Сергей Лазарев: Искате да сте здрави?

SLСергей Лазарев: Искате да сте здрави? Никога към никого и за нищо не предявявайте претенции!

Счита се, че освободените от наложени страхове и модели на тълпа хора, с интерес изучават работата на такива психолози като Сергей Николаевич Лазарев. Той е преминал през голям изследователски път. От 80-те години на миналия век е натрупал толкова много от собствените си открития, опитвайки се да проследи причинно-следствената връзка между възгледите на човека и произтичащите от тях събитията, че това било достатъчно за 29 книги.

Невероятно интересните случаи, описани от Лазарев, и дадените им обяснения, са достойни за четене. Едни от най-интересните цитати, ние публикуваме днес, специално за вас, пише :https://econet.ru/

Всяко заболяване, независимо дали е нарушение на ниво органично или функционално, възпрепятства развиващата се агресия в душата.

Не разбирах по-рано, защо в  културата има неписано правило, което забранява четенето по време на хранене. Оказва се, че яденето с книга пред телевизионния екран, обсъждането на политически и семейни проблеми, може да навреди на душата, защото по време на храненето информацията се влива свободно в подсъзнанието.

Знаете ли защо пиете?

Човек трябва да обича света около себе си и ако не изпитва любов към света, в душата му се развива неудобство, започва духовна мъка. Човекът се опитва да заглушава умствената болка с помощта на някакви средства. Това води до пристрастяване към наркотици, алкохолизъм, различни видове злоупотреба с вещества. Истинската причина за наркоманията и алкохолизма е намаленото ниво на любов в душата ви. Такова състояние възниква заради силна обида, защото се потиска любовта към хората.

Искате ли да ви посъветвам, как да бъдете здрави и да живеете дълго?

Никога към никого и за нищо не предявявайте претенции! Нито към съдбата, нито към Бога, нито към миналото, нито към хората. Външно се дръжте както искате, но вътре – всяка от претенциите ви е програма за унищожаване на човека, към когото я предявявате. Клетките не могат да предявят претенции към организма,  съобразявайки се с интересите си. Не може, защото такава програма разпада организма. Такава клетка се отхвърля, заболява.

В ежедневието ние често си позволяваме да говорим лошо за хората, за себе си, за собствената си съдба. Оказва се, че този навик унищожава човек … злобна мъдрост.

Ние винаги подсъзнателно сме първите, които обиждаме този, който след това ни нанася обида. Всъщност заповедите на Христос не са насочени към формата, а към съдържанието, към нашите емоции. „Ударят ли те по бузата, обърни и другата“ – това не е отричане на физическа защита. Това означава, че ответната агресия не трябва да бъде вътрешна.

Реално да измениш ситуацията около себе си е възможна, само ако промениш себе си. Първото, което трябва да направиш: откажи се от желанието да управляваш ситуацията. Разбери, че ситуацията, макар да е против вас, тя работи главно  върху вас.

Представете си, че сте срещнали красива жена, и душата ви жадува за нея, и вие сте готови да плачете от щастие, и когато мислите за нея всичко вътре във вас трепти, и в душата ви се появява усещане за необяснима и неизразима красота. чувстваш, че започваш да се променяш, душата става по-хубава и по-красива, и си мислите, че това е любовта, но това не е любов, а полово увлечение. И сега си представете, че възлюбената жена ви е обидила или предала или тя се държи недостойно. И ако всички тези чувства, които сте изпитали в началото, успеете да спасите, тогава това е истинска любов. Истинското познание за света започва не толкова с удоволствие и болка, а по-скоро с преодоляването му. Най-голямата болка може да издържи този, който може да издържи най-голямото щастие.

Започнете с усещането, че всяка секунда всичко, което е около вас, може да изчезне, че любим човек може да ви предаде, да ви напусне, да ви обиди или да умре всеки момент, че всеки момент можеш да умреш и ти. Тогава малките претенции ще изчезнат, а любовта ще остане. Твоето усещане за любов не трябва да зависи от нищо.

Божествената милост няма възможност да контролира вашите очаквания.

Не може да се молиш на някой, когото ненавиждаш!

Оказва се, че всяко пряко недоволство от Бога влиза в душата и остава тамИ затова в критична ситуация човек започва да се моли, но молитвата не му помага. Освен директните претенции към Бога, има индиректни такива.

Те преминават през три момента:

  • недоволство от околния свят, общество, държава, група хора.
  • претенции за родители, любими и близки хора.
  • недоволство от самата ситуация, от себе си, от своята съдба.

Всяко продължително недоволство от себе си или от ситуация е подсъзнателно обида към себе си, към съдбата и към Бога.

Всеки метод на лечение, който не разчита на духовно развитие на човека, води до деградация.

Когато човек искрено иска прошка, душата му може да бъде много наранена, защото това е промяна

Изолирането, нежеланието и неумението да общувате с хората – това е един от признаците на голяма гордост.

С чувства, размисъл, обвинения и молби, да се възпитават хора е нереално. Почувствайте абсолютната вътрешната уязвимост. Изхвърлете всичко освен любовта!

Отношението към човека е средство за развитие на любовта, а самото отношение не е целта.

Ако някой е агресивен към мен, това означава, че в моята душа има аналогична програма. Аз я изчиствам и агресията автоматично се прекратява. Всяка форма на агресия е невъзможна, ако в моята душа няма аналогична програма.

Човешките възгледи, неговите емоции, влияят на временното тяло по- силно от физическите действия.

Превод за IntegraBG.info: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *