Нов тест за глутен

gluten freeТестът за глутен е в нарастващо търсене, тъй като производителите на храни, напитки и дори хранителни добавки, се стремят да установят нивата на глутен в продуктите си. Това е важно за хората с чувствителност към глутен или за страдащите от целиакия, които трябва да избягват глутен.

Ензимните добавки са популярна категория в пазара на хранителните добавки, но те се поставят под съмнение, когато става въпрос за глутенова проба, главно, защото самите ензими могат да смилат глутеновите фрагменти до толкова малък размер, че вече не могат да бъдат открити чрез конвенционални тестове за глутен.

Авторите на ново проучване, публикувано в Journal of Nutrition & Food Sciences1, предлагат нов начин за допълване на глутеновият ензимен тест, чрез модификация на най-често използвания метод за глутенов анализ, пише:http://www.nutritionaloutlook.com/

Един от най-често използваните методи за откриване на глутен при стандартни хранителни приложения е чувствителният ензимен имуноанализ ELISA, който използва антителата R5 при тестването. За стандартния „сандвич“ метод ELISA обикновено се изискват най-малко две места със слепени като сандвич антитела, за да се открие съдържание на глутен. Много храни все още са трудни за тестване, когато се използва „сандвич“ метода ELISA; например във ферментиралите храни, алергенните (глутенови) фрагменти обикновено са малки по размер, правейки анализа по метода ELISA труден.

Съществува и подобен тест на метода „сандвич“ ELISA , наречен конкурентен тест ELISA, за който се изисква само едно място на свързани антителата, откриващ пептидни фрагменти с по-малък размер. Но дори и при конкурентния ELISA, тестването на ензимни продукти за глутен остава труден, тъй като ензимите обикновено разграждат глутеновите фрагменти до неоткриваем размер. Ензимите разрушат антителата, необходими за теста, което води до фалшиви положителни резултати.

В тестовете си авторите на проучването, публикувано в Journal of Nutrition & Food Sciences са използвали конкурентният ELISA тест за тестване на ензимна проба, като първо инактивирали ензимите чрез кипене на пробите в гореща водна баня. Изследователите са посочили, че тестваните ензими включват: бактериална протеаза, гъбична амилаза, папаин 66000, папаин 48000, липаза Y, липаза О, гъбична лактаза, киселинна гъбична протеаза, алфа-амилаза, целулаза AN, протеаза S и бромелаин 3000.

В теста си, изследователите са тествали всичките си ензимни образци с глутен. Преди тестването на пробите за глутен по методите ELISA, изследователите подлагат някои от ензимните проби на кипене (при температура 100 градуса по Целзий), за да инактивират ензимите.

При тестването на необработените проби, тези, които са подложени на „сандвич“ ELISA тест, показвали фалшиви отрицателни резултати ( не е наличен глутен, когато в действителност е имало), а тестваните с помощта на конкурентния метод ELISA са показали фалшиво положителни резултати. Пробите, в които протеазните ензими са били подложени най-напред на обработката чрез кипене и след това тествани с конкурентния ELISA метод (но не и метода „сандвич“ ELISA ), не показали фалшиви негативи или положителни резултати.

Проучването е проведено от изследователи, включително и тези от доставчик на ензимни съставки Deerland Enzymes & Probiotics (Kennesaw, GA). Един от изследователите, д-р Джон Дейтън, вицепрезидент на науката и технологиите за Deerland Enzymes & Probiotics, казва: „Това изследване доказва, че за да се тестват ензимни продукти за глутен чрез конкурентен ELISA тест, протеазата трябва да бъде деактивирана за по-точни резултати .“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *