Болест на нервна почва

disease on nervous soil„Болест на нервна почва“ – така обикновено се нарича психосоматичното разстройство. Името на тези болести съчетава гръцките думи „душа» (психика) и „тялото“ (Soma). Обикновено се проявява, когато душата прикрива страданието си.

В момента, в който хранилищата на душата преливат, страданието не намира по-директен изход, освен през тялото. Каква е причината за психосоматичните заболявания? В тази статия ще споделим най-честата класификация на причините за психосоматичните разстройства, предложена от психолога Leslie LeCron, пише:https://econet.ru/.

Вътрешен конфликт

Ситуация, в която една част от желанията са реализирани от човека и са на повърхността, а другата – като правило, обратно – по някаква причина се крие в подсъзнанието. След това втората част започва „скрита война“, а симптомът й може да стане психосоматичен симптом.

Езикът на тялото

Тялото физически отразява състоянието, което може да бъде проявено образно с фразите: „това е такова главоболие“, „Аз не понасям“, „ето защо, сърцето ми не е на мястото си“, „ръцете ми са вързани!“ Познайте как относително здравият организъм реагира на подобни постоянно програмирани съобщения?

Наличие на условна полза

Към тази причина се включват здравословни проблеми, които носят определена условна облага за собственика им. И не, това не е симулация, а реално диагностицирана болест. Възможно е, човек много да желае предимствата, които получава, само ако се разболее. Внимавайте, какво си пожелавате, защото желанията имат свойство да се сбъдват!

Опит в миналото

Причината за болестта може да бъде травматично преживяване от миналото, по-често – тежко детство. Това може да бъде, както епизодично събитие, така и събитие с дългосрочно въздействие, което продължава да влияе емоционално на човека и в настоящето.

Идентификация

В този случай може да се образува физически симптом, дължащ се на силно емоционално привързване към човек, който има подобно заболяване. Често има страх от загуба на този човек или всъщност загубата се е случила.

Внушения

Ако си уверен в присъствието на болестта – дори и да не съществува – човек винаги се опитва да намери доказателства за нея, като по този начин, подсъзнанието вече се съгласява с присъствието на болестта. Разбира се, по този начин вероятността за получаването й, значително се увеличава.

Самоубийство

Това наказание е свързано с реална, а често и с въображаема вина, измъчваща личността. Самонаказанието улеснява преживяването на вината, сякаш я изкупва.

Психосоматичните проблеми са съвсем реални и се проявяват в резултат на стресови ситуации и сложни взаимоотношения, външни влияния върху психиката и други абсолютно нефизиологични причини.

Много изследователи вярват, че психосоматичните заболявания се проявяват в органите и системите, първоначално в по-леки форми, от гледна точка на особеностите в начина на живот и генетично предразположение.

Става въпрос за седемте класически психосоматични болести, които през 1950 г. американският психоаналитик Франц Александър изтъква: хипертония; пептична язва; бронхиална астма; невродермит; хипертиреоидизъм; улцерозен колит; ревматоиден артрит.

Оттогава много се е променило и списъкът от психосоматични заболявания също е променен. Към днешна дата, той е допълнен и разширен значително: паническо разстройство, разстройство на съня, рак, инсулт, синдром на раздразнените черва, сексуална дисфункция, затлъстяване, анорексия, булимия – тези и много други заболявания също имат основание да се считат за психосоматични.

Много известни психотерапевти, като Вилхелм Райх, Франц Александър, Ида Ролф, Александър Лоуън и много други, свързват появата на болести в части и органи на тялото със съответните емоции – но, това е тема за отделна статия.

Какво е необходимо за възстановяване?

Необходимо е не само да се лекува физиологична причина, но и да се преодолее психологическата причина. Някои лекари са сигурни, че при лечението на психосоматични заболявания, помощта на терапевта, макар и необходима, е само помощно средство.

В много случаи, обаче, основната помощ е в него. И на физическо ниво, като превенция и самопомощ, е необходимо преди всичко да се премахнат последиците от стреса във времето, да не се допуска хронично пренасищане; да угодиш на тялото си с масажи, упражнения и почивка, да се научиш да контролираш напрежението и да можеш да се отпуснеш.

И най-важното: ако е невъзможно да промените ситуацията, променете отношението си към нея!

Превод от руски за ИнтеграБг.Инфо: Димитринка Станчева

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *