Естрогени и фитоестрогени

Estrogens and phytoestrogensЕстроген – женския хормон на младостта

Една жена винаги иска да изглежда добре и да бъде красива. Но красотата идва отвътре, а това е най-вече здраве. Здравето на жената е силно повлияно от хормоните в организма. Една група от тях е женски хормони, наречени „естрогени“. По принцип ги има и в мъжкото тяло, но в значително по-малки количества. Те влияят на външния вид и здравето на жените и мъжете, само в ситуация на явен излишък. Основният ефект на естрогена е насочен към жени в детеродна функция, пише:http://www.shkarec.ru

Естроген – дума, която се състои от две части: oistros – неудържимо желание, страст; genes– причинява. Или друг по-буквален превод – жизненост; сексуалност.

Естрогените (естрадиол, естрон и естриол) са основните женски полови хормони, които се произвеждат предимно в яйчниците и в по-малка степен в надбъбреците и мастната тъкан. Те оказват влияние върху първичните полови белези у жената, формират вторичните полови белези и притежават ефект върху характера и чертите в поведението, типични за нежния пол. Този хормон определя до голяма степен външния вид и поведението на жената. Естрогените имат възбуждащ ефект върху централната нервна система, тъй като повишават активността на рецепторите към невротрансмитерите и по този начин водят до повишаване на настроението и общия тонус на организма.

Добре известни с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогените също така оказват силно влияние и върху процеса на стареене на кожата. Специфични рецептори за естрогени са разположени по повърхността на кожата, а проучванията показват, че естрогенът повишава действието на кожните фибробласти – клетките, които произвеждат колаген. Колагенът е основна субстанция на съединителната тъкан, която придава закръгленост и еластичност на кожата, като стимулира производството на хиалуронова киселина и киселинни мукополизахариди, четем в https://zdravbadi.com/

Дефицит на естрогени

Всеизвестен факт е, че жените най-често страдат от емоционални разстройства след раждането, по време на менопауза и преди менструация поради понижените нива на естрогени през тези периоди. Либидото също зависи от отделянето на естрогени от организма. Това е причината при 45% от жените в менопауза, както и при тези, използващи контрацептиви да се наблюдава спад в сексуалната активност. Наблюдава се влагалищна сухота, която е причина за болка и парене при полов акт. Релативният дефицит на естрогени предизвиква по-обилно окосмяване в областта на лицето, ръцете и краката. Недостигът им представлява сериозна заплаха за костите – прави ги по-чупливи и води до остеопороза, а при жените над 45-годишна възраст това е и причина за атеросклероза на кръвоносните съдове и увеличаване честотата на инфаркт на миокарда, както и на други сърдечно-съдови заболявания.

Естрогенен дефицит се проявява в: депресия и промени в настроението; наддаване на тегло; горещи вълни; умора; ниско самочувствие и невнимание към външния си вид; намаление на сексуално желание и чувствителност. Ето защо, той се нарича хормона на младостта. Когато една жена се чувства привлекателна жена – възрастта няма значение.

Но точно по тези причини не е възможно да се постави диагноза: намалено количество на естроген. И депресия и умора могат да са резултат от множество други заболявания. Определяне нивото на хормоналните нива, може да се потвърди само с изследвания. И след като се анализират, медиците предписват хормонозамесители или хорманотерапия.

Вече е потвърдено и доказано, че изкуствените хормони са значително по-тежки и по-силни от фитоестрогените – растителни хормони.

Основният проблем на хормонотерапията е в това, че след продължително постъпване на изкуствени хормони в тялото, женският организъм на практика престава да ги произвежда (въпреки факта, че те са били в дефецит). И да се възстанови този процес вече е невъзможно.

Фитоестрогените са много по-меки и по-малко агресивни.

Какво представляват фитоестрогените?

Фитоестрогените са ксеноестрогени, т.е. чужди за тялото вещества, които имат ефект подобен на този на женските полови хормони. Те не се произвеждат от ендокринната система, а попадат в човешкия организъм чрез консумацията най-вече на растителни храни.

Те са вещества от растителен произход, които имат действие, подобно на естрогените. Някои автори дори считат, че поради своя слаб ефект те са сравнително безопасни и са способни да нормализират нивата на естрогени до степен, оптимална за външния вид и здравето на жената.

В химично отношение те се разглеждат като полифеноли, а структурата им напомня тази на естрадиола. Учените предполагат, че действието му се дължи на активирането на същите рецептори по повърхността на клетките, върху които въздейства и естрогенът.

Поради това, при откриване дефицит на естроген е по-добре да се поддържа нивото им чрез консумация на храни и билки, които съдържат растителни хормони. Има 3 вида на растителни хормони с естрогенна активност: изофлавони, лигнани и куместани.

Това е добър начин да се подравнят хормоните след раждане, когато резкия спад в нивото на произведения естроген, води до следродилна депресия и тежка загуба на коса.

Естрогените в храни:

Ленено семе. Този продукт е № 1 по броя на растителни хормони ( групата на лигнани като естрогенна активност). В допълнение към хормонално действие в ленено семе има много други полезни свойства за женско тяло (антитуморен, пречистване на тялото, антиоксидантни свойства. Използва се стрито (като трици) ленено семе с голямо количество течност, или се добавя към зърнени храни и се яде с мед. Максимална терапевтична доза – 2 супени лъжици на ден. Растителният хормон лигнан се намера и в сусамовото семе и слънчогледа.

Люцерна. Съдържа големи количества фитоестрогени. Помага за облекчаване симптомите на менопаузата, диабета и алергиите. Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта. Предпазва от внезапно повишаване на глюкозата в кръвта.

Целина. Освен фитоестрогени , съдържа 95% вода, така че ни поддържа хидратирани.

Бобови растения (зелен грах, боб, нахут), и на първо място соя, защото те съдържат изофлавони – вид фитоестрогени. Но лекарите все по-често говорят за това, че голяма част от соята не е полезна за организма, защото по последни данни 90% е генетично модифицирана. Затова от бобовите растения използвайте леща. Това е уникален продукт за жените, защото съдържа максималното количество протеин за растителен продукт; ври само 15-20 минути; съдържа триптофан, който се превръща в серотонин, премахващ депресията.

Кафе. Изследване, проведено с жени консумиращи дневно до 500 мл кафе показват, че при 90% от анкетираните нивото на естроген се е увеличил с 70%. Обърнете внимание на това, защото високо ниво на естроген не позволява на жените да губят тегло в долната част на корема и бедрата, затова за любителките на кафе, които искат да намалят теглото си – да спрат пиенето на кафе е задача №1. Изследвания показват връзката между естрогена и теглото. Колкото повече намалява естрогена, теглото се увеличава. Органите, които произвеждат най- много естроген са: яйчниците, надбъбречните жлези, черния дроб и гърдите.

Кайсии. От всички плодове те са с най-високо съдържание на хормона лигнан. Можете да ги ядете пресни или сушени. Между другото за прочутите Хунзи, известни със своето здраве и дълголетие, кайсиите са основна храна през цялата година.

Този растителен хормон го има и в храни от животински произход, но в момента всички медици единодушно отхвърлят използването им за повишаване нивото на хормони. Това се дължи на факта, че съвременното месо и мляко е с добавени хормони и съдържа различни химикали за бързото развитие на животните.

Естрогените присъстват също и в следните билки: градински чай; хмел; женшен корен; арника; лайка; женско биле – корен.

В кои храни се съдържат фитоестрогени?

Маслата от соя, пшеничен зародиш, нар, фурми, лен съдържат стерини, които по структура наподобяват най-много естрогена.

Разликата между естрогените и фитоестрогените е, че за постигане на хормоналния ефект, растителните вещества трябва да действат в 5000 пъти по-голяма концентрация.

Храни, съдържащи фитоестрогени Съдържание на фитоестрогени (µg/100g)
Ленено семе 379380
Соя 103920
Тофу 27150,1
Сусамови семена 8008,1
Многозърнест хляб 4798,7
Соево мляко 2957,2
Хумус 993
Чесън 603,6
Сушени праскови 444,5
Слънчогледови семки 216
Плод на кестен 210
Зехтин 181
Бадеми 131
Зелен боб 105,8
Фъстъци 34,5
Лук 32
Боровинки 17,5
Царевица 9
Кафе 6,3
Диня 2,9
Краве мляко 1,2

Внимание: Мненията на експертите относно употребата на фитоестрогени са противоречиви. Те са единодушни в мнението си, че за постигането на желания ефект е задължителна консултацията със специалист, който да назначи адекватна терапия чрез определяне на необходимите количества фитоестрогени, полезни за здравето.

Прекомерната „злоупотреба” със соеви продукти и други, съдържащи фитоестрогени, може да има неблагоприятни ефекти върху женското здраве, тъй като фитоестрогените се свързват с някои видове рак, включително от рак на гърдата.

Материалът подготви Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *