Трапеза на здравето

ябълкаРежим на хранене при стомашни заболявания

Ако често имате болка в стомаха, ако имате киселини и други стомашни смущения, опитайте се да се придържате към следния начин на живот и режим за 1-3 месеца. Преди всичко – не бива да се пие алкохол и да се пуши. Да не се пие нищо пикантно и кисело, да не се употребява горчица, пипер, плътно свинско месо, пържена или дълго варена храна. Можете да ядете хляб, но в ограничени количества и най-добре – препечен. Чай и кафе – също в ограничени количества. И още едно условие: е необходимо да се подготви предварително храната, за да се смеси със слюнката. В никакъв случай да не ядете, когато сте уморени. Първо си починете. След това уточнете дали наистина сте толкова гладни, колкото ви е било извършено. На умрата се чувства като глад. Според древните знахири много стомашни болести се лекуват с правилно рационално хранене и билки.

Това е един от начините за лечение на колит, който много пациенти безуспешно лекуват в болници и санаториуми: https://chitanka.info/

В една чаша вряла вода се разграждат по една чаена лъжичка червена кантарион, конски босилек и лайка. Пие по една супена лъжица на всеки две часа, около 7-8 пъти дневно в продължение на 1-3 месеца. След това можете да пиете 2-3 пъти дневно, докато се оздравеете напълно. Строгата диета и тази дева от билки се препоръчва от много лекари не само при колит, но и при други стомашно-чревни заболявания.

Народен лек за повишена киселинност в стомаха е сокът от моркови. Колкото по-висока е киселинността, толкова повече сок трябва да пиете. Това е старинен инструмент, известен от векове в Русия, в Сибир.

Трапеза на здравето

В менюто на много хора се използват нерядко ястия, приготвени от калмари, муди, свини, дива козела. А тези морски продукти могат да разнообразят менюто ви, за да подобрят храненето. Рибното меню има големи предимства: то е по-здравословно от месото. Тези, които по-често се хранят с риба, живеят по-дълго, боледуват по-малко и са освободени от доста старчески недъзи.

По съдържание на белтъчините морските продукти се доближават до нетлъстите сортове телешко и биволско месо. Морските гребенчета, шардидите, мидите и други безгръбначни съдържат незаменими аминокиселини, витамини от групи В, С, витамин Д. Особено богато на минерални вещества, в това число и йод, е дивото зеле. То има голяма хранителна стойност и като белтъчен продукт, и като витаминоносител. Използва се успешно за профилактиката на склерозата и гушата. Консумира се сурово, сушено, консервирано. Много вкусна и лесна за приготвяне е салатата от консервирано диво зеле (една кутия зеле, 2 твърдо сварени яйца, 1 глава лук).

Дивата зеле действа благотворно върху организма при нарушаване на мастната обмяна, при артериосклерозата, захарния диабет.

Незаменими за „трапезата на здравето“ са и ябълките — основен източник на желязо за организма. Освен това те съдържат пектинови вещества, които оказват оздравителен ефект върху червата. Полезни са съдържащите се в ябълките аскорбинова киселина, фруктоза и магнезий. Открай време се смята, че редовната консумация на ябълки задържа развитието на артериосклерозата. 2–3 и повече ябълки дневно са в състояние да понижат нивото на холестерина с 10–14%. Тези плодове запазват лечебните си свойства във всякакъв вид. Във варените и печените ябълки се съдържа повече пектин, отколкото в суровите.

Много е полезен дрянът. Той е от растенията, лечебните свойства на които човечеството използва не едно хилядолетие. Плодовете му са незаменими в храненето. В Крим от дрянова паста правят вкусни питки. В Кавказ използват дряна като подправка към месните ястия. Изпечените дрянови семена заместват кафето.

Дрянът е популярен в медицината, тъй като в него има много биологически активни вещества, оказващи широк спектър на лечебно въздействие върху човешкия организъм. Той оказва стягащо, противомикробно, обезболяващо, тонизиращо влияние върху организма, подобрява обмяната на веществата. Този плод е особено полезен при недостиг на витамини, при анемия, простудни заболявания, главоболие. Настойките и отварите от дрян се използват при стомашно-чревни заболявания и кожни болести. Отварата от пресни листа на дрян се препоръчва при болки в кръста, при шум в ушите, при спад на силите и като диуретично средство. Забравените, изключително полезни плодове на дряна трябва да заемат подобаващо място във вашето меню.

Полезни съвети

  • С възрастта и с появата на болести ограничавайте желанията си.
  • Не преяждайте! Колкото по-широка е талията – толкова по-кратък е животът. Лягайте си на празен стомах – ще се събудиш бодър. При всяко хранене консумирайте зеленчуци.
  • На приклонна възраст, в стремежа си по време на работа да изстискате от себе си всичките си сили, не заприличайте на оня чудак, който се опитва да изсуши вода от камъка.
  • Посрещайте утрото с усмивка и движение, изпращайте вечерта с разходка. Преди да заспите, мислете за хубавите дела през наминалия ден, за онова добро, което ще извършите утре.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медиа. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *