Самомасаж на тялото

samomasagЕнергията във физическото тяло протича по определени канали и в определена посока. Когато този поток е плавен, силен и постоянен, тогава ние сме в добро здраве и разположение на духа. Когато обаче потокът на енергията бъде прекъснат, тогава започваме да изпитваме различни проблеми, които в крайна сметка могат да доведат и до заболяване, пише: https://dao-bg.info/

Няма да се спираме подробно на причините, които могат да бъдат най-разнообразни (най-често срещаните са стрес, застояване, неправилна стойка, травма, силни емоции и др.)

В допълнение на вътрешните практики, ние прилагаме и масажни техники, които спомагат за „отпушване“ на каналите и възстановяване на нормалния ход на енергията в тялото.

Масажният метод има две съставки:

  1. Механичното движение, чрез което физически въздействаме на тялото
  2. Нашето намерение, чрез което подсилваме нашите усилия и практика и ги насочваме към желаният резултат. Това не е мисъл, а волята на тялото, която даосите наричат И – тя съчетава силата на съзнанието ни, очите и сърцето. Казано по-разбираемо, това не е мисъл или желание, а безупречно действие, при което изпълняваме масажа с Вътрешна усмивка. Понеже е функция на тялото, намерението/волята/ И може да се усети само с практика, а не с разсъждения.

Както повечето практики, и този самомасаж е изключително лесен за изпълнение. Методът НЕ Е лечебен(!), а общо укрепващ и с цел поддържане на добро здраве.

Ефектът от самомасажа се засилва, ако всички движения се изпълняват без прекъсване, като преливат едно в друго. Енергията в нас не спира своето движение, затова и движенията, и съзнанието, което ги направлява е добре да текат като река. По този начин „хващаме вълната“ и усилваме протичането на силата в цялото тяло. Засиленият поток спомага за възстановяване и „отпушване“ на енергийните канали. Практиката е подходяща за изпълнение след събуждане, или след къпане. Можете да я изпълнявате и по всяко време на деня, когато усетите, че тялото ви има нужда от активиране, зареждане и събуждане.

image3015Започваме с едновременен масаж на пъпа и на гърдите, в областта на сърдечния център. Едната ръка масажира с кръгово движение областта около пъпа, а другата ръка сърдечната област. С това движение събуждаме и активираме нашата творческа (сексуална) енергия в пъпа и нашата жизнена енергия в сърдечния център.

Смесваме двете енергии като движим дланите между двата центъра. Охлаждаме сърцето, което е огнено по своята природа и прегрява (което поражда всякакви сърдечни заболявания) и затопляме бъбреците, които са студени, водни по природа.

Image 19

От пъпа нагоре, по централната линия на тялото започваме да потупваме с двете длани едновременно, докато стигнем най-горната част на гръдния кош, от която започва врата.  Това потупване създава вибрация и служи за отпушване и активиране на зоната, която потупваме. Като вариант на потупването при изпълнението на цялата практика, можем да използваме близко до кожата движение, което активира нашата енергия от разстояние. Потупването е ефективно за начинаещи, защото носи по-осезаем ефект.

Вратът и главата не ги потупваме, а дланите минават близо до повърхността им.

 

Щом стигнем до задната страна на врата, в неговата основа, започваме да потупваме гърба, надолу по посока кръста и седалището. Обръщаме внимание на бъбреците, които загряваме с длани и потупваме.

 

 

Image 14

 

Минаваме надолу и потупваме краката с длани по външната и задна страна, докато стигнем стъпалата (стъпалата ги пропускаме, защото сме застанали на тях).

 

Image 5

 

Започваме да потупваме краката нагоре по вътрешната и предна страна. Щом стигнем до слабините ги пропускаме.

 

 

Минава се по средната линия на тялото, отново през пъпа и нагоре, до началото на гръдната кост.

Първо потупваме вътрешната страна на лявата ръка от рамото към пръстите, след това външната й страна, от пръстите към рамото. После минаваме към дясната ръка.

                                 

С това масажът приключва. Оставаме за няколко секунди с ръце върху пъпа.

2014-06-19 12.24.37Гърбът е труднодостъпна част от тялото и можем да използваме различни допълнителни приспособления за целта.  Уредът е съставен от бамбукови пръчици, които създават вибрация в тялото. Използва се и в по-напреднали практики.  За козметичен ефект се използва и при масаж на целулит.

Метален вариант се използва при практиките за изчистване на костния мозък.

 

За ставите и крайниците можем да използваме торбичка със специални зърна, които попиват топлината от ставите:

2014-06-19 12.24.26

 

Това допълнително средство се използва и при практиките за заздравяване на сухожилията.

 

 

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *