Холистично за мъката

 

katy1На всеки му се е случвало в някакъв период от живота да скърби. Мъката е естествена емоция и неизбежна част от човешкия живот. Но ако ни завладее и я оставим да ни измъчва продължително време, това ще навреди на здравето. Разбира се спомените за раздялата с любимия човек например ще останат, но не бива да се поддаваме на тъгата, а да се помирим с нея и да я оставим да си отиде, пише:http://bulgarian.cri.cn/

Можем ли да измерим силата на мъката?

Как да разберем, че това, което чувстваме не е в границите на нормалното и се нуждаем от помощ?

Вярно е, че няма как да направим това със стетоскоп или кръвен тест. Всеки преживява мъката индивидуално. Колко силна е тя – не може да се разбере отвън. Прекратяването на връзка например за някой може да е тъжно, но преодолимо събитие, докато при друг да разклати живота из основи.

За традиционната китайска медицина скръбта или мъката може да бъде потисната, неизказана, (невъзможна да бъде изказана), изразявана без контрол или в правилния контекст. На емоциите се гледа като на патология, когато те са прекалено силни, продължават дълго, не са осъзнати и споделени.

Как да изразим здравословно мъката?

Преди да потърсим отговор на този въпрос трябва да обърнем внимание на връзката между човешкото тяло, емоциите и здравето.

Холистичен поглед към здравето

За китайската медицина човешкото тяло е едно неделимо цяло. На всичко се гледа като на един непрекъснат цикъл в природата. Когато всичко е в равновесие, животът е хармоничен и процъфтява. Човекът не може да бъде отделен от природата, ние сме част от нея и тя се проявява в нас. Животът в хармония със заобикалящия ни свят е ключът към доброто здраве. Когато я нарушим, се появят болестите.

Друга важен аспект в теорията на традиционната китайска медицина е психологическия. Това, което чувстваме, има огромно влияние върху физическото тяло, така че не бива да пренебрегваме и емоционалното здраве. През последните години тази връзка започва да се признава и на Запад, но китайците знаят за нея от хилядолетия. В традиционната китайска медицина всеки аспект на всяко ниво от живота е важен и трябва да се вземе под внимание, когато се преценява цялостното здравословно състояние.

Мъката – емоция на белите дробове

Всеки орган в традиционната китайска медицина се свързва с определена от емоция:

  • Черния дроб с гнева;
  • Далака с тревогата или прекаленото мислене;
  • Сърцето с радостта;
  • Бъбреците със страха;
  • Белите дробове със скръбта или мъката.

Белите дробове имат задачата да снабдяват тялото с чист, богат на кислород въздух и да издишват въглеродния диоксид. Тяхно задължение е да вкарват новото и да изхвърлят старото от организма. Това е един непрекъснат цикъл в живота.

Всеки орган в традиционната китайска медицина има свой партньор. Единият е Ин, а другият Ян. Те работят заедно, за да поддържат равновесието в тялото. Белите дробове са Ин, а техният Ян партньор е дебелото черво. Белите дробове приемат новото, а дебелото черво се справя с отпадъците.

Според традиционната китайска медицина коренът на много от дихателните нарушения и проблеми с червата е прекалената мъка и тъга.

Тези емоции могат да предизвикат нарушения както в белите дробове, така и в дебелото черво. Например причина за астмата може да е продължителната мъка, но човек, който страда от хронична астма от много години може да започне да скърби прекалено (причина за скръбта е астмата). Това е цикъл на взаимодействие.

Белите дробове се свързват и с ясното мислене и комуникация, откритост към нови идеи, позитивна картина за себе си и способност да релаксираме и да сме щастливи. Те се асоциират и с привързаността –  ако ви е трудно да се разделите с някой, нещо, преживяване или прекарвате много време в спомени за миналото, това може да е знак за недостиг на енергия в този орган. Ако Ци на белите дробове е слаба, вероятно преживявате непреодолима, постоянна мъка, която не отслабва. Ако това състояние продължи, може да доведе до депресия и други проблеми. От друга страна, ако човек успее да изрази мъката си и да се освободи от нея, това ще подсили едновременно физическото и психическо здраве.

Следователно не трябва да се поддаваме на мъката, а да се справим с нея по здравословен начин.

Това е ключът към щастието и постигането на равновесие във всички аспекти на живота. Умението да приемаме нещата такива каквито са и да сме отворени към нови изживявания, както и освобождаването от нещата, които са болезнени или вредят на здравето, са важни както за емоционалното, така и за физическото ни състояние.

Есента – сезонът на белите дробове

През есента енергията на белите дробове е най-силна, което означава, че това е най-доброто време да се погрижим за тях, за да се предпазим от настинки и алергии. През този период на годината трябва да обърнем поглед навътре към себе си и да се концентрираме върху решаването или поне разбирането на скритите емоционални проблеми и да ги оставим да си отидат. Това ще ни позволи да освободим ново място за положителните емоции. Разходките сред природата и дихателните упражнения са изключително полезни в този процес.

Как да се справим с мъката?

  • Осъзнайте емоциите си

Има много неща, които биха помогнали да се справите с мъката. Едно от най-важните е да осъзнаете как се чувствате. Обикновено хората избягват емоции, които са объркващи и/или неприятни, но само ако осъзнаем чувствата си можем да се справим с тях и да продължим напред.

  • Дихателни упражнения

Тъй като мъката се асоциира с белите дробове, най-добрият начин да се освободим от нея е дълбокото дишане. То може да се практикува по всяко време и навсякъде, да се комбинира с медитация, йога, тайдзицюан, цигун и други подобни системи за себеусъвършенстване. Още по-мощно е дишането с визуализация, което помага за изчистването и детоксикацията на тялото и освобождаването от мъката.

  • Полезни храни

Тези храни подсилват белите дробове и ги зареждат с енергия, което също помога за по-бързото справяне с мъката. Това са: чесън, сладък картоф, джинджифил, лук, зеле, круши, орехи, черен пипер, ряпа, ориз, люти чушки, канела, кардамон, праз, мисо, соя, бадеми, аспержи, броколи, краставици, целина, праскови, банани, яйца.

  • Масаж и акупунктура

Масажът и акупунктурата също могат да помогнат за отстраняването на „заседналата“ мъка. Емоциите водят то стягане и втвърдяване на мускулите. Затова когато някой е тъжен, депресиран и ядосан, често чувства болка по тялото, главоболие и друг дискомфорт. Тялото си има свои начини да комуникира с вас и да ви подскаже, че нещо не е наред. Масажът и акупунктурата помагат да се освободите от напрежението, болката, мъката и тъгата, освобождават потока на енергията в тялото, подобряват кръвообращението.

Понякога може да се разплачете по време на процедурата, но това не бива да ви притеснява, защото е добър знак.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия.  ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *