Естествен път към допамина

dopamin„Всяка от клетките ни е живо същество и основното нещо, което им влияе, е нашата кръв. Ако отворя очите си сутрин и моят красив партньор е пред мен, моето възприятие причинява освобождаване на окситоцин, допамин, хормони на растежа – всичко това насърчава растежа и здравето на моите клетки. Но ако видя един хищник, ще освободя хормони на стреса, които променят клетките ми в режим на защита. Хората трябва да разберат, че техните преживявания са по-определящи от гените им, защото заобикалящата ни средата влияе на нашите мисли и контролира изявата на гените. „- Брус Х. Липтон

Допаминът е невротрансмитер изпращащ сигнали между нервни клетки или неврони. Той регулира движението, паметта и емоционалните реакции. Допаминът ни позволява не просто да се чувстваме блаженни и радостни, но и мотивирани да действаме според нашите желания. Известен като „мотивационна молекула“, той помага да се поддържа интензивният фокус, който е необходим за изпълнение на задачите. Нашите неврохимикали са естествено самоподдържащи се, но повечето хора днес живеят стресиращ начин на живот, а високите нива на стрес са една от най-големите причини за изчерпване на допамина, пише:https://fractalenlightenment.com/

Ето няколко начина за естествено увеличаване нивата на допамина:

Променете хранителния режим

На всички е известно, че храната и настроението си влияят взаимно. Добре балансираната и здравословна диета води до душевно благосъстояние. Бананите, динята, цвекло, авокадо и ябълки са чудесни плодове с които да започнете. Сусам, тиквени семки, бадеми, овесено брашно, боб, фасул, зелени листни зеленчуци, зелен чай, пшеничен зародиш, също правят този трик. Всичко изброено е с високо съдържание на тирозин, една от основните аминокиселини, използвани за повишаване количеството и балансирането на определени невротрансмитери. Куркумин, активна съставка в куркума, преминава кръвно-мозъчната бариера и увеличава производството на допамин. Гинко Билоба, вид дърво, се използва за усилване на паметта, против умора, депресия и безпокойство, помага на мозъка да отделя повече допамин и ацетилхолин. В зеления чай има L-theanine, също полезно съединение. Храните с високо съдържание на естествени пробиотици като кисело мляко, кефир и сурово кисело зеле могат също да повишат нивата на допамина.

Направете прочистване

Алкохол, тютюн, преработени (и в големи дози) захар и други стимуланти намаляват нивата на допамина в мозъка. Макар за кафето да се казва, че увеличава нивата на допамина, на практика за период от 3 до 4 часа, то изразходва голямо количество от него, което води до изчерпване на естествените нива с течение на времето. Ако е твърде трудно да спрете напълно стимулантите, намалете приема им. Правете прочиственето по време на почивка. Прочистването с плодове също има невероятни ползи за здравето. Започнете деня си с прясно изцедена лимонада (една чаша вода, смесена с четири супени лъжици лимонов сок), за да алкализирате тялото си. Можете да добавите половин чаена лъжичка лют червен пипер, за изчистване на токсините.

Редовни физически упражнения

Физическата активност е едно от най-обновяващите и мощни неща, които можем да направим за нашите тела и умове. Всяко съзнателно физическо упражнение може да се практикува с цел, да се поддържа не само формата на тялото, но и на ума, важно е да се включва концентрация на вниманието. По този начин можем да увеличим производството на нови мозъчни клетки, да забавим стареенето на клетките, да подобрим притока на кръвта и хранителните вещества към мозъка, а всичко това ще повиши нивата на нашите неврохимикали и невротрансмитери. Д-р John Ratey психиатър и автор, установява, че упражненията увеличават началните нива на допамин чрез насърчаване растежа на нови мозъчни клетъчни рецептори.

Медитация

Умът има тенденция да следва мисълта, която ни причинява стрес и тревожност. Чрез размишляваща медитация ние можем да тренираме умовете си да не мислят, а да сме в ролята на наблюдател. Като наблюдател ние не изпитваме същите отрицателни емоции, като сме скъсали въжето на нашето „его“ или на самите себе си, на когото сме приписали една идентичност. Медитацията се използва като средство за успокояване на ума и също подобрява и регулира нивата на допамин, както и други неврохимикали в нашия мозък.

Слушане на музика

Слушането на музика активира същите развлекателни центрове, както когато правите любов или ядете добра храна. Когато слушате музика, която наистина ви движи, мозъкът ви освобождава допамин и веднага усещате чувство за благополучие, мотивация и вдъхновение.

Родени сми със сърдечния ритъм на майките ни, а се развиваме в свят на симфонии. Не е нужно обученото ухото на музиканта, за да оценим музиката и да се чувстваме свързани с нея. Всъщност само спомнянето на любимата ни мелодия, може бързо да повиши настроението ни.

Развивaйте своятa креативност

Човешките същества са най-съзнателните творци. Нуждите ни да осъществим творческите си виждания, експерименталната ни природа и естественото любопитство са огромни. Когато създаваме нещо, независимо дали става въпрос за произведение на изкуството или за готвене, имаме чувство за постижение. Нашите центрове за възнаграждения започват да звънят с пълна сила и това ни подсеща за значимостта на живота.

Планирайте дългосрочни и краткосрочни цели или нови предизвикателства

Понякога само с дългосрочни цели може да бъде разочароващо. Важно е да имате и краткосрочни цели, които са по-лесни и по-бързи, тъй като всеки път, когато се постигне цел, се освобождава определено количество допамин. По същия начин, приемането на ново предизвикателство може да бъде изключително възнаграждаващо. Допаминът се освобождава всеки път, когато правим или изпитаме нещо ново и вълнуващо, като започването на нов курс, изучаването на нов набор от умения, пътуването, опитването на нова работа и всичко на което дължим това усещане. Приключенските спортове са толкова пристрастяващи, поради факта, че предизвикват усещане за новост, без значение колко пъти са извършени същите действия.

Освободете се от зависимости

Зависимостта не се ограничава до злоупотреба с вещества. Тя може да бъде насочена към човек или към връзки като цяло, или към навици или действие, или към нещо друго. Всъщност може да се твърди, че зависимите не са пристрастени към веществото, което използват, а се стремят да си набавят допамин. Когато започнем да приемаме стимуланти, нашата естествена секреция се възпрепятства и се нуждаем от все повече и повече от веществото, за да балансираме. Без него ние се чувстваме вманиачени, депресирани, нестабилни и враждебни. Съществува и друг тип емоционално състояние, в което зависимото поведение може да бъде породено от „токсично семейство“, т.е. има насилие, неприемане или отхвърляне. Тогава липсват естествените модели на мислене, които не причиняват стрес, а чувството за самооценка, екстаз и награда се преследват чрез нездравословни начини за увеличаване на допамина. В този случай е важно да запълните живота си с неща, които ви вдъхновяват и движат, и да говорите положително за себе си.

Играйте

Това е нашето естествено състояние; царството в което сме влезли още като деца, съграждащи градивните елементи на нашия живот. Важно е да запазим тази способност и като възрастни, да откриваме чудеса и удоволствие на момента. Когато играем, ние излизаме от травмите на нашето минало и не се притесняваме за бъдещето. Ние просто се радваме на нашата същност, като се съсредоточаваме изцяло върху дейността. Играйте игри на топка, карти, видео игри или каквото ви прави щастливи, с хора, които обичате!

Материалът преведе Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *