Колаген

kolagenКолаген един от основните и най-широко застъпени протеини в човешкото тяло, участващ във формирането на съединителната тъкан, съставен от оптимална комбинация есенциални и неесенциални аминокиселини. Сред представителите, отговорни за едни от основните функции на колаген, са:
Глицин – участва във формирането на креатин, подпомага натрупването на мускулна маса, стимулира енергийния метаболизъм.
Глутамин –  свързва се с въздействие върху психичното състояние и благоприятен ефект при тревожност, лабилно настроение, нарушения на съня, но също и при проблеми с храносмилането, за поддържане на имунната активност и др.
Аргинин – участва в подобряване на кръвообращението, стимулира имунната система и има позитивен ефект върху мъжкото либидо.
Пролин – съставлява около 15% от колагена и е една от основните аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на всички процеси в организма, като има доказана роля в поддържането на нормалната функционална активност и здравина на кръвоносните съдове, кардиоваскуларната система, опорно-двигателния апарат.
С възрастта нивата на колаген постепенно, но прогресивно намаляват, като редица фактори от нашия начин на живот, вредни навици, прием на лекарства могат значително да повлияят процеса. Доказано е, че тютюнопушенето, системната консумация на алкохол, диета богата на захари, както и незащитеното слънчево излагане ускоряват процесите на загуба на колаген, водейки след себе преждевременна поява на фини линии и бръчки, болки и скованост в ставите, лош вид на ноктите и косата, намален тонус, понижен имунитет и др. Съществуват приблизително 16 вида колаген, по-известни са:
Колаген тип 1 – съставлява над 2/3 от колагена в човешкия организъм. Съставен е от еозинифилни фибри (влакна), които формират определени структури в организма, като: сухожилия, лигаменти (ставни връзки), дерма, вътрешни органи. Тип 1 колаген участва и във формирането на костите, може да бъде открит в стомашно-чревния тракт и е изключително необходим за нормалния, здрав вид на кожата, придавайки й еластичност.
Колаген тип 2 – участва предимно в изграждането на хрущялните тъкани и е изключително необходим за превенция на свързаните с възрастта болки в ставите, дължащи се на различните форми на артрит.
Колаген тип 3 – изграден е от ретикуларни влакна и е основен компонент на екстрацелуларния матрикс в състава на органите и кожата. Участва във формирането на кръвоносните съдове и структурите на сърцето, като дефицитът на колаген тип 3 се асоциира с повишен риск от руптура на кръвоносните съдове и преждевременна смърт.
Колаген тип 4 – необходим за изграждането на базалния пласт на ендотелните клетки, формиращи структурите около органите, мускулите, мастната тъкан.
Колаген тип 5 – необходим е за изграждането на клетъчните повърхности, включително и нишките на космите, но също и плацентата по време на бременността.
Колаген тип 10 – подпомага формирането на костната тъкан и ставния хрущял, като е ангажиран в процесите на ендохондрална осификация. Необходим е в процесите на възстановяване след фрактури и различни увреждания на ставния апарат.

Основни хранителни източници на колаген – широко поле за диалог и разгорещени дискусии съществува по отношение на основните източници на колаген, тъй като все още не е напълно изяснен механизмът на усвояване на субстанцията. Научните среди коментират тезата, че всъщност колагенът, съдържащ се в хранителните продукти, не се усвоява напълно от организма, тъй като се разгражда под действието на храносмилателните ензими.

Животински източници – месо, риба и яйца, като различните продукти съдържат различни видове колаген. Най-добрият хранителен продукт, съдържащ високи нива колаген и други субстанции, полезни за изграждането на съединителна тъкан в оптимални съотношения, е костният бульон.

Колаген от говеда – това е колагенът, получен от кравешко или говеждо месо, главно от кожата, костите и мускулите им. Съдържа основно колаген тип 1 и тип 3. Добър източник е на глицин и пролин, полезен е за продукцията на креатин, изграждането на мускулна маса, но също подпомага и процесите в тялото на изграждането на собствен колаген.
Пилешки колаген – пилешкият колаген е представен предимно от колаген тип 2, който е най-добър по отношение изграждането на хрущялна тъкан, препоръчва се за подобряване състоянието на ставния апарат, тъй като съдържа и достатъчно високи нива хондроитин сулфат и глюкозамин.
Колаген от риба – този вид се усвоява лесно, снабдявайки организма главно с колаген тип 1 и аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин; води до благоприятни ползи за редица структури, главно ставите, костите, кожата, кръвоносните съдове, вътрешните органи.
Колаген от яйца – колагенът, получен от черупките и белтъците на яйцата, е представен предимно от тип 1 колаген. В нисък процент съдържа и тип 3, тип 4, тип 10 колаген, осигурявайки още глюкозамин, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и редица аминокиселини, благоприятни при изграждането на съединителната тъкан, заздравяването на рани, ограничаване на болката, изграждането на мускулна маса.

Растителни източници:

Киви – плод изключително богат на витамин С, необходим за процеса на производство на пре-колаген. Ако в организма няма достатъчно витамин С, производство на колаген спира. Витамин С взаимодейства с аминокиселините глицин и пролин, за да се образува хидроксипролин – аминокиселина, която осигурява тройна спирална структура на колагена. Тъй като хората не могат да произвеждат витамин С, трябва да получим адекватно количество от храната.
Горски плодове – боровинките, къпините, малините и ягодите са мощни източници на антиоксиданти, предпазващи колагеновите клетки от разграждане и предотвратяващи увреждането причинено от свободните радикали.
Бадеми – съдържат високи нива на витамин Е, който е най-богатия антиоксидант в кожата. Той служи за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат колагеновите клетки. Витамин Е взаимодейства с витамин С, за да стимулира образуването на колаген. Те са богат източник на мед, необходим за образуването на колагенни нишки, активира ензим, който играе критична роля в производството и защитата на колагена.
Моркови, сладки картофи, кайсии, пъпеш и манго – богати източници на витамин А, който помага за възстановяване на колагена в увредена кожа.
Тъмнозелените  зеленчуци са мощни източници на витамин А, витамин С и витамин Е – жизненоважни хранителни вещества за синтез на колаген. Спанак, зеле, зелен фасул и броколи, съдържат хлорофил, който увеличава проколагена в кожата.
Чесън – богат на сяра и минерали, за които е доказано, че подобряват синтеза на колаген. Сярата помага да се предотврати разграждането на колагенните влакна. Броколи, карфиол, лук, праз и зеле също са богати на сяра. Чесънът осигурява липоева киселина и таурин, които помагат да се възстанови повреденият колаген.
Тиквени семена – повечето семена и ядки са с високо съдържание на цинк, особено тиквените семки и кашу. И двете са бързи и лесни закуски и могат да дадат тласък на колаген, докато сте в движение.
Домати – съдържат здравословна доза ликопен – аминокиселина, която предпазва кожата от вредното действие на слънчевата светлина. Прекомерната експозиция на слънце,  уврежда колагеновите влакна в кожата и ускорява процеса на стареене и дори може да доведе до рак на кожата. Добавянето на домати към ежедневната диета, може да помогне за запазване младостта на кожата.
Алое вера – гел от алое вера се използва за лечение и успокояване на рани, заради способността му да увеличава производството на колаген, като стимулира растежа на клетките, когато се прилага локално (върху кожата) или дори се приема перорално (през устата).

Хранителни добавки: Те са друга жизнеспособна опция за увеличаване на колаген в нашето тяло, но има някои важни фактори, които трябва да се имат предвид при избора на добавката. Първо, винаги е най-добре да се използва хидролизиран колаген. В нативна форма, молекулите на колагена са твърде големи, за да може тялото ни да ги абсорбира ефективно. Когато се хидролизират, молекулите се редуцират до по-малки пептиди, които позволяват ефективна абсорбция. Качествената добавка на колаген трябва да съдържа витамин С, тъй като това позволява на тялото да използва аминокиселини глицин и пролин, за да произвежда повече от нашия собствен колаген. Колагенът, съдържащ се в хранителните добавки, обикновено е представен от така наречения колаген хидролизат (хидролизиран колаген), който е лесен за усвояване и с висока биологична активност. Често хранителните добавки се предлагат под формата на комбиниран продукт (освен колаген съдържат и други активни субстанции), предназначени за употреба от конкретна група пациенти (комбинирани добавки при ставни проблеми, за покачване на мускулна маса, за облекчаване на болката при натоварване и др.).

Рискове, странични ефекти, противопоказания, според: https://medpedia.framar.bg/.
Основните рискове, свързани с употребата на добавки, съдържащи колаген, включват липсата на ефективност, дори при продължителна употреба, леките и бързопреходни нежелани ефекти и възможното влошаване на състоянието при предоверяване и прекратяване приема на предписаната медикаментозна терапия и замяната с добавки.
Колаген под формата на хранителна добавка изключително рядко води до странични ефекти, като най-често се съобщават гадене, стомашен дискомфорт, болки в абдоминалната област, промени в апетита и други, които много трудно могат да се окачествяват като причинени само и единствено от приема на колаген. Основното противопоказание при прием на колаген е наличието на алергия към субстанцията или към някое от помощните вещества. В този случай употребата може да доведе до различни по тежест алергични прояви, вариращи от лек обрив, сърбеж и цялостен дискомфорт до тежка реакция и анафилактичен шок.
Познаването на колагена ви позволява информиран избор на най-добрия продукт за Вас. При избора на продукт се консултирайте с вашия лекар и/или фармацевт за добавка, подходяща за вашето конкретно състояние.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

2 thoughts on “Колаген

  1. Браво, хареса ми. Съвпада с и съществено допълва наличните ми знания.
    Още по-главен въпрос е как да възстановим способностите на тялото да произвежда колаген отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *