Медитацията като лечение

meditationsМедитацията е естествено физиологично състояние, което е подробно изучено и доста лесно за изпълнение. Лечебната енергия, която терапевтичната медитация поражда, обхваща цялата система ум-тяло-дух. Тя създава състояние на екзалтация, което само по себе си предизвиква здраве и възстановяване. Ваше рождено право е да бъдете здрави, щастливи и цялостни. Сега е времето да заявите своята сила. Книгата на д-р Дхарма Сингх Кхалса „Медитацията като лечение“ ви предоставя всички средства, които ще ви бъдат необходими.

Въведение в Терапевтичната медитация

Терапевтичната медитация е помогнала на стотици хиляди хора по целия свят да победят болестта, да разрешат емоционалните конфликти и да развият оптималния си физически, умствен и духовен потенциал. Терапевтичната медитация ще пробуди вашата естествена лечителска сила, позволява на тялото, ума и духа ви да се излекуват сами.

Древните санскритски думи “Онг Намо, Гуру Дев Намо“ (“Прекланям се пред Висшия си Аз“), притежават много специфично физиологично действие. Звуците, които отекват в тях, карат хипофизата, която се намира над горната част на устната кухина, да вибрира, а това променя секрецията на тази жлеза, която управлява цялата ендокринна система. Древните учители по йога смятали, че тази и други мантри, трябва да бъдат припявани преди зазоряване. Те не знаели, че часовете точно преди изгрева са критични за баланса на хормоните и невротрансмитерите в тялото, които се регулират от хипофизата. Съвременните учени, изучаващи мозъка, вече знаят, че това са часовете, в които ендокринният и невротрансмитерният баланс се променят, като преобладаващият мелатонин, който предизвиква сън, отстъпва на серотонина, норепинефрина и кортизола. И ако този преход не се осъществи плавно, това може да доведе до много неприятни, дори катастрофални последици. Възможно е да се понижи производството на стимулиращи неврохимикали, което да причини на човека целодневна замаяност и депресия. А може да стане и обратното – да се стигне до свръхпроизводство на стресовия хормон кортизол, който причинява превъзбуда, нарушения в работата на имунната система, загуба на паметта и преждевременно остаряване. Древните учители по йога не се знаели нищо за ендокринната система, но са знаели, че в часовете преди зазоряване има нещо вълшебно и вдъхновяващо и са ги наричали „часовете на амброзията“.

Медитацията означава да се отвориш към истината, а тя понякога боли. Медитацията е отлично средство, което ви помага да премахнете дъждовното було на собствените ви страхове и да видите нещата такива, каквито са.

Древната наука и нейното приложение

Тайните на медитацията за напреднали били пазени от уважение и дори страх към присъщата им сила. Така, както правителствата пазят държавните си тайни, древните майстори по йога пазели своите духовни тайни. Те вярвали, че силата има способността да развращава и ако тя попадне в ръцете на погрешния човек, последиците могат да бъдат катастрофални. По тази причина висшите умения и техники за медитация били пазени в тайна от обикновените хора и разкривали единствено пред тези ученици, които доказвали, че сърцето им е чисто. А да докажеш, че притежаваш вътрешна чистота, естествено изисквало голяма дисциплина.

През последните 25-30 години се извършиха множество проучвания, които ясно доказаха, че най-общата медитация, в това число и релаксацията, е напълно приложим медицински подход.

Бяха проведени стотици изследвания, а резултатите от тях могат да се обобщят така:

 • Медитацията предизвиква уникално хипометаболично състояние, при което метаболизмът е още по-забавен, отколкото по време на сън. Когато човек спи, поемането на кислород намалява с 8%, докато по време на медитацията тази потребност е с 10 до 20% по-ниска.
 • Медитацията е единствената дейност, която понижава нивата на кръвния лактат, индикатор за стрес и тревожност.
 • Медитацията повишава нивата на успокояващите хормони мелотонин и серотонин и понижава хормона на стреса кортизол.
 • Медитацията оказва дълбок ефект върху трите ключови показателя за остаряването – слуха, кръвното налягане и зрението. Хората, които от години се занимават с медитация, страдат 80% по-рядко от сърдечни болести и 50% по-рядко от рак, в сравнение с другите.
 • Медитиращите отделят по-големи количества от подмладяващия хормон DHEA, в сравнение с хората, които не медитират. Един 45 -годишен човек, който редовно медитира има около 23% повече от този хормон, в сравнение със свой връстник, който не медитира, а при жените този процент достига до 47%. Това намалява стреса, усилва паметта, подпомага съхраняването на сексуалната енергия и контролира теглото.
 • 75% от хората, които страдат от безсъние, успяват да заспят нормално след медитация.
 • 34% от хората с хронични болки значително намаляват приема на лекарства, когато започнат да медитират.

Колкото повече нараства обемът на проучванията в тази област, толкова по-ясно става, че медитацията предизвиква не само силен психологически ефект, но и безкрайно важни физиологически влияния.

Друг феномен, който трябва да разгледаме, е фактът, че не всяка медитация е успешна и полезна. Например повечето лекари смятат техники като визуализацията, насочените образи, прогресвната релаксация и утвържденията за форми на медитация, но на тези практики им липсва терапевтичният ефект на реакцията на релаксация. По същият начин реакцията на релаксация е доказано по-малко ефективна от трансценденталната медитация.

Цялостен анализ на няколкостотин проучвания сочи, че трансценденталната медитация действа по-успешно с релаксацията, когато става дума за понижаване на стреса, тревожността и употребата на лекарства, и в по-голяма степен укрепва физическото здраве на човека. Други изследвания показват, че сравнение с релаксацията, трансценденталната медитация по- ефективно понижава кръвното налягане, намалява смъртността при възрастните, посещенията при лекар и разходите за лекарства.

По същата причина малък брой изследвания доказват, че висшата форма на медитация, в това число и терапевтичната медитация, е по-успешна от всяка друга форма на медитация, в това число и трансценденталната медитация.

Терапевтичната медитация превъзхожда повечето форма на ежедневна медитация, защото много по-задълбочено подхожда към всеки елемент от нашето физическо и душевно здраве. Казано по- просто, тя е по-широкоспектърен подход, защото се грижи за всеки аспект от нашето същество.

Какво представлява Терапевтична медитация?

Тя е едно от най-новите и съвременни постижения в областта на интегративната медицина.

Терапевтичната медитация е прилагането на медитативни техники за напреднали в съвременна клинична среда, една комбинация от кундалини йога и медитация.

 • Упражненията повишават жизнената енергия, те са физическият елемент от медитацията и са толкова важни, колкото и мисловният й аспект, тъй като умът и тялото са една неразделна цялост.
 • Това не е познатата, основаваща се на думи медитация, която обикновено предизвиква реакция на релаксация. Този лечебен ефект може да бъде много полезен и релаксацията е широко практикувана. Но ползата от Терапевтична медитация е много по-голяма.

Терапевтична медитация използва медитации за напреднали, които включват следните уникални компоненти:

 • Специфични дихателни модели;
 • Специфични пози и движения, в това число точната позиция на ръцете и пръстите;
 • Определени мантри, които се състоят от отчетливи, вибриращи звуци;
 • Уникален мисловен фокус.

Тези различни елементи напълно ангажират ума, тялото и духа на медитиращия. Комбинацията от тях предизвиква синергичен ефект и доказва, не Терапевтичната медитация е много по-мащабна от общоприетата форма на медитация, която води до релаксация. Всяка Терапевтична медитация има специфичен физиологичен ефект. Има отделни варианти на техниките за артрит, сърдечни болести, СПИН, рак, мигрена, астма – както и за възстановяване на нервната система.

Клиничната прецизност на терапевтичната медитация е необикновена и няма аналог в обикновената медицина. А най-голямото й предимство е нейната специфичност, тъй като тя съвсем прецизно насочва лечебната енергия и всеки път нейният фокус е ясно изразен.

Всяка Терапевтична медитация разрешава отделен специфичен проблем, зареждайки с енергия  конкретни органи, жлези и системи, както и специфичните области на етерното тяло, известни като чакри.

Някои учени смятат, че етерното тяло може да снабдява с лечебна енергия физическото, и обратното. Това предполага изкуствено разделение между двете, но няма бариери или противоречие между тези две тела. Ние сме единни като тяло, ум, и дух. Всички сме както физически, така и етерни същества. Терапевтичната медитация ни въздейства по този начин.

Из книгата на Д-р Дхарма Сингх Кхалса; Камърън Стаут: „Медитацията като лечение“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *