Медицината в близкото бъдеще

bigstock-medical-doctor-holding-a-world-49089542-s

Докато обществото спори за потенциалния “ бунт на машините“, за заплахите от страна на изкуствения интелект, нови технологии трансформират една от основните области на човешкия живот – медицината. Какво ще бъде бъдещето й?

Човешкото здраве е в ръцете на IT гигантите

Тази седмица медиите забелязаха, че неотдавна Apple без широка публичност стартира проект на собствените си медицински клиники за първична здравна помощ на служителите и техните семейства. Проектът е наречен AC Wellness. В списъка за свободните работни места във филиалите на Apple има позиция лекар-дизайнер на здравни програми за населението. В описанието за свободното място се казва, че този специалист е длъжен не само да наблюдава хроничните заболявания на пациентите, но също така да отговаря за укрепване на здравето им, за предотвратяването и ранното откриване на болести. За Apple като работодател е много по-добре да предостави на своите служители предварително първокласна медицинска помощ, вместо да се харчат пари за лечение на вече болни служители.

Тази идея беше възприета от такива големи компании, като Amazon, J.P. Morgan и Berkshire Hathaway. Заедно фирмите решиха да разработят медицински технологии и обявиха стартирането на независима организация с нестопанска цел, която ще се занимава с проблемите на иновациите и подобряването на системата за медицинска помощ, пише:http://www.bbc.com.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, годишната загуба на производителност поради заболявания на служителите в компаниите се оценява на 260 милиарда долара. Не е изненадващо, че най-големите американски компании сериозно се интересуват от развитието на превантивната медицина.

Говорейки по-рано на годишната среща на акционерите, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че неговата компания е в състояние да внесе значителен принос в здровеопазването. Може би ще попитате: къде е лекарството и къде е производителят на iPhone?

Лекар в джоба

Някои американски болници вече използват специални медицински платформи за смартфони и таблетки, които позволяват на пациента да изучава история на заболяването, всички предписания на лекарите и, ако е необходимо, да задават изясняващи въпроси в разговор със специалист. Но това далеч не е единственото нещо, което новите технологии могат да подарят на медицината. Пример, през ноември 2017 г., Apple обяви стартирането на съвместно проучване с учени от Станфорд. Специално за това, компанията пусна приложението „Apple Heart Study“, което позволява проследяване отклоненията на сърдечния ритъм сред потребителите на „интелигентния часовник“ Apple Watch. Компанията, заедно с FitBit, Samsung и други, също работи по проект за регулиране в областта на „цифровата медицина“. Проектът се контролира от Американската администрация по храните и лекарствата.

Според  Лу Чанг, директор на „Fusion Fund,“, инвестиционно дружество, инвестиращо в иновативни проекти, за внедряването на мобилните услуги – няма значение дали се харесва на потребителите, важно е те да се нуждаят от него. „Опазването на здравето – това определено е нещото, от което всеки се нуждае“ – заключи Чанг в разговор с руската служба на Би Би Си. Чанг вижда няколко основни аспекта на бъдещата медицина: персонализирано лечение, индивидуална диагностика, създаване на нови лекарства с помощта на изкуствения интелект, роботизация на хирургия и терапия, както и подбиране на цифрови платформи за възстановяване след операция или заболяване.

„Човечеството иска да намери ключ за борбата с рака, той е в индивидуалните характеристики на пациентите и дори в индивидуалните характеристики на техните ракови клетки.“ Аз самата инвестирах в Mission Bio, която се занимава с индивидуална клетъчна диагностика, използваща технологията за флуидиране на микрофлуиди и целенасочено диагностициране на раковите клетки , които е толкова трудно да се открият „, казва Чанг. Такъв подробен подход, според нея, ще позволи да се намери персонализиран метод за лечение на рак при всеки пациент.

Ръководителят на лабораторията по геномна география на Института по обща генетика „Н, И, Вавилов“, доктор по биологични науки, професор на Руската академия на науките Олег Балановски, също вярва, че индивидуалният подход към пациента е основната линия на развитие на съвременната медицина. Практиката за анализиране на големи биологични данни, според него, би трябвало да доведе до подобряване на качеството на диагностицирането и за правилно назначените лекарства, но това няма да се случи веднага, а постепенно, убеждава ученият.

Изкуственият интелект трябва да помогне на човек не само да избере по-правилното лечение, но и за създаването на по-ефективни лекарства. „Откриването на нови лекарства с помощта на задълбоченото проучване и способността за бързо анализиране на химическият им състав, ще спести много работа в научноизследователска и развойна дейност“, казва Чанг.

Вече има „фармацевтични компании на бъдещето“: такава например е BenevolentAI, въпреки, че преди всичко компанията се занимава с развитието на изкуствен интелект. Основателят на компанията Кен Малвени смята, че светът трябва и може да види много повече научни открития, включително в областта на фармацевтичните продукти, отколкото виждаме сега. Целта на компанията е да повиши ефективността на учените, като им помага да обработват огромно количество съществуващи научни знания със силите на изкуствения интелект. Малвени смята, че изкуственият интелект може да преобърне света на медицината. Освен това сайтът на компанията му изразява мнението, че изкуствения интелект може да направи от всеки човек научен експерт, дори и да не е лекар.

Тази идея ясно изрази Ерик Топол, кардиолог и писател, в заглавието на своята книгата за бъдещето на медицината, излязла през 2015 г. „The Patient Will See You Now“, което може да се преведе, като „Сега пациентът ще ви види“. Всъщност, с помощта на иновативни услуги, пациентът в някакъв момент, може да се чувства почти като лекар.

Изкуственият интелект и огромната медицинска информация

„Ние живеем в щастлива епоха: да създаваме персонализирана медицина, трябва да събираме огромни бази данни, а преди това беше проблем. Сега имаме много евтини начини да интегрираме данните в различни услуги. Съвременните технологии позволяват да се изпрати информация незабавно и евтино . В резултат на това можем да използваме пълния набор от данни за хората, с цел да разработим персонализиран план за лечение „, отбелязва Чанг.

Възможностите на машинното търсене вече позволяват компютърните алгоритми да се движат бързо в огромни пластове информация и да направят определени изводи за състоянието на здравето на потребителя.

В Русия с анализирането на огромни биоданни се занимава проектът CoBrain. Неговата цел е създаване на информационно-аналитична система за обработка на медицинска информация, която да стане един вид сигнал за появата на нови медицински услуги, казва ръководителят на проекта Димитрий Доджев. CoBrain разглежда мозъка на човек в комплекс, който потенциално ще позволи да се наблюдава цялостното организма на пациента, ефективно да се контролира състоянието на ремисия и да се предпише най-подходящата терапия, казва Доджев. Според него CoBrain трябва да приближи създаването на персонализирана медицина в Русия. Към това вече са готови не само изследователите в медицинските лаборатории, но и лекарите по места. „Основния постулат на проекта е да не заместваме лекаря в диагностиката. Нашата задача е да предоставим инструментариум, който ще освободи доктора от рутините въпроси“, добави Доджев.

„За всеки пациент има огромно количество визуална информация и сега към него ще бъде възможно да се включи компютърна визия. Компютрите няма да лишат никого от работа! Те просто могат бързо да сканират изображения и от стотици опции да изберат двойката, която може да бъде показана на лекаря и от която, той ще може да извлече важни изводи. В допълнение, изкуствения интелект може да спаси пациента в ситуации, в които лекарят е видял нещо важно“, сигурена е Чанг .

Самолечение?

Новите медицински услуги, за които сега мечтаят иноваторите в индустрията на здравеопазването, не само ще анализират физическите параметри на пациента със светкавична скорост, но и ще му предоставят припоръки за здравословен начин на живот.

Съгласете се, ако приложението на вашия смартфон често ви изпраща съобщение, че пулсът ви скача, най-вероятно несъзнателно ще започнете да следвате начин на живот с който да избегнете влошаване. Някой може дори да предприеме самостоятелно лечение. И именно този момент предизвиква много спорове сред специалистите.

Показателен е случаят на Сергей Фаге, предприемач, основател на услугата „Островок“. Неговата статия „Аз съм на 32 години и потроших 200 хиляди долара за биохакинг“ , предизвика разгорещена дискусия в руската научна и медийна общност получи одобрението на видни футуролози от Силиконовата долина. В него Фаге разказва как „хаква“ биологията на тялото си (включително анализирането на неговия геном), за да се направи „по-бърз, по-висок, по-силен“ – или по-точно: по-здрав, по-млад и по-ефективен. Някои експерти критикуват Фаге заради наддиагнозата, произвола и напомпване на тялото си с катастрофален коктейл от препарати. Някои трансхуманисти го подкрепят, а други откриват недостатъци в подхода му, въпреки че те са похвалили популяризирането на персонализираното „лекарство на бъдещето“. Да разберем кой е прав и кой е не в този спор е почти невъзможно: и в двата случая ще се намерят достатъчно научни аргументи.

Както обяснява Марина Демидова, директор на портал-агрегатор на медицински анализи и лаборатории Lab24, наистина е жизнено важно човек да знае за редица мутации в определени гени, но само наистина значими, доказани от сериозни научни изследвания. Всичко друго може да доведе до наддиагностика. Например генът отговорен за развитието на рак на гърдата, може да бъде заплаха – историята на Анджелина Джоли, която се бори с него, е известна на много хора.

„Добре е, че това се случва. Разбира се, сега сме скептични по отношение на всичко това, на генетичните анализи, които извършват някои [търговски] компании. Особено на лекарите-генетици, които гледат въпросително на всичко това. Но във всеки случай ние ще стигнем до това“ – казва Демидова

Персонализираната превантивна и предсказваща медицина, която се занимава с пълния мониторинг на тялото по различни показатели, включително от гледна точка на генетиката, сега е ориентир за медицинската наука.

Много специалисти и визионери виждат потенциал в прехода към онлайн медицината. Услуги, като онлайн-консултации с лекари вече са започнали (вземете например „Yandeks.Zdorove“), и това е само началото.

Геномните изследвания сега са едно от най-популярните направления не само в лабораториите, но и в онлайн-медицината. Появяват се все повече услуги, които предлагат „разшифроване на ДНК“ – т.е. да се анализира наличието на генетични предразположения към определени болести.

Предполага се, че човек по някакъв начин може да попречи на тяхното развитие. Това е просто невъзможно, както в случая на болестта на Алцхаймер.

Демидова е уверена, че бъдещето е на персонализираната медицина, независимо от факта, че постоянният мониторинг на биологичните показатели на пациента, включително и самостоятелното им проследяване, може да представлява заплаха за неговото благополучие.

Според Демидова, в бъдеще всички рискове от персонализирано и отдалечено лечение ще бъдат предотвратени чрез внимателно тестване на джаджи и мобилни приложения.

Преведе Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *