Домашни лекове при синузит

simiiutisВирусен или бактериален, синузитът винаги е болезнен. Как да се справим с него с лекове, приготвени в къщи? Ето няколко рецепти.

При простуда от носа потича воднист секрет. Ако не се лекува,той се сгъстява и става като белтък на яйце. След това започва да помътнява и добива жълто-зелен цвят.  Характерен признак, че имате синузит е тъпа болка и тежест в областта на челото и скулите. Внимателно натиснете с палец в зоната между вътрешния ъгъл на окото и средата на бузата. При синузит мястото е болезнено. И още един симптом, който насочва към диагнозата. Това са невралгичните болки в зоната на троичния нерв ­ например около средата на веждата. Диагнозата се доказва с обикновена рентгенова снимка. Може да се установи и на ехограф.

Бързото лекуване на хремата всъщност предпазва от синузит. Нелекуваната хрема често се превръща в синузит. Тогава секретите станат гнойни и опасността идва от гнойта, която се събира в околоносните кухини. Тя е причина за възпаление и болка в околните тъкани и органи. Целта на лечението е тази гной да се отстрани, а възпалението да се излекува. Все още основен метод за изтегляне на гнойта са пункциите.

Ето няколко начина за облекчаване на страданията на болните и лекуване на синузит:

Физиотерапия в къщи. Загряваме върху ютия, котлон или радиатор морска сол дотолкова, че да е гореща, но да не пари кожата. Поставяме я в кърпа или платнена торбичка, а след това върху синусите ­ отстрани на носа или върху челото, над веждите. Държи се 15­ 20 минути, докато изстине.

Добър резултат се получава и с лапи от селски квас, препоръчван често от големия наш лечител Петър Димков. Приготвянето му е трудоемко и продължително, но си заслужава особено при по-тежки случаи.

Селски квас. Типово брашно и боза се омесват като кексово тесто. Добавят се 2-3 чаени лъжички захар. Оставя се на топло място да втасва. Необходими са около 3 дни. После се добавя още брашно и се оставя да втасва около 4 часа, докато се надигне. Заделя се малко квас за мая за другия ден. Квасът се “подсилва” с 1-2 лъжички смлян конски кестен . Поставя се в тензух или хасе. Дебелината му е около 1 пръст. Силата на кваса е около 6 ­ 8 часа. Когато нямаме време може да се използва мекото на типов хляб, като се добави малко сода и боза вместо квас.

Вместо смлян конски кестен може да се сложат 1­ 2 сини сливи, които предварително сме накиснали във вода, за да се извади костилката или пресни счукани корени на бъзак (1­ 2 чаени лъжички).

Захаросан мед. Вечер, когато няма да излизате повече на студено в дясната и лявата ноздра се поставя по едно топче колкото грахово зърно захаросан мед. След това се лежи 15­ 20 минути. Процедурата се изпълнява 7­ 10 дни. В началото секрецията от носа се засилва, а след това се изчиства и секва.

Хомеопатия. Hepar sulfur 9 CH сутрин и вечер по 3 зрънца. Старите хомеопати го наричат “хомеопатичния нож” защото подпомага спонтанното изчистване на гнойници.

Pyrogenium 9 CH допълва ефектите на хепар сулфур. Обикновено двата препарата се използват заедно.

Euphorbium spray е хомеопатичен препарат под формата на шпрей. По 1­ 2 впръсквания във всяка ноздра 5­ 6 пъти дневно. Еуфорбиум намалява отока, улеснява изтичането на гнойта и отпушва носа.

За общо подсилване и предпазване от образуване на гной в синусите помага бирената мая. От нея се пият по 3 таблетки сутрин и вечер. Подобен ефект има и пелинът. 1 чаена лъжичка от билката се запарва 5­ 10 минути в 100-150 мл вряла вода. Когато изстине половината от тази запарка се пие сутринта на гладно, другата половина вечерта преди вечеря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *