Коензим Q10 и рак на гърдата

CoenzimQ10Коензим Q10 (CoQ10) е супер антиоксидант с огромни ползи за цялостното здраве.  Но, може ли това мастноразтворимо съединение да помогне при рак, включително рак на гърдата? Неотдавнашно проучване казва „да“!

Какво представлява коензим Q10?

Коензим Q10 (CoQ10) също се нарича ubiquinol. Това е мастноразтворимо съединение, което се изработва вътре в организма. CoQ10 помага да се превърне храната в енергия. Поради това се установява в почти всяка клетка. Можете също да го набавите в по-малки количества, чрез някои храни.

Като силен антиоксидант, CoQ10 помага на митохондриите в клетките да останат здрави и предотвратява щетите от свободни радикали. Твърде много свободни радикали в организма могат да доведат до увреждане на ДНК и преждевременно стареене.

Недостигът на CoQ10 може да се прояви като умора, мускулна слабост, високо кръвно налягане и „мозъчна мъгла“. От друга страна, проучванията показват, че CoQ10 може да помогне при усложнения, свързани със сърдечни заболявания и диабет. Някои проучвания също са предоставили силни доказателства, показващи, че добавянето на CoQ10 може да намали растежа на тумора.

CoQ10 и рак

Ползите от COQ10 за тези, които искат да предотвратят рака и да водят здравословен живот, са добре известни. По-скорошни проучвания обаче показват точно как CoQ10 може значително да забави растежа на тумора, особено при меланома и рака на гърдата.

Проучване от 2007 г., проведено в University of Madras , показа, че добавянето на CoEnzymeQ10 спомага за свиване на туморите чрез въздействието на цитокини, т.е. протеини, които осъществяват комуникация между клетките. По-специално, CoQ10 засяга VEGF или васкуларен ендотелен растежен фактор, улесняващ растежа на тумора.

В своя доклад, публикуван в списание International Anesthesiology Clinics изследователите оптимистично заявяват, че свиването на туморите „може да предложи добра прогноза и ефикасността на лечението [CoQ10], и може дори да предложи защита от метастази и поява на рак.“

В допълнение, проучване от 2012 г., публикувано в списанието Integrative Cancer Therapies, предполага, че CoQ10 може да има защитен ефект срещу ROS или реактивните кислородни видове в рамките на клетъчните митохондрии. Прекомерните количества ROS могат да доведат до оксидативен стрес и увреждане на клетките.

CoQ10 и възпалението

Възпалението е в основата на повечето заболявания, включително рак. CoQ10 може да предпази от метастази на рак на гърдата чрез повишаване на имунната система и понижаване на възпалителните маркери.

Германското проучване от 2008 г. е само едно от многото, които са открили положителните ефекти на CoQ10 върху възпалението чрез способността му да регулира низходящия C-реактивен протеин.

Клиничните проучвания с лица, страдащи от СПИН, както и рак, показват, че добавянето на CoQ10 значително повишава нивото на имуноглобулин G (IgG) в кръвта. IgG е първият тип антитяло, което трябва да бъде освободено от имунната система по време на инфекция. В едно малко проучване се твърди, че добавянето на CoQ10 увеличава очакваната продължителност на живота на раковите пациенти от 5 до 15 години.

Синтезът на CoQ10 в организма намалява с възрастта

Независимо дали имате рак на гърдата или искате да го предотвратите, CoEnzymeQ10 е солидна субстанция, която трябва да поддържате в лечебния си инструментариум, пише:https://www.naturalnewsblogs.com/can-coenzyme-q10-slow-breast-cancer-growth/.

Това е особено вярно, ако сте над 40 години, тъй като проучванията показват също, че ендогенно създадените нива на CoQ10 са склонни да намаляват с възрастта.

Превод за ИнтеграБГ: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *