Нова терапия срещу Множествена склероза

Канадски учени обявиха, че са открили нова терапия срещу множествена склероза – тя е с антибиотик от групата на тетрациклиновите препарати.

Лекарството е Миноциклин. Според учените то може да забави развитието на множествена склероза при пациенти в ранен стадий. Ефект от приложението на лекарството е отбелязан след значително по-дълъг от обичайния при антибиотиците срок на употреба – шест месеца до една година на употреба. Научната работа е описана в New England Journal of Medicine, пише:http://bolenzdrav.com/

Новата терапия е проверена върху 142 души. При тези, които приемали 6 месеца антибиотика, вероятността болестта да се прояви отново била 33,4%. В контролната плацебо група тази вероятност била 61%. След са взети предвид всички фактори, включително съществуващите лезии заради множествената склероза, разликата между групите беше 18.5%. Ясно изразената полза била при тези, които приемали антибиотика. Има обаче и още нещо – след 2 г. на тази терапия положителният ефект от миноциклин ставал по-слабо изразен. Друго предимство е, че този антибиотик е лекарство със сравнително ниска цена.

За тези пациенти има и друга новина – сравнително наскоро руски експерти създадоха уникално средство срещу множествена склероза – „Ksemus“. Препаратът е насочен към повишаване на социалната активност на пациентите. Очаква се да бъде пуснат на пазара през 2020 г. В Русия той ще бъде включен в списъка на лекарствата, които са безплатни за пациенти.

„Ксемус осигурява на пациентите курс на ефективна поддържаща терапия. Автоимунните заболявания приличат на онкологичните – пълното излекуване от тях е изключително трудно и почти невъзможно в някои случаи.“ Това заяви зам.-директорът на Института по Биоорганична химия акад. Александър Хабибов.

В момента изборът на лекарства за множествена склероза е малък, казва той. Съществуващите терапии освен това са много скъпи. Затова руските учени предложили по-специфична терапия. Пептидните фрагменти на основния протеин миелин (който съставлява защитната обвивка на нервните влакна) се поставят в липозоми (мастна сфера). Клиничните проучвания сочат, че подобен подход работи. Необходимо е обаче още време, докато тази терапия стигне до пациентите за масово приложеине в практиката. Според ръководителя на Центъра за множествена склероза IMCHRAN професор Игор Столяров това ще отнеме около 12 години.

2 thoughts on “Нова терапия срещу Множествена склероза

  1. Излекуването на множествената склероза с антибиотици е напълно възможно. Медицината прави груба грешка, определяйки това заболяване като „автоимунно“. Такива заболявания изобщо няма. Имунната система при тях не е увредена и функционира нормално. Настъпват патологични изменения в самите засегнати тъкани, които имунната система закономерно атакува. Това става поради нарушаване на нервната трофика към тъканите. От своя страна трофиката се променя патологично поради развитие на широко разпространена „бавна“ невроинфекция в Централната нервна система. Тази невроинфекция се лекува именно със специфични антибиотици. В България имаме разработена от 30 години ефикасна каузална терапия на тези заболявания, която за съжаление не се прилага.

  2. Излекуването на множествената склероза с антибиотици е напълно възможно. Медицината прави груба грешка, определяйки това заболяване като „автоимунно“. Такива заболявания изобщо няма. Имунната система при тях не е увредена и функционира нормално. Настъпват патологични изменения в самите засегнати тъкани, които имунната система закономерно атакува. Това става поради нарушаване на нервната трофика към тъканите. От своя страна трофиката се променя патологично поради развитие на широко разпространена „бавна“ невроинфекция в
    Централната нервна система. Тази невроинфекция се лекува именно със специфични антибиотици. В България имаме разработена от 30 години ефикасна каузална терапия на тези заболявания, която за съжаление не се прилага.
    Този коментар беше изтрит от модераторите на този сайт и това е едно обяснение, защо терапията на тези заболявания вече 30 години не се прилага. Ами просто е: тук е България. Как така някой нашенец ще разработи подобна научно обоснована и проверена клинично терапия? Ами ако получи Нобелова награда? Айде да го дръпнем надолу в смолата да ври заедно с нас! Ами ТУК Е БЪЛГАРИЯ, БЕ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *