Шизофренията атакува не само мозъка, a и тялото

shizofrreniaШизофренията се счита за разстройство на ума, което влияе върху мислите, чувствата и поведението на човек. Нови изследвания показват, че освен мозъка, при появата на болестта се променят също и органите. Учените отдавна знаят, че хората със шизофрения имат много по-високи нива на физически заболявания, в сравнение с останалото население, и че това допринася за изумително високи нива на преждевременна смърт. Хората с психично разстройство умират 15 до 20 години по-рано от обикновения човек. Лошото физическо здраве обикновено се разглежда като вторичен eфект на болестта. Антипсихотичните лекарства, например, са свързани с повишен риск от наддаване на тегло и диабет тип 2. Счита се, че фактори като начин на живот, също играят роля. Лице с изтощителни психични симптоми е по-вероятно да се откаже от физически упражнения и да се храни лошо. През последните години обаче учените забелязали, че хората, които наскоро са били диагностицирани с шизофрения и които не се лекуват, показват доказателства за физиологични промени, като например свръхактивна имунна система.

Може ли шизофренията да е всъщност разстройство на цялото тяло?

Новите ни изследвания показват, че физиологичните промени в началото на шизофренията са такива, каквито са и психологическите промени, пише д-р Тоби Пилингер (Toby Pillinger) – клиничен изследовател в King’s College London, в:https://theconversation.com/

Колегите ми и аз разгледахме доказателства за начални физиологични промени в тялото на хора със шизофрения и ги сравнихме с доказателства за промени в мозъка в същата група хора. Събрахме данни от няколко проучвания, изследвайки показатели за възпаление, хормонални нива и рискови фактори за сърдечни заболявания, включително нивата на глюкозата и холестерола. Също така сме събрали данни от изследвания, изучаващи мозъчната структура, нивата на различните химикали в мозъка и показатели на мозъчната активност.

Установихме, че при хора с ранна шизофрения се появяват промени, както в мозъчната структура и функция, така и в тялото, за разлика от останалите хора. Ние изчислихме величината на тези промени, използвайки статистическата мярка, известна като размер на ефекта. При появата на шизофрения наблюдавахме, че няма разлика в размера на ефекта за промени в мозъка в сравнение с размера на ефекта за промените в тялото, което предполага, че шизофренията наистина може да е нарушение на цялото тяло и трябва да бъде третирана като такова.

Има три теории, които могат да обяснят, как промените в мозъка, могат да бъдат свързани с промените в тялото, при шизофрения:

  • Дисфункция в организма може да предизвика промени в мозъка, което в крайна сметка води до шизофрения. Този процес се наблюдава при някои редки видове рак, които произвеждат антитела, които са насочени към мозъка и предизвикват психоза. Ако туморът бъде отстранен, психотичните преживявания се подобряват.
  • Симптомите на шизофрения могат да доведат до физически назушения на здравето. Пример за това е стресът от психичното разствойство, водещ до повишени нива на стероидния хормон кортизол. А високите нива на кортизол са свързани с повишаване на теглото, диабет и повишено кръвно налягане.
  • Симптомите на шизофрения и физическите нарушения на здравето, могат да възникнат чрез различни механизми, както и от обикновен рисков фактор. Пример за това е как гладът, изпитван от бременната майка, увеличава риска на детето да развие диабет и шизофрения в живота си като възрастен. Повишеният риск от шизофрения може да се дължи на нарушено развитие мозъка на детето, в резултат от недохранване на майката. Повишеният риск от диабет, може да се дължи на промени в способността на детето да метаболизира глюкозата, отново в резултат на недохранване на майката.

Необходими са още проучвания, за да се разбере, дали промените в тялото са причина или последица от шизофрения. Един от начините е да се проучат онези хора, които са изложени на риск от развитие на шизофрения, за да се сравни, как се развиват промените в тялото при тези, които развиват шизофрения и тези, които не я развиват. Необходима е още работа, за да се види как промените в тялото, отговарят на промените в тежестта на симптомите при шизофренията.

Накрая, повечето преждевременни смъртни случаи, наблюдавани при шизофрения, се дължат на сърдечносъдови заболявания. Продължителността на живота при шизофрения не успя да се подобри през последните десетилетия. Необходими са проучвания, за да се определи дали ранното решаване на физическото здраве ще намали смъртността при шизофрения.

Превод за ИнтеграБг. Инфо: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *