Прецизна медицина и за ревматоиден артрит

rheumatoid arthritis 1Прецизната медицина e новата надеждна иновация в лечението на ревматоиден артрит

Пациентите с ревматоиден артрит е възможно повече да не ползват такива терапевтични методи като: „проба – грешка“, благодарение на прецизната медицина.

През януари експерти заявиха пред Healthline, че прецизната медицина ще бъде бъдещето в лечението на ревматоиден артрит, както и рак, пише:https://www.healthline.com/

Оказва се, че те са били прави в своите прогнози, поне за ревматоиден артрит – РА.

Докато насочените терапии за РА не са нищо ново, прецизните методи за лечение имат постоянен напредък в управлението на това болезнено, сложно и потенциално опасно автоимунно състояние, което засяга 1,3 милиона американци, много от които са инвалидизирани от заболяването.

През 2016 г. изследователите от Йелскияг университет идентифицирали конкретен ген, които може да повиши риска на човек от ревматоиден артрит. Те заключили, че целевото използване на прецизната медицина може да помогне да се отдели и потисне този специфичен ген.

Поради тези и други открития, изследователите на РА проучили генни варианти, генни мутации и други биологични фактори, които са могли да поставят някои индивиди на по-висок риск от ревматоиден артрит.

Сега учените придвижват прецизната медицина все повече на преден план, като използват генетично профилиране на ставните тъкани, с цел да разберат, кои са специфичните лекарства, които индивидуално ще лекуват пациентите с РА.

Това проучване е подробно описано в ново изследване на Northwestern Medicine, което ще бъде публикувано в майския брой на „Arthritis & Rheumatology journal“.

Няма да има повече „проба-грешка“

Понастоящем пациентите и ревматолозите отделят много време и пари, преминавайки през метода проба-грешка, за да намерят правилния РА медикамент.

Понякога някои лекарства са неефективни, понякога са опасни, но те винаги са скъпи.

Поради присъщите рискове и високата цена, когато едно лекарство е неефективно, или когато пациентът плати за него и има нежелани реакции, това може да бъде разочароващо за хората с RA и техните лекари.

Днес изследователите разчитат на прецизната медицина и генетичното профилиране при откриване на точните лекарства за пациентите. Те се надяват, че това ще сведе до минимум цикъла на опитване и проваляне на множество лекарства, преди да намерят правилното лекарство.

„Сега можем да предсказваме на кои лекарства пациентът ще реагира“, казва Harris Perlman, доктор, съавтор на проучването и ръководител на ревматологията в Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Ние наистина можем да направим прецизна медицина за ревматоиден артрит. Вярвам, че това може да промени нещата. “

„Имаме толкова много различни биологични лекарства, а няма основание да даваме едно или друго лекарство“, добавил Perlman. „Ние губим $ 2,5 милиарда годишно от неефективна терапия. А пациентите преминават 12 седмици през не отговаряща и разстройваща терапия. “

Учените в това ново многослойно проучване са първите в Съединените щати, които използват ултразвукова технология за вземане биопсия от тъканите на засегнатите стави, вместо да използват кръвни проби и изображения с рентгенови лъчи и ЯМР.

„Това е точно както в онкологията, когато търсите тумора“, казва Perlman за Healthline. „Защо да търсим някъде другаде? При ревматоиден артрит никога не сме стигали до засегнат орган. “

Сега се опитват да използват ултразвуково направлявана технология, за да направят точно това.

Как е проведено изследването?

В проучването изследователи на шест места са анализирали тъкан от 41 пациенти с RA.

Те разделят различни имунни клетъчни популации от пациенти, на база гени и микрофаги, вместо просто клинично представяне, лабораторно изследване или демографски фактори, или фактори за начина на живот, както се прави в другите проучвания и лечебни подходи.

Това проучване използва генотипизиране. Пациентите са разделени на общи генетични профили, за да се изясни кои видове терапии са подействали на пациентите в тези генетични групи, и чиито стави реагират добре.

След това изследователите ще се опитат да използват тези данни, за да предскажат кои пациенти, въз основа на генетичния профил, ще реагират най-добре на приложените лекарства.

Това все още не е точна наука, но с прецизна медицина, един ден, може да бъде точно това.

Чрез вземане на биопсия от ставната тъкан в началото на лечението, както и в продължение на шест седмици, изследователите се надяват да намерят прогнозна генна последователност, която ясно ще определи кои пациенти реагират на терапията и кои пациенти, с какъв генетични профили – не.

Идеята е да се развият генни последователности, за да се предскаже дали даден пациент ще реагира на лечението или не“, казва Perlman. „Нашата цел е тази процедура да се превърне в стандарт за грижата на всички пациенти с ревматоиден артрит“.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *