Аюрведично за красотата

patrima raychurПовече от 40 години аюрведичната лекарка Пратима Райчур (Pratima Raichur) помага на хиляди мъже и жени да решат проблемите си с кожата, възвръщайки младостта и здравословния й блясък. Тя започнала изучаването на Аюрведа още на 13 години в родната си Индия. Сега оглавява основаната от нея Ню-Йоркска клиника по грижа за кожата и произвежда собствена линия Аюрведа козметика.
В книгата „Абсолютна красота“ на Пратима Райчур и Мериан Koн се говори за външната и вътрешната красота. Те детайлно разглеждат грижата за кожата, като се основават на индивидуaлният конституционен тип, обръщат голямо внимание на вътрешната хармония, чрез правилен режим на хранене, масаж, ароматерапия, с цветова и звукова терапия, както и чрез пречистване на ума, пише:http://www.zid.com.ua/

Ето откъси от книгата им за красотата, за връзката между хранaта, ума, настроението и кожата, както и за токсините, за „Стоманените мускули“ и най-добрият начин за отслабване:

За красотата

В себе си, красотата можем да почувстваме, като дълбоко чувство за лична неприкосновеност, а при други хора я отриваме в спокойната осанка, грация и жизненост. Красив човек – това е човек, който е абсолютно свободен вътре в себе си и излъчва навън сиянието на тази свобода.
Хората в продължение на десетилетия, харчат милиарди долари годишно с надежда да получат наистина „вълшебно“ средство за защита на кожата – а него все го няма! Подозирам, че такъв чудотворен еликсир не съществува. В крайна сметка, тайната на истинската красота се крие не във флакони и туби, а в потайните дълбини на нашето тяло и ум.
Физически стрес – е всяко претоварване на сетивата, лошата диета, неадекватни в един или друг смисъл физически упражнения, лошите навици, изтощение от работа, физическо напрежение, недостатъчна почивка, твърде чести пътувания и преходи, неравномерно дишане, злоупотребата с стимуланти (алкохол, тютюн, кофеин, лютиви подправки), както и химическо претоварване, свързано с излагането на замърсители в околната среда, хранителни добавки и консерванти, синтетична козметика и лекарствени препарати.
Психичен стрес – това са емоционалните кризи, неудовлетворителните лични отношения, конфликтни ситуации и негативно поведение.

За духовния стрес допринасят съмненията, отчаянието и дезориентация или липса на цел в живота, както и липсата на опит за непосредствено възприятие на съзнанието – т.е. опитът на вътрешна хармония и спокойствие.

За нашите реакции

Нито едно събитие не е стресиращо само по себе: то става такова, заради нашата реакция към него. Един и същи филм, за един човек може да изглежда страшен, а за друг смешен. Някой човек след развода се чувства опустошен, а друг – свободен. Един човек след спечелване на лотарията, радостно взема наградата и отива на почивка, а друг се хваща за сърцето и умира. Ако ние сме в състояние да променим отношението си към събитията, то променяме и физиологичната реакция.

Не козметика, а храна!

Голяма част от храната получаваме през устата, но кожата също поглъща хранителни вещества. В този случай, обичайната храна се абсорбира в кръвта, след като вече сме я сдъвкали и погълнали, а стомаха – разградил. А кремове и лосиони, които ние прилагаме върху кожата, влизат директно в кръвния поток, в непроменен вид. Както и всички вещества, които навлизат в организма, те се превръщат в суровина за изграждане на нови тъкани на тялото, или потенциално токсични отпадъци.
Ето защо продължавам да казвам на своите клиенти: „Грижата за кожата не е в козметиката, а в храна! Не мажете кожата, с това, което не може да се яде!“

Хранене – ум – кожа

Причината за всички кожни проблеми – от акне до бръчки са заключени в дълбините на психиката и физиологията, и постигането на стабилно подобрение, няма да има докато не започнем да ограничаваме външните средства и не отдадем дължимото внимание на своите мисли и храна, с които храним клетките на нашето тяло.
Недостатъчното хранене – първия по важност физически фактор за дисбаланс и болест, а доброто хранене е необходимо условие за предотвратяване и лечение на заболяванията. Това се отнася както за тялото, така и за ума. Храната не само изгражда, възстановява и подхранва нашите телесни клетки, но и чрез фините енергии на дошите подхранва и заздравява нашата психика.

Нашето настроение зависи от храната. Ето защо, всичко, което ви се яде засяга не само физическо здраве, но и състоянието на ума.
Нашето настроение започва да се трансформира от храната, още преди да я ядем, т. е. в процеса на закупуване на продуктите, приготвянето й, поднасянето на масата и подготoвката към  храненето. Дори и най-доброто ястие се превръща в отрова за организма, ако сме разстроени.
Натрупването на токсини са причина за всички кожни заболявания, включително акне, екзема и псориазис. Ако вече са натрупани токсини в стомашно-чревния тракт, то за възстановяване равновесието на дошите не е достатъчно само промяна в диетата, тъй като токсините пречат за усвояването на хранителни вещества. И ако се опитате да започнете подходящата диета, без предварително очистване от токсините, то „полезната“ храната ще е неоползотворена. Това е също като да излеете чиста вода в тинята.
Как да запазим младостта и красотата?

Следвайте две общи правила за всички хранителни диети: пази дебелото черво чисто и поддържай активно храносмилането.

Из страниците „Стоманени мускули“ и най-добрият начин за отслабване

Съвременната култура ни обрича на физическа изолация един от друг. Възрастните рядко се наслаждават на нежни докосвания извън сексуален контекст. В нашия високотехнологичен свят – свят на скорости и изкуствена стимулация, съществува „безконтактно“ общество. Ние използваме машини дори за изучаване на тялото – и сами мечтаем да се сдобием със „стоманени мускули“ и „железни нерви“. Искаме да се превърнем в машини, като че ли това ще ни помогне да отложим и надхитрим стареенето.
Единственият начин да се защитим от стареене е да намалим нивото на стреса и да разширим съзнанието си.

Методите за развитие на съзнанието са инструментите на науката за дълголетие!

Машините се износват и разпадат, но разумната система „тяло-ум“ е в състояние самостоятелно да се подновява.

Не се увличайте по напомпване на бицепси – по-добре носете дете в ръцете си или направете масаж на любим човек! Ако искате да изгубите няколко излишни килограма, по-често прегръщайте приятелите си!

И не забравяйте, че лечебното докосване е в състояние да облекчи напрежението и стреса, натрупани през дългия ден!

Превод от руски: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *