Съвременни възможности за лечение на хепатит С

D-r Georgieva-hepatit CД-р Весела Георгиева е гастроентеролог в Гастроентерологично отделение на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 2007 година, а през 2013 година придобива специалност по гастроентерология. Член е на Българското дружество по гатроентерология и хепатология, Българската асоциация по ултразвук в медицината, Европейската асоциация за изучаване на черен дроб. Владее английски, руски и немски език.

За съвременните възможности, за лечение на хепатит С, https://www.marica.bg/ в разговар с д-р Весела Георгиева:

  • „Тихият убиец“ започва като настинка
  • Моментът на заразяване с хепатит С често остава неразпознат.
  • След 3-месечно лечение вирусът се елиминира от кръвта на болния.

Д-р Георгиева, Отделението по гастроентерология в болница „Медлайн“ лекува значителен брой пациенти с вирусни хепатити, включително и с хепатит С. Какво представлява заболяването и защо е важно откриването на заразените болни?
– Хепатит С е заболяване, което се предизвиква от вирус. Нарича се „тихият убиец“, тъй като има свойството да живее в организма 20-30 години, без да предизвика предупредителни симптоми. Моментът на заразяване с вируса много често остава неразпознат, протича като „настинка“ или „стомашно неразположение“. Инфекцията хронифицира в над 80% от случаите. Болестта става явна късно, когато са настъпили необратими увреждания на черния дроб – цироза или рак. Ето защо е необходимо активното търсене на заразените, за да се лекуват навреме преди развитието на усложненията. Откриването на новите медикаменти за лечение на хроничен вирусен хепатит С – т. нар. безинтерферонови режими, безспорно е едно от най-значимите събития в гастроентерологията за последните години.
Има ли групи от населението, при които изследването за хепатит С е задължително?
– При голяма част от възрастното население заразяването е станало преди 1992 г., но поради липсата на диагностични тестове за хепатит С инфекцията е останала неразпозната. Често пациентите разбират случайно при профилактични чернодробни изследвания или при даряване на кръв. Ето защо хора, които са претърпели хирургични намеси, стоматологични процедури, кръвопреливания, е възможно да са заразени.
Рискови групи, които задължително трябва да се изследват, са венозните наркомани, затворниците, болните на хемодиализа, хората с татуировки. Медицинският персонал също е рисков контингент. Всеки болен с повишени чернодробни ензими трябва да се изследва за вирусни хепатити. Тъй като в България липсва скринингова програма за ранно откриване на инфекцията, от голямо значение е в този процес активно да се включат общопрактикуващите лекари, както и колеги от други специалности. И тези болни навременно да бъдат насочени към гастроентеролог.
Може ли всеки болен с хроничен вирусен С хепатит да бъде лекуван?
– В България Здравната каса поема лечението на всички болни с хроничен вирусен С хепатит с т.нар. безинтерферонови режими, независимо от стадия на чернодробната болест и придружаващите заболявания. Елиминирането на вируса е над 95 процента. Пътят на пациента е следният: първоначално се изследват антитела срещу вируса с кръвна проба. Ако резултатът е положителен, болният трябва да се насочи към специализирани гастроентерологични звена. След това се правят изследвания за нивото (количеството) на вируса и на неговия генотип. Прави се оценка на степента на увреждане на черния дроб, след което се изготвя документация за кандидатстване за лечението. То е под формата на таблетки и е с продължителност 2 или 3 месеца. За това време вирусът се елиминира от кръвта на болния.
Споделете някой интересен случай от вашето отделение и практика.
– Интересен пример за успешно менажиране на болестта е случаят на мъж на 74 години, при когото хроничният С хепатит е довел до чернодробна цироза и рак на черния дроб. След 3-месечно лечение с безинтерферонов режим вирусът на хепатит С бе елиминиран. Навременното откриване на рака на черния дроб и малките му размери позволиха той да бъде лекуван с т.нар. „аблация“, или по-просто казано – „изгаряне“ на туморната тъкан. Това е метод, при който се унищожава ракът на черния дроб с инструмент чрез убождане през кожата, без да се прибягва до хирургична намеса. Към момента болният е в добро състояние и с добра функция на черния дроб. Друга група пациенти, успешно излекувани от хепатит С в нашето отделение, са болни с напреднали бъбречни заболявания и на хемодиализа. До появата на новите терапии лечението на хепатит С при тях бе много трудно и дори невъзможно.
Какво трябва да знаем за хроничния вирусен В хепатит?
– Подобно на инфекцията с С хепатит, заразяването често остава неразпознато. За разлика от хепатит С обаче, който се предава предимно по кръвен път, В вирусът се предава и по полов.
В момента лечението на хроничния хепатит В се провежда с лекарства, които не могат да унищожат вируса напълно, но спират размножаването му и така той не се открива в кръвта. По този начин чернодробното увреждане не напредва, намалява рискът от рак на черния дроб и болният не е заразен за останалите хора. За съжаление, при спиране на лечението вирусът често се активира, затова и лекарствата се приемат с години.
Болни, които пият медикаменти, потискащи имунната система, като онкологично болни на химиотерапия и пациенти с автоимунни заболявания, трябва да бъдат изследвани и за т. нар. „скрит“ хепатит В. При тях има риск от активиране на „неактивен“ вирус. В това отношение ние сме в отлична колаборация с Онкологичното и Ревматологично звено в нашата болница.
За разлика от Хепатит С, за предпазване от инфекция с В вируса се прилага ваксина. Ваксинирането е силно препоръчително за всички рискови групи.

Забележка:

ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия.

ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *