Лечение чрез хранене

integra-4Това не е ново откритие на медицината, а стари познати школи и методи…

И нека храната бъде вашето лекарство,а вашето лекарство – вашата храна” – Хипократ

Това не е ново откритие на медицината, а стари познати школи и методи… Разделно хранене, Хранене в Зоната, Лечебно гладуване, Хранителни добавки. Не е рядкост изпробването на тези системи за хранене, в стремежа към нормализиране на наднорменото тегло – причина за много заболявания.
Какво трябва да знаем за комбинацията между храните?
Кулинарията наричаме „изкуство”, но тя е тънка наука и изисква фина настройка, също като фармацевтиката. От химичния състав на храните и комбинирането им, зависи не само вкусът и усвояването им от организма, но и най – важното – тяхната безопасност.

Не обичате броколи, но пък не сядате да вечеряте без месо…комбинирайте ги! Печеното месо повишава риска от появата на рак на стомаха и дебелото черво, а броколите го понижават и имат свойство на естествен антиоксидант.

Преди да сготвите месото отделете половин час, за да го мариновате препоръчително с оцет, може и балсамов, подправки и доматено пюре. Това не само ще подобри вкусовите му качества, но и ще преотврати появата на канцерогенни вещества в месото. Избягвайте пърженето на месото, особено в зехтин.

За твърдите противници на субпродуктите нека изтъкнем факта, че телешкият и свинският дроб са най – подходящият естествен източник на желязо, който се препоръчва на страдащи при ниски стойности на хемоглобин в кръвта. Желязото способства за образуването на червени кръвни телца, които снабдяват организма с кислород, но се усвояват едва около 8 % от него.

Това усвояване се улеснява от комбинирането на витамин С, което се съдържа в цитросовите плодове, но с картофи и домати е познато и приемливо за нашата кухня.

Оранжевите и жълти плодове и зеленчуци съдържат витамин А, който се разтваря и усвоява от организма единствено в мазнини, затова подправяйте салатата си с олио, а сока от моркови със сметана.

Французите консумират всеизвестните си сирена със смокини и орехови ядки – това не е екстравагантност – а елементарна химия. Сиренето притежава изобилие от калций, който заздравява костите и зъбите, а смокините – манган, който спомага за усвояването на калция от човешкия организъм. Не забравяйте за много високата масленост на сиренето, затова нека остане лукс.

Грозде и ориз – двата продукта са комбинация за редуциране на телесното тегло, стопявайки мазнините в областта на коремо и талията. Предимства на ориза и гроздето са подпомагане отделянето на течностите в организма, укрепване на нервната система, облекчаване дейността на сърцето, регулиране дейността на стомашно-чревния тракт.

Руколата е не само скъпа и своеобразна салата, тя съдържа веществото сулфорафан с доказано противораково, антидиабетично и бактерицидно действие. Добавете храни богати на селен, напр. сурови ядки кашу, за да засилите многократно усвояването на сулфорафана…и се насладете на експеримента си.

Настъпват нови тенденции в храненето, отворете съзнанието си за тях…престанете с еднообразието на трапезата си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *