За да се развие една алергия е необходимо да има агент (алерген), чувствителен (сенсибилизиран) организъм и време. При първия контакт с алергена не възникват оплаквания, едва при повторни и/или чести срещи с него се изявява болестната реакция. Започва активно отделяне на хистамин и др. биоактивни вещества, които са „виновниците“ за неприятните оплаквания.
При сезонната алергична хрема е засегната лигавицата на горните отдели на дихателните пътища – най-вече на носа. Затова се отчитат и тези симптоми: запушен нос, хрема, кихане и сърбеж, които силно влошават ежедневието на болния.
Кои са предимствата на хомеопатията при лечението на сенната хрема?
Основното предимство е, че хомеопатията предлага не само ефективно лечение в острата фаза на болестта, но въздейства и профилактично. Тази терапия подобрява реактивността на организма, намалява броя на рецидивите и възможността за усложнения. Сред големите плюсове на хомеопатията е липсата на токсичност и странични ефекти, лекарствата не могат да сенсибилизират приемащия ги и не предизвикват зависимост. Хомеопатичното лечение може да се провежда за продължителен период от време, както самостоятелно, така и съвместно с друг вид медицинска терапия. Освен това хомеопатичните медикаменти са лесни за прием и затова много подходящи за лечението на деца и бебета.
Конкретно, при остър алергичен ринит болният реагира бързо и добре на лечението с хомеопатия, тъй като лекарството припокрива специфичните симптоми и индивидуалната реактивност именно на този болен. Хомеопатията практически е безвредна, а и намалява не само рецидивите на САР, а и предразположеността към алергични страдания изобщо. За да е успешна е нужно тя да се осъществява и контролира в динамика от опитен лекар хомеопат.
За лечението на алергични хреми са подходящи множество хомеопатични лекарства:
Алиум цепа – при алергичен ринит със симптоми, които много напомнят състоянието на човек, когато реже лук. Хремата протича със сълзене от очите, които парят, секрецията от носа е дразнеща, водниста, обилна, носната лигавица е оточна. Всичко това кара засегнатия да се чувства зле, замаян, не може да мисли ясно. Оплакванията обикновено се засилват в следобедните часове, при престой на закрито, в топло помещение или при контакт с цветя. Облекчение настъпва на чист, свеж въздух на открито. При силно изразени симптоми Алиум цепа може да се приема на 2 часа по 1 доза (5-10 глобули). А след настъпване на подобрение – 3 пъти дневно по 1 доза.
Апис мелифика – подходящ медикамент при остра алергична хрема със: зачервено лице, горещо и подуто, особено клепачите и устните. Болката е пареща или пробождаща в засегнатите зони на кожата, които са и много чувствителни на докосване. Симптомите се влошават при топлина, а подобрение се усеща при налагане на студени компреси. При остри симптоми Апис мелифика може да се приема на всеки 30 мин. по 1 доза. При настъпване на подобрение приемът се разрежда на 2 ч. по 1 доза до пълно отзвучаване на оплакванията.
Еуфразия – това лекарство се прилага при хрема с умерена секреция и парещо сълзене. Очите са раздразнени, сърбят, особено чувствителни към светлината, което принуждава пациента да мига често или да ги търка. Влошаване настъпва сутрин, от светлина и във ветровито време. Препоръчителен прием – също на 2-3 часа по 1 доза. При подобрение приемите се разреждат постепенно до 3 пъти по 1 доза.
Луфа – при алергична хрема със силно запушен нос и сухота в ноздрите, с нарушено обоняние (възможно е да се стигне до пълната му загуба), с оскъден секрет. Други характерни оплаквания са усещането за сухота на устната лигавица и сухи, парещи очи. При остро състояние приемът е през 30 мин. по 1 доза (5-10 глобули) до настъпване на подобрение. След това се продължава с прием 5-6 пъти на ден по 1 доза.
Сабадила – при алергична хрема с обилна секреция и силен сърбеж в носа, което води до чести пристъпи на кихане. Други характерни оплаквания – свръхчувствителност на обонянието с непоносимост към миризми (например аромат на цветя и парфюми). Секрецията е слабо дразнеща, с усещане за парене, запушване на ноздрите. Може да се редуват секреция със запушване на носа. Характерен е специфичен сърбеж по мекото небце или изобщо по лигавиците на носа и гърлото. Влошаване настъпва на открито и на свеж, студен въздух, особено в поленовия сезон. Подобрение настъпва на топло и от прием на топли напитки. Приемът е по 1 доза (5-10 глобули) на всеки 30 мин. до настъпване на подобрение. След подобрение – 5-6 пъти на ден по 1 доза.
Натриум хлоратум – при хрема с водниста секреция от носа, наподобяваща белтък, придружена от намалено обоняние, стигащо до пълната му загуба, както и на вкуса. Носът е запушен, оплакванията се влошават при излизане на открито . При остри състояния приемът е на 2-3 часа по 1 доза. При подобрение приемите се разреждат постепенно до 3 пъти по 1 доза.
Сравнете характеристиките на тези медикаменти и ако откриете съвпадение със своите оплаквания, можете да ги използвате за подобряване на състоянието си в съответната потенция D6, D10, D12, D30.

Забележка:ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия! Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *