Още за мащерката

Thymus sp div.Мащерка – Thymus sp div. Сем. Устоцветни – Labiatae.

У нас растат около 15 вида от рода мащерка: дива мащерка, бабина душица, воленика, матерка, овчарска мерудия, овчарски босилек, обикновена мащерка, градинска мащерка и др., които се включват в една сборна група – Thymus sp div.

 

Етерично масло: дестилира се от листата и цъфтящите върхове на мащерката и се използва при лечение на състояния, свързани със стрес, въпреки че може да предизвика алергични реакции. Използва се в парфюмерията, козметичната индустрия и в медицината. То има фунгицидни и дезинфекциращи свойства. Около 150 грама масло се получават от 100 килограма растителен материал.
Тинктура от овчарски босилек – цветове, брани на обедно слънцестоене, се слагат в бутилка (да бъде пълна, без да се притискат). Към тях се прибавя 38-40% плодова или житна ракия. Така се оставят да престоят 14 дни на слънце.
Масло от воленика – цветове се приготвят по същия начин, както при тинктурата, но се заливат с прясно извлечено дървено масло, което трябва да бъде в количество около 2 см свободно над цветовете. Оставят се да престоят близо до печка или отново на слънце за 14 дни.
Сироп от овчарска мерудия: дръжки и цветове се навлажняват и се нареждат в буркан като се редуват на слоеве с нерафинирана захар и притискайки ги. Така приготвени се оставят 3 седмици на слънце. Получената течност се прецежда. Растителният материал се изплаква с малко вода, която се прибавя към сиропа. Той се оставя на най-ниската степен на котлон да се изпарява, без завиране. За да се постигне желаната му консистенция – нито рядък, нито гъст, 1-2 пъти се оставя да изстине, за да се провери гъстотата му.
Изсушени цветове на воленика: използват се с цел отблъскване на молци от облеклото. От суха мащерка могат да се направят още билкова възглавничка и бани на цялото тяло.
В кулинарията често се замества градинската мащерка с овчарския босилек. Като той трябва да се прилага в двойно по-голямо количество, защото е с два пъти по-ниско съдържание на тимол от градинската мащерка, за да се постигне желаният ефект от билката в ястието. Наситнена се използва в салати, супи, плънки, маринати, като най-подходяща е за овкусяване и ароматизиране на риба, пилешко, телешко, дивечово, агнешко месо.
Внимание!
Да не се употребява по време на бременност и кърмене.

Повече за мащерката може да научите на:http://integrabg.info/?p=1179

Материалът подготви Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *