Дишане 4-7-8 против стрес и безсъние

WeelПрофесор Андрю Уейл, който е медик и директор на Центъра за интегрална медицина в Аризона, препоръчва древна индийска техника за дишане. Тя не само ще ви помогне да заспите почти мигновено, но и да се справите със стреса и дори някои здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, например, пише: http://kitajdnes.com/.

Това лесно дихателно упражнение е известна като 4-7-8 и е в състояние да повлияе на някои физиологични процеси в организма. При изпълнението му няма нужда от някакво специално оборудване или условия. Освен това не струва нищо и не отнема много време.

Начин на изпълнение:

Заемете удобно положение – седнали, легнали или изправени. Ако седите или стоите прави, постарайте се да държите гърба изправен. Сложете върха на езика зад горните зъби и го дръжте там, докато изпълнявате упражнението. Затворете очи. Преди да започнете, издишайте звучно през устата, след което вдишайте през носа и бройте от 1 до 4. Задръжте дишането и бройте от 1 до 7. Издишвайте звучно през устата, докато преброите от 1 до 8. Това е един цикъл. Повторете го 4 пъти. Вероятно ще сте заспали още преди последното повторение.

Няколко неща, за които трябва да внимавате: Обърнете внимание, че издишването е два пъти по-дълго от вдишването; важно е да поддържате ритъма 4-7-8 при всеки цикъл от упражнението; регулирайте скоростта на броене според вашето дишане.

В началото вероятно ще се наложи да броите по-бързо, но по-късно, като посвикнете, постепенно ще забавите темпото. Скоростта не е толкова важна, съотношението е това, което дава положителния ефект.

Проф. Уейл съветва да правите упражнението поне по два пъти на ден, най-добре сутрин и вечер. Ако разполагате с време, не пречи да го повторите и още няколко пъти през деня, но в началото (поне един месец) не правете повече от 4 цикъла на един път. По-късно може да увеличите на 8 дихателни цикъла, но не и повече. След редовно практикуване в продължение на 4–6 месеца според професора може да се опитате да го прилагате в различни ситуации, например, ако някой ви ядоса, първо направете дихателното упражнение и чак след това отреагирайте.

Проф. Уейл съветва да използвате техниката, когато се чувствате стресирани. Така ще се справите по-добре с емоциите и ще реагирате по-адекватно.

Защо е ефективно?

Когато сме разтревожени или подложени на стрес в кръвния поток се освобождава повече адреналин, учестява се сърдечния ритъм, а дишането е по-повърхностно и бързо. При упражнението 4-7-8 се удължава времето за издишване. Така в организма постъпва повече кислород, а при задържане на дишането той има време да се придвижи в тялото, след което при издишването се отделя натрупаният въглероден диоксид. Това дихателно упражнение действа и като успокоително, тъй като докато го изпълнявате, цялото ви внимание е насочено върху дишането. Вие не го осъзнавате, но благодарение на тази концентрация централната нервна система постепенно се успокоява и чувството на тревога и безпокойство изчезва. В своята практика професор Уейл забелязал, че хората, които използвали упражнението като приспивателно, обикновено се събуждали чак на сутринта, а последното нещо, което помнели било, че са преброили до 8. Състезатели и работещи в напрегната обстановка, които са прилагали упражнението, споделят, че то наистина е ефикасно.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *