Хомеопатия при синдром на Рейно

sindrom na ReynoПрез зимния сезон много млади жени се оплакват от студени ръце и стъпала. Тези оплаквания са изключително неприятни, защото са придружени от  болка, изтръпване  и слабост. Тези оплаквания се  дължат на спазъм /свиване/ на малките артереии. Каква може да  е  причината ? Както при много болести, така и при  синдром на Рейно, няма точно открита етиология. Подозират  се – емоционална нестабилност и  постоянен стрес, хронично ниско кръвно налягане, изключителна чувствителност към студ, хормонални промени и др. По време на пристъпите на тази болест се наблюдават три фази –побледняване, посиняване /цианоза/ и зачервяване.

Хомеопатията е изключително ефикасна за преодоляването на това неприятно страдание. Трябва да изберем първо медикаменти,  които ще повлияят конкретните прояви. А ако открием и хомеопатичното лекарство, което е типично за типа на всеки пациент, то има голяма надежда за трайно излекуване, пише:http://www.d-rmario.com/

AGARICUS – имаме по кожата зачервяване и сърбеж, с усещане за боцкане от много ледени иглички. Появява се тремор и спазми.

ARNICA – това лекарство е винаги на разположение при патология на съдове и кръвоизливи. Когато и да го приемаме няма да съжаляваме.

CARBO VEGETABILIS – имаме силно посиняване на крайниците. Болният чувства вътрешно  парене.

HAMAMELIS  VIRGINIANA – този медикамент се изписва при преобладаващо засягане на венозната  система.

SECALE  CORNUTUM – при него се среща мравучкане, парене и изстиване в крайната част на пръстите. Болките се облекчават от студено. Може да се появят и рани и язви по кожата.

За да подсилим ефекта на избран по – горе медикамент, трябва да изберем по – общо действащо лекарство.

Фаворит за болни с оплаквания от  синдрома на Рейно е Pulsatilla –над 80 % от  жените, които имат оплакване от студени крайници са чувствителни на Пулсатила. При нея имаме червеникаво – ливиден цвят на кожата на засегнатите крайници, който се засилва от топлина и покой, и намалява при ходене на чист въздух. Въпреки това болните се влошават при излагане на студ и крайниците се вледеняват. Изключително чувствителни индивиди са. Имат нужда от обич. Привързани и притеснителни са. Настроението им е променливо. Те са мнителни, лесно се обиждат и са плачливи. Стеснителността им е също честосрещана  черта. Често са тревожни със страхове от промяна, смърт, самота, като това чувство се засилва вечерта и  когато са сами.

Natrium muriaticum – изтръпването и изстиването на крайниците се засилват при емоционални  вълнения. Имаме и намаление на апетита. Те са тъжни, депресирани и неспокойни, а може да проявяват и възбуда с припряно поведение. Имат нарушение на паметта, с лабилно внимание, разсеяност, чести  промени  в  настроението. Трудно заспиват, и усещат през деня, че са недоспали.

Phosphorus – пациентите се изпотяват при най – малки усилия, крайниците им се зачервяват силно. Индивидите, които са чувствителни на това лекарство редуват прояви на сетивна и умствена възбуда с депресивни прояви, плахост и тревожна напрегнатост. Те са свръхчувствителни към всичко, което ги обгражда. Липсва умереност в поведението им – проявяват сексуални ексцесии или работохолизъм. Те са неустойчиви, като лесно се уморяват. При физическа умора стават мрачни, раздразнителни, мълчаливи. Те са тревожни при настъпването на нощта.

Tuberculinum – при болните имаме астения /лесна уморяемост/, изпотяване, периферен венозен застой и ниско кръвно налягане. Лица с удължена конструкция и бърз растеж. Слаби са. Свръхчувствителни са към студ. Боледуват много често от дихателни инфекции.  Подобряват се при разходка на чист въздух. Те са с повишена емоционалност. С променливо настроение – от негативизъм до относителен  оптимизъм. Свръхактивни са към края на деня и привечер.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *