Ново за стволовите клетки

ceelsПациенти са били инжектирани със стволови клетки по време на операция за поставяне на байпас. Стволовите клетки са били инжектирани в сърцето на пациентите, а ефектът е бил чувствително намаляване на увредените тъкани с 40%.

Подобни увреждания на тъканите се получават при сърдечен удар и досега се считаше, че те остават за постоянно и са необратими.

По време на инжектирането на стволови клетки пациентите са страдали от сърдечна недостатъчност и са били под 70% риск от смърт. Три години след третирането със стволови клетки всички пациенти са живи и нито един не е получил нови сърдечни атаки или инсулт.

Две години след като пациентите са получили лечение със стволови клетки са имали 30% подобрение в сърдечната си дейност, 40% намаление в увредената сърдечна тъкан и съществено са подобрили начина си на живот.

Сърдечната недостатъчност е болестно състояние, засягащо милиони хора по целия свят. Най-често тя се предизвиква от исхемична кардиомиопатия. 11-те пациенти с това заболяване са били инжектирани със стволови клетки по време на оперативна намеса за байпас. Само 6 месеца след третирането им със стволови клетки тяхното качество на живот се е променило съществено. 12 месеца след операцията увредената тъкан на сърцето е намаляла значително. 36 месеца след операцията всички пациенти са значително по-добре и водят като цяло нормален живот.

 

Информация от:http://megavselena.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *