Нов метод за лечение

focused ultrasoundИзследователи от Университета по Медицина в Мериленд наскоро са постигнали успех в проучвателна фаза 3, проверяваща безопасността и ефикасността от използването на MRI с насочен фокусиран ултразвук върху мозъка на пациент, с цел лечение болестта на Паркинсон. Изследването се счита за ключово, тъй като е последната останала стъпка преди Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да го разгледа и одобри за широко приложение, пише:https://science.news/2018-03-13-focused-ultrasound-treatment-for-parkinsons-being-tested.html

Същност на изследването – използва се фокусирана ултразвукова вълнова енергия за лечение болестта на Паркинсон:

  • Изследователите разработили метод при който директно върху определени части на мозъка си използва фокусирана ултразвукова вълнова енергия.
  • Чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за по-лесно насочване на фокуса, ултравълновата енергия може да бъде използвана за основна аблация на клетки в определени части на мозъка.
  • Методът може да се използва и за определяне точната локализация на определени места в човешкото тяло, както и за създаване на топлинна карта за по-лесно им намиране и насочването на енергията.
  • Лекарите използват ЯМР за по-прецизно насочване към мястото, наречено globus pallidus – структура, разположена дълбоко в мозъка, и отговорна за произволните движения при пациентите с Паркинсон.
  • Процедурата може да се извърши в амбулаторни условия, а пациентът е в будно състояние през цялото време. Пациентът трябва да е в легнало положение, в скенер за ЯМР, с рамка за обездвижване на главата, снабдена с каска за трансдюсер (преобразувател на енергия от една форма в друга).

И ако пилотното изпитание на процедурата се оказа успешно, изследователите все още се опитват да определят неговата многостранна ефективност. След като бъде одобрено, то може да доведе до нова възможност за неинвазивно лечение за голям брой хора, които търсят алтернативни форми на лечение на болестта на Паркинсон.

Превод за IntegraBg.info: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *