Бромелаин

Fresh Made Pineapple JuiceЧували ли сте за бромелаин? Бромелаинът е протеино-смилащ (протеолитичен) ензимен комплекс, открит в плодовете и в по-високи концентрации в стъблото на ананаса (Ananas comosus). Просто казано, бромелаинът разгражда протеина. Изследванията показват, че бромелаин има способността да третира много здравни проблеми. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, ползите на бромелаин за здравето включват способността му за лечение на храносмилателни нарушения, намаляване на болката в ставите, борба с алергиите и дори предотвратяване на рак, пише: http://www.daily-health-tips-news.ga/2018/

Ползите на бромелаин за здравето

Традиционно населението в Южна Америка използва ананаса за намаляване на раздразнението при храносмилането. Ето някои от другите невероятни ползи за здравето на този ензим, както и проучванията, които подкрепят ползите от бромелаина:

Може да помогне за предотвратяване на рак

В проучванията е установено, че бромелаин има естествени противоракови ефекти, включително насърчаване на апоптотична клетъчна смърт и предотвратяване на туморния растеж. Бромелаин е в състояние да индуцира производството на цитокини, които инхибират развитието на рак. Изследванията показват връзка между бромелаина и повишената защита срещу рак на гърдата и рак на белия дроб.

В помощ при лечение на храносмилателни нарушения

Тъй като бромелаинът е ензим, той помага специално за усвояването на протеини и е установено, че помага на организма ви по-ефективно да абсорбира хранителните вещества и дори лекарствата. Проучванията показват, че бромелаинът може да намали възпалението в дебелото черво и да помогне за лечение на улцерозен колит, възпалителна болест на червата, запек, болестта на Крон и диария.

Подкрепя бързото оздравяване след операция или наранявания

Бромелаин е одобрен в Европа като ефективно лекарство срещу подуване след операция. Изследванията показват, че ензимът на бромелаин може да понижи отока, да спре образуването на синини, да ускори лечението и да намали дискомфорта при пациенти след хирургични процедури.

Бромелаин действа като естествена алтернатива на болкоуспокояващо лекарството, като намалява отока и намалява болката. Проучванията показват, че хирургичните пациенти, лекувани с бромелаин, са имали значително по-ниска болка след операция, подуване и зачервяване, в сравнение с тези, лекувани с генерично обезболяващо средство.

В борба с алергиите и астмата

Изследванията показват, че ползите за бромелаин за здравето включват способността за борба с алергиите и астмата. Според проучване, публикувано в списанието „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine“, бромелаин е в състояние да намали алергичната сенсибилизация и да предотврати развитието на възпалителни реакции при мишки, страдащи от астма.

Изследванията показват, че бромелаинът може да помогне за предотвратяване на симптомите на астма и сезонна алергия, като стигне до корена на проблема. Той помага да се предотврати възпалителен отговор в хиперактивна, свръхчувствителна имунна система.

Помага за предотвратяване и лечение на инфекции на синусите

Има няколко проучвания, които показват, че бромелаинът може да помогне да се намали кашлицата и да се намали сeкретът, свързан със синузита, както и да се намалят отоците и зачервяването, които съпътстват сенната хрема. Германската комисия е одобрила ензима бромелаин за подпомагане на дисбалансите на ухото, носа и гърлото, които се появяват след операцията. Той, също така, е одобрен и за намаляване на общото образуване на синусова инфекция.

Помога за намаляване на болката в ставите

Благодарение на мощните си противовъзпалителни и аналгетични свойства, бромелаинът е уникален за намаляване острата или хроничната болка в ставите. В изследване, публикувано в „Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината“, изследователите лекуват остеоартрит с две капсули по 650 милиграма бромелаин 2-3 пъти на ден. Пациентите са имали до 60% намаляване на острата болка и повече от 50% намаляване на хроничната болка.

Може да поддържа отслабването

Изследванията показват, че ползите от бромелаина за здравето, могат да включват способността да предотвратяват образуването на мастните клетки и да подпомагат загубата на тегло. Способността на Бромелаин да се бори с възпалението, да намали болката в ставите и да подпомогне храносмилането, спомага за подобряване на физическите способности на тялото. Според проучване от 2017 г. бромелаинът може дори да действа като алтернативно лекарство против затлъстяването.

Как да си набавим бромелаин ?

  • Като ядем ананас или пием сока от него

Яденето на ананас или разбит с блендер сок, заедно с други продукти, е лесен начин да се консумира бромелаин. Пиенето на пресен сок от ананас е предложено като мощно средство срещу възпалителните заболявания. Препоръчително е да се пият / ядат 4 унции на ден (1 унция е около 28 грама), за да се предотвратят храносмилателни проблеми и до осем унции за лечение на заболявания като улцерозен колит, възпалително заболяване на червата или запек.

  • Бромеланови добавки / екстракт

Приемането на природна добавка на бромелаин или протеолитична ензимна добавка с бромелаин може да бъде доста ефективно, ако лекувате специфично възпалително или хронично заболяване. Ако се опитвате да подобрите храносмилането, трябва да приемате бромелаинови добавки с храна, но при всички други здравословни проблеми, трябва да ги приемате на празен стомах.

Дозировка:

Най-често предписаната доза варира между 200 – 2000 милиграма дневно (обикновено около 500 – 800 милиграма на ден). Въпреки това, при различни състояния много лекари могат да препоръчат други дози.

По-долу са предложени дози на бромелаин в зависимост от състоянието, което третирате:

  • За лечение на артрит: 400 милиграма, взети 1-2 пъти дневно
  • За помощ при алергии: 1000 милиграма дневно бромелаин и кверцетин
  • За помощ при предотвратяване на рака: 2000 милиграма дневно, идеално с други протеолитични ензими
  • За подобряване на храносмилането: 500 милиграма, взети 3 пъти дневно с храна; някои хора избират да смесват праха бромелаин във вода и да пият преди хранене
  • За помощ при хирургично възстановяване: 1000 милиграма 3 пъти дневно, приемани между храненията

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

3 thoughts on “Бромелаин

  1. За съжаление в България ананаса, който се доставя е зелен и в него няма достатъчно бромелаин. Когато става въпрос за сериозен здравословен проблем, може да се взема от кордипайна – това е ферментирал ананасов сок, към който е добавена гъбата кордицепс, която също има противовъзпалителни свойства. Не е евтино, но когато става въпрос за здравето ти, нямаш друг избор.
    http://e-shopsbg.eu/hrani-napitki/cordypine

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *