Как да разпознаем хранителен дефицит?

Nutritional DeficiencyВ днешния все по-стресиращ живот, ако отделим малко време, за да се вгледаме и вслушаме в нашето тяло, ще разпознаем не само наличието на дисбаланс в организма, а и възможни признаци на болестни прояви. Хранителния дефицит е най-лесен за разпознаване, тъй като се отразява на външния вид на тялото.

Какво представлява хранителният дефицит?

Той възниква, когато тялото не получава или не може да абсорбира необходимото количество хранителни вещества, което е от жизненоважно значение за една балансирана система. Независимо дали причините са: ниска калоричност, нездравословна храна, химически причинени дефицити, липса на разнообразна храна или други фактори, тялото ни не получава това, от което се нуждае. Появяват се прости симптоми като: лоша памет, замайване, раздразнителност, сънливост, загуба на коса; и по-сериозни като: депресия, сърцебиене, безсъние, ПМС и др. С течение на времето повечето хора се адаптират към симптомите, което ги прави трудни за диагностициране и лечение.

Ето някои симптоми на хранителен дефицит, които можете сами да разпознаете, преди да отидете на лекар, пише:https://www.curejoy.com/

Ръце:

Ако дланите ви са студени, независимо от сезона, това може да е индикация за недостиг на магнезий.

Ако усетите мравучкане или изтръпване по вашите длани, нивата на Витамин B12 са ниски.

Кожа:

Ако кожата ви е суха: Вероятно пиете по-малко вода, консумирате недостатъчно есенциални мастни киселини, витамини А, Е, D и / или богати на калий храни.

Ако имате раздразнена кожа по горната част на дланите си, тялото ви гладува за есенциални мастни киселини, витамини А, Е и / или цинк.

Ако имате симптоми на фоликуларна хиперкератоза (патологично изменение на кожата, дължащо се на прекомерното удебеляване на епидермиса), проверете нивата на витамин А, В и Е.

Симптомите на себореоидния дерматит са признак за лишаване от вода, дефицит на есенциални мастни киселини, витамин А, Е, D и / или калиев дефицит.

Червената люспеста кожа на лицето е показател за недостиг на витамин В2.

Венци:

Ако установите симптоми на пиорея (инфекция в костите, както и лигаментите, които поддържат зъбите), тялото ви има нужда от калций, найкин и / или фолиева киселина.

Кървенето на венците изисква да увеличите приема на храни, богати на витамин С.

Всяка форма на заболяване на венците са признаци за дефицит на CoQ10 (коензим Q10), фолиева киселина и / или витамин С.

Очи:

Забелязвате тъмни кръгове и подвижни торбички под очите си? Това са признаци на хранителни непоносимост, алергии и дефицит на желязо.

Уста:

Проверете дали езикът ви е блед на цвят и е пуснат. Недостигът на желязо може да бъде причината.

Ако устните ви са сухи и напукани, увеличете приема на витамин В12.

Възпаления или подут език е ясен знак за дефицит на фолат, ниацин, витамин В12, цинк и / или на желязо.

Ако забележите улцерации (разязвяване) във вътрешността на бузата, дефицитът на ниацин може да бъде причината за това.

Нокти:

Ако ноктите ви имат бразди или бели петна, това показва липса на цинк и недостатъчна храносмилателна стомашна киселина.

Ако ноктите ви са чупливи (меките или крехки), виновен е недостигът на магнезий.

Ако откриете, че ноктите ви растат извивайки се нагоре (приемат формата на лъжица) – състояние, наречено Spooning, тялото ви няма жизнено важното желязо.

Гърло:

Важна индикация за хормонален дисбаланс, подуване на щитовидната жлеза, показва йоден дефицит и началото на хипотиреоидизъм.

Косопад:

Загубата на косата повече от нормалното, показва нужда от фолиева киселина, B витамини и / или дефицит на есенциални мастни киселини, в някои случаи и на витамин А.

Как се лекуват хранителната недостатъчност?

Лечението на хранителната недостатъчност зависи от вида и тежестта на дефицита. Вашият лекар ще оцени тежестта на дефицита и вероятността от дълготрайни проблеми, причинени от липсата на хранителни вещества. Промяна в диетата, добавки, парентерално приложение и т.н. могат да бъдат предложени за лечение, но нищо не може да се сравни с благотворния микс от свежи зеленчуци и храни богати на витамини.

Хранете се здравословно и останете здрави!

Превод за ИнтеграБг: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *