Нов кръвен тест

 

bloodtestНов кръвен тест може да открие смъртоносeн рак на кожата по-добре от биопсията.

Това е първият в света кръвен тест, който дава възможност за ранно откриване на меланома с точност над 80%.

Кръвният тест може да помогне за спасяването на хиляди животи, според учените от Австралийския университет „Едит Коуън Меланома“, разработили теста, пише:https://www.sciencealert.com/

Меланомът е най-смъртоносната форма рак на кожата, причина за отнемането на 59,782 живота по света през 2015 година. Хората в районите на Австралия, Северна Америка и Европа са най-податливите на това злокачествено кожно заболяване.

Ако заболелите бъдат уловени рано, шансовете им за оцеляване се покачват до 95%. Но ако се пропусне този ранен прозорец, тези проценти ще паднат до 50%. Това е предназначението на кръвния тест – ранно откриване на меланомa.

„Докато лекари извършват фантастична работа единствено с наличните инструменти, разчитането на биопсии, само по себе си може да бъде проблематично. Знаем, че три от четири биопсии са отрицателни за меланома“, казва изследователят на меланома Паулин Заенкер.

„Биопсисите са доста инвазивни, с минимум 1 см на 1 см от кожата, отделена от пациента. Те са скъпи и в предишни изследвания, показващи, че австралийската здравна система харчи всяка година 201 милиона австралийски долара за меланома и още 73 милиона за отрицателни биопсии. „

Кръвният тест, наречен MelDX, действа чрез откриване на антителата, които тялото произвежда, веднага щом се развие меланома. Екипът анализира 1627 различни вида антитела и ги стеснява до комбинация от 10, които показват наличието на меланома в тялото.

След това те взели кръв от 104 души с меланом и 105 здрави контроли и установили, че MelDX е способен да открива меланома с точност 81,5%. По-конкретно, той е в състояние да открие рака при 79% от пациентите с меланом и има фалшиво положителни резултати при здрави пациенти едва 16%. Процентът на откриване може да е малко по-висок от точността на кожните биопсии, която, според проучване от 2012 г. е била 76% в австралийската обществена болница.

Това не е перфектен резултат, но дава начална точка преди да започнат други, по-инвазивни тестове; в съчетание с настоящите диагностични техники, може да подобри ранната диагностика и следователно шансовете на хората за оцеляване.

Следващата стъпка, казаха изследователите, ще бъде, да се вземе MelDX в клинично изпитване, което понастоящем се организира и което би помогнало за прецизиране на теста.

„Смятаме, че това ще отнеме около три години. Ако това е успешно, ние се надяваме да можем, да направим тест готов за употреба в патологичните клиники скоро след това“, заявил директорът на Melanoma Research Group Мел Зиман.

„Крайната цел е този кръвен тест да се използва, за да се осигури по-голяма диагностична сигурност преди биопсията и за рутинен скрининг на хора, които са изложени на по-висок риск от меланом, като тези с голям брой бенки, тези с бледа кожа или наследствено обременени с болестта. „

Екипът е публикувал проучванията си в списанието Oncotarget.

Междувременно има лесни начини да предпазите себе си от меланома и други ракови заболявания на кожата:

  • включете изпозването на слънцезащитни продукти
  • останете на сянка в най-горещите часове на деня
  • избягвайте UV солариуми.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *