Надбъбречната умора

relaxНадбъбречнате жлези са двойка ендокринни жлези, разположени върху горната предна част на всеки от двата бъбрека. Надбъбречните жлези са отговорни за секрецията на няколко важни хормона, регулиращи стреса и метаболизма. Най-голямо физиологично значение имат: алдостерон; кортизол и кортикостерон; дехидроепиандростерон и естрадиол. Функциите на надбъбречните жлези са пряко свързани с хипоталамуса и жлезите с вътрешна секреция на хипофизата, като заедно образуват оста: хипоталамус – хипофиза – надбъбречна жлеза, имаща основна роля за връзката с нервната система, регулиране на храносмилането и нивата на стрес.

Какво е „надбъбречна умора“?

Терминът е създаден през 1998 г. от д-р Джеймс Уилсън, натуропат и експерт по алтернативна медицина. Той я описва като синдром (група от свързани признаци и симптоми), който се случва, когато надбъбречните жлези функционират под необходимото ниво. Според него надбъбречната умора обикновено се свързва с интензивен стрес и често води до хронични инфекции като бронхит, грип или пневмония. Уилсън казва, че хората със синдрома на надбъбречаната умора нямат никакви физически признаци за заболяване, но се чувстват отпаднали, изморени и тази умора не се подобрява след сън.

Неговата теория: Когато има продължителен стрес, имунната система реагира на това със забавена функция. Надбъбречните жлези, реагират на стреса като освобождават хормона кортизол, но не могат да произвеждат непрекъснато допълнителния кортизол, който ни е нужен, за да се чувстваме добре. Така се появява надбъбречната умора.

Има ли  надбъбречната умора?

Няма одобрен тест за умора на надбъбречните жлези. Кръвните показатели не могат да открият малкия спад в надбъбречната продукция. Няма и наука, която да я подкрепи. Ендокринолозите твърдо казват, че надбъбречната умора не е истинско заболяване, и че симптомите на надбъбречната умора са много общи, могат да са признаци за много заболявания или състояния; или обикновена умора от ежедневието; както и че някои лечения за нея, могат да бъдат опасни. Променяйки диетата си, вероятно ще се почувстваме по-добре, независимо от заболяването, което имаме, но приемането на добавки, които да помогнат на тялото да произвежда допълнително кортизол, ако нямаме нужда, може да доведе до спиране на работата на надбъбречните жлези пише:https://www.webmd.com

Какво друго би могъл да бъде този синдром?

Симптомите като умора, липса на енергия и достатъчно сън, могат да бъдат признаци на депресия, сънна апнея, фибромиалгия или състояние, наречено надбъбречна недостатъчност. За разлика от надбъбречната умора, това е признато заболяване, което може да бъде диагностицирано. Има две форми на това състояние, и двете са причинени от увреждане или проблеми с надбъбречните жлези, които водят до това, да не се произвежда достатъчно хормона кортизол. Надбъбречната недостатъчност се диагностицира с кръвен тест, който проверява, колко ниски са нивата на кортизола.

Общи симптоми при намалена функция на бъбреците и надбъбречните жлези:

изтощение, което не отминава
забавена мисловна дейност
трудно събуждане сутрин
тъмни кръгове около очите
проблеми с косата – косопад, посивяване, изсушаване
колебания в телесната температура
чувствителност при потупване в областта на бъбреците, чести позиви за уриниране
болка в долната част на гърба
пристъпи на паника

Как да разпознаем надбъбречната умора ?

Надбъбречната умора води до по-ниски нива на редица хормони и невротрансмитери, промени, които могат да засегнат всяка отделна част от тялото. Всеки човек с надбъбречна умора има тенденция да е с по-различен набор от симптоми, но винаги има и общи оплаквания: стрес и глад за солена храна. Има и по-рядко срещани симптоми, които се наблюдават при по-малък брой от страдащите: ниско кръвно налягане и често уриниране.

Характерни симптомите на надбъбречна умора:

 • Трудно събуждане всяка сутрин, дори и след дълъг сън.

Получаването на повече почивка е един от най-добрите начини за възстановяване. Надбъбречните жлези, засегнати от надбъбречна умора, в началото на това състояние са под значителен стрес, поради което техните нива на адреналин и кортизол са високи. Това прекъсва естествения 24-часов цикъл на нивата на кортизола, което води до безсъние през нощта или прекъсване на спокойния сън. В по-късен етап от състоянието, страдащите от надбъбречна умора имат постоянно по-ниски нива на кортизол и кръвната им захар ще бъде много по-ниска сутрин, защото кортизола регулира и кръвната захар. Тялото осъзнава, че е гладно и ви принуждава да се събудите. Затова много от страдащите, стават през нощта да хапнат нещо и с това прекъсват съня си.

 • Високи нива на умора и стрес всеки ден

Чувствате ли енергията си на трайно по-ниско ниво, отколкото преди? Остаряването често е фактор за това, но и хроничният стрес може да бъде основна причина за умората. Ако сте повишили приема на кафе, за да се поддържате във форма през деня, може би е време да погледнете основната причина, която стои зад умората.

 • Невъзможност за справяне със стреса

Намирате ли, че и най-малкият стрес ви оставя усещане за замайване? Засегнатите от надбъбречна умора често изпитват липса на ентусиазъм, чувство на апатия или безразличие, раздразнителност и безпокойство.

 • Желание за солени храни

Надбъбречните жлези са отговорни за производството на алдостерон – минералкортикоид, който работи с бъбреците, за да регулира отделянето на течността и минерална екскреция. Когато те са уморени, произвеждат по-малко алдостерон и отделят големи количества важни минерали чрез честото уриниране. Това означава, че губим способността си да балансираме нивата на минерали като натрий, калий и магнезий в кръвта си. На свой ред това води до желание за солени храни, които да заменят натрия, който сме загубили.

 • Прилив на енергия вечер

При здрав човек кортизолът достига най-високото си ниво рано сутрин и постепенно намалява през деня. Страдащите от надбъбречна умора изпитват прилива на кортизол в късния следобед или вечер, което често води до безсъние.

 • Прекаленият прием на захар и кофеин

Милиони хора разчитат на стимуланти като кафето и захарта, за да повишат енергията си, когато са уморени. Проблемът е, че стимулантите губят своя ефект във времето, тъй като хроничният стрес се отразява върху ендокринната система и всяка чаша кафе или захар ще ви дава все по-малко енергия. Колкото по-уморени и стресирани ставате, толкова повече ще имате нужда от стимуланти. С този порочен кръг много хора несъзнателно ускоряват своята хормонална деструкция и крайна умора. Просто намалете кафето и захарта.

 • Отслабена имунна система

Кортизолът има противовъзпалителен ефект, който помага да се регулира имунната система. Възпалението често е просто знак, че вашето тяло се бори с инфекция, но кортизолът не позволява тази реакция да излезе извън контрол. Поддържането на балансирано ниво на кортизол е важна част от нашето здраве. Когато стресът предизвика повишаване нивата на кортизола, този противовъзпалителен ефект става твърде силен. Това ефективно спира имунната система да работи както трябва и тя отслабва по време на стреса. Без правилно функционираща имунна система ставаме уязвими на заболяване. Обратно, по-ниско ниво на кортизол позволява на имунната система да реагира прекалено на патогени. Това може да доведе до хронично възпаление и редица респираторни или автоимунни заболявания. В ранните етапи на бъбречната умора, постоянно високите нива на кортизол потискат имунния отговор с което ставаме уязвими от инфекции. В по-късните етапи на надбъбречната умора, ниските нива на кортизола, могат да доведат до хронично възпаление, алергии и автоимунни заболявания. Нито един от тях не е добър резултат, затова лечението на надбъбречната умора, трябва да се съсредоточи върху възстановяването на кортизола до устойчиво, балансирано ниво.

Как да се лекува надбъбречната умора?

 • Ролята на съзнанието

Мисълта е опорната точка в изграждането на устойчивост към стреса. Постарайте се да избягвате емоционални и физически стресови фактори и намерете вътрешна сила за справянето с неизбежните критични ситуации.

 • Нов подход към грижата за себе си с няколко промени в начина на живот

Подобрете диетата си – за да функционира правилно, организмът ни се нуждае от огромно разнообразие на хранителни вещества, но при страдащите от надбъбречна умора те са изчерпани или не могат да бъдат усвоени, поради натрупания стрес в клетките или хранителна непоносимост и алергии.

 • Яжте в точното време

Нивото на кръвната захар играе важна роля за поддържането на енергийните нива. За поддържане постоянни нива на кръвната захар е нужно често приемане на храни с нисък гликемичен индекс. Това ще помогне да управлявате секретирането на кортизола, което може да се случи в средата на късния следобед. Най-добрите храни за надбъбречна умора са: протеини; храните с нисък гликемичен индекс – боб, леща и соеви продукти, зелени ябълки и др.; есенциални мастни киселини – линолова и алфа-линолова киселини (те не се изработват в тялото и трябва да бъдат доставени чрез храна); мазни риби (сьомга, скумрия, сардини); авокадо; зехтин; кокосово масло; ядки и семена и др.

 • Хидратация

Течности – необходими за пренасяне на хранителни вещества в клетките, подпомагат храносмилането и помагат на бъбреците да промият токсините от тялото.

 • Общоукрепващи леки упражнения, медитация, дълбоко дишане, релакс и използването на етерични масла

Всичко това позволява промяна в химия на мозъка. Невротрансмитерите и хормоните, отговорни за режима „почивка и смилане“, се активират и се предизвиква усещане за физическо и умствено спокойствие. Производството на кортизол спира и ще започнете да се чувствате по-спокойни.

 • Правилните добавки също могат да помогнат да се възстановите от надбъбречната умора:

Витамини от групата B – особено витамин В12 и витамин В6;

Магнезий – той е един от най-важните микроелементи за възстановяване от надбъбречната умора;

Коензим Q10 (CoQ10) е мощно средство против стареене, което се изисква от всяка клетка в тялото ни. Необходим за здравословното функциониране на основни органи, като сърцето, бъбреците и черния дроб, нуждаещи се от много енергия.

 • Билки

Ашваганда – индийски женшен, помага да се регулират нивата на кортизол в тялото и да се постигне спокойствие.

Rhodiola – често използвана от спортистите, като естествен енергиен бустер, помага за борба с вредните ефекти на стреса чрез неутрализиране на свободните радикали.

Сладък корен – помага да се предпази тялото от дезактивиране на кортизола, като по този начин увеличава наличието на кортизол в тялото. Активната съставка, глициризинова киселина, поддържа функцията на надбъбречната жлеза, което от своя страна подобрява устойчивостта на натоварване.

Лечението на надбъбречната умора не е така просто, като приемането на хапче всяка сутрин. Възстановяването от надбъбречната умора може да отнеме месеци. Методите за лечение, споменати по-горе, са свързани един с друг и включването на всички заедно, ще намали значително времето за възстановяване. Уморените надбъбречни жлези изискват специална храна чрез витамини, минерали и аминокиселини, както и време за релакс. Това означава да планирате време за възстановяване в ежедневието си. За да се излекувате от надбъбречната умора и да възстановите нормалното си енергийно ниво, може би ще трябва да изберете и практикувате тези методи.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта! Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение!

One thought on “Надбъбречната умора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *