Лазерпунктура – същност и приложение

coldlaser2Лазерпунктурата е вариация на класическата акупунктура, но за разлика от нея, при лазерпунктурата иглите са заменени от лазерен лъч. Това е европейска и американска практика, която доразвивиа и използва за основа медицината на Изтока. Целта на терапията е да се възстанови потока на жизнената енергия и да се подпомогне тялото само да се пребори с различните заболявания.

Терапевтичните лазери имат отличен ефект при пациенти, които се нуждаят от противовъзпалителна, стимулираща регенерацията или обезболяваща терапия. При работата в акупунктурните точки е необходимо да се гарантира добро проникване в дълбочина на лазерния лъч подобно на акупунктурната игла. Затова другата важна характеристика на лазерния лъч, освен неговата мощност е и дължината на използваната вълна. По-добро проникване дават лазерите от клас IIIB, излъчващи в инфрачервения спектър.

Лазерпунктурата е безболезнена и неинвазивна процедура, при която „светлинната игла“ прониква на дълбочина около 5 см. в меките тъкани и 3 см. при кости и стави, като въздейства върху биологично активните точки на тялото. Терапията влияе изключително благоприятно на заболявания свързани с опорно-двигателния апарат, дискови хернии, дископатии, редукулерни синдроми, тригеминална невралгия, нервус фациалис, периферни парези, лицева невралгия, спортни травми, неврологични, гинекологични заболявания, множествена склероза, тромбози във венозната система, при инсулти. Лазертерапията повлиява положително и заболявания като подагра, особено когато е увредена ставата, тъй като регенериращият ефект на лазера стимулира възстановяването на ставата.

Проблеми на жени, свързани с хипофункция на щитовидната жлеза също се поддават на лечение с лазертерапия. Терапията може да се прилага и при жени, страдащи от алопеция.

Едно много добро поле за приложение на лазерпунктурата е при деца с церебрална парализа.  При деца с такива проблеми след няколко месеца се забелязва значително подобряване на когнитивните функции на мозъка, при парези също има значителни подобрения. След първия курс резултатите се изчакват шест месеца и след това се прави втори курс лечение с лазертерапия.

Интересно е приложението на лазертерапията в стоматологията – при деца за затваряне на кариеси, а при възрастни повлиява положително пародонтозата.

Абсолютни противопоказания за прилагане на лазертерапия: почти всички видове хронични заболявания, когато са в обострена фаза, остри възпалителни заболявания, тиреотоксикоза; злокачествени образувания; активна туберкулоза; бременност, фоточувствителност.

Автор: Ваня Славова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *