Слънцето лекува

SlanceАко използвате слънцезащитни продукти през летния сезон, е добре да знаете, че излагане на слънце в продължение на 10-15 минути без слънцезащитни фактори е достатъчно, и дори необходимо, за генериране на дневната доза витамин D.

Въпреки, че е разумно да се избегне изгарянето на кожата, трябва да се осъзнае, че слънчевата радиация UVB (в диапазон 290-315 нанометра) е основен източник на витамин D за хората. Естествените хранителни източници и добавки са недостатъчни, а и трябва да се използват внимателно.

Ултравиолетовите лъчи имат регулаторна роля в: калциевия метаболизъм (който е от жизненоважно значение за нормалното функциониране на нервната система, за растежа на костите и поддържане на костната плътност), стимулиране на имунитета, клетъчна пролиферация, секретирането на инсулин, и кръвното налягане.

Ултравиолетовата радиация има медицински приложения, при лечението на кожни заболявания като псориазис и витилиго, като ултравиолетови лъчи с дължина на вълната от 311 нанометра са най-ефективни. Типичните режими лечение включват кратко излагане на UVB лъчи 3-5 пъти в седмицата в болнични условия, като се изисква повтаряне на процедурите, за да станат резултатите забележими. Такъв тип лечение се използва обикновено при хронични заболявания, затова е необходима профилактика след изчезване на съпътстващите симптоми.

Страничните ефекти могат да включват сърбеж и зачервяване на кожата поради особеността на лечение, на пациентите се налага минимизиране на излагането на естествени ултравиолетови лъчи в дните на процедурите.

Някои микотични образувания по ноктите могат да се лекуват с помощта на определена дължина на вълните на ултравиолетовите лъчи, които се доставят от LED ( светодиод) с висока мощност – и това може да е по – безопасно от системното прилагане на препарати.

Що се отнася до меланома и други видове рак на кожата, нека обърнем внимание на няколко факта:

  • Макар UVR да генерират свободни радикали, които причиняват много здравословни щети, антиоксидантите в храната и пигментацията на кожата, са естествения ни защитник срещу свободните радикали и слънчевото изгаряне.
  • Хранителни навици с високо съдържание на антиоксиданти и с ниско съдържание на мазнини и алкохол, могат да намалят риска от меланома с около 50%.
  • Тютюнопушенето е рисков фактор за проявяване на немеланомен рак на кожата.

Ползите за здравето от UVB чрез производството на витамин D са значителни. Липсата на витамин D също носи вреди, а понякога влияе върху продължителността на живота на пациентите.

Специалисти от САЩ смятат, че половината от американските жители с множествена склероза не биха развили болестта, ако са обитавали „по – южните” климатични области през живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *