Хомеопатия с д-р Бергер

diseaseБолестите започват като промени в органите, дори да няма симптоми, казва д-р Мирко Бергер от Хамбург

Избрах хомеопатията, защото тя ми дава най-дълбокия поглед към човека, казва д-р Мирко Бергер от Хамбург, който има и други две специалности – обща медицина и анестезиология. „Конвенционалната медицина често лекува само симптомите. Ако ви боли глава например, вземате противовъзпалително или обезболяващо. Така обаче не лекуваме болестта. При хомеопатията имаме инструменти, с които да повлияем динамиката на болестта и нейния ход, затова я практикувам вече от 30 г.“, допълва д-р Бергер.

Въпреки това някои медици са резервирани към нея. Факт е, че хомеопатията е най-предпочитаната алтернативна медицина. ? от лекарите в Германия са използвали хомеопатични медикаменти, а 6000 официално се наричат хомеопати. Според проучвания в Германия 58% от пациентите биха искали да се лекуват с хомеопатия. „Конвенционалната медицина има проблем с вниманието към пациента. Вижда само болния орган, но не целия човек в неговото социално обкръжение. А душата и тялото си взаимодействат. Големият проблем при официалната медицина е, че тя е фиксирана прекалено върху облекчаване на симптомите. Това се вижда особено ясно при хроничните болести. Можете да облекчите главоболия, болки в ставите, но от това човекът не оздравява“, разсъждава лекарят.

В практиката си той работи много с деца, както и с възрастни, които страдат от различни хронични или алергични заболявания като астма и сенна хрема. В Германия здравната каса плаща за преглед при хомеопат и за хомеопатични лекарства, затова всяка година д-р Бергер лекува хиляди пациенти с акутни (остри) състояния – хрема, възпаления на средното ухо, заболявания на белите дробове, на пикочно-половата система и др.

Плацебо ли е хомеопатията

Основният аргумент на противниците на този метод е, че ефектът от хомеопатията не е научно доказан и е плацебо. Д-р Бергер обаче посочва, че има много нови проучвания за действието на хомеопатичните лекарства, които са проведени по всички правила на клиничните изследвания и доказват нейната ефективност. Фактът, че толкова много хора търсят помощ именно при хомеопати е друго ясно доказателство, че тя помага. „Повечето са хора, които преди това са ходили многократно при традиционни специалисти, – споделя впечатления той. – Давали са им лекарства, от които са получавали странични ефекти, а срещу нежеланите ефекти – нови хапчета. Така се завърта един омагьосан кръг, от който няма излизане.“ След терапията в неговата практика са толкова доволни от подобрението и напредъка, че му пращат много нови пациенти.

Повечето болести могат да започнат без конкретни прояви, първите промени са във функциите на органите. Хомеопатията е чудесна за лечение на детските болести, на всякакви стомашни възпаления и неразположения; на болковите синдроми (мигрена, стави). Често зад болката се крие душевно страдание, което намира психосоматична проява. Ясно е, че обезболяващите няма как да помогнат в такива случаи. Д-р Бергер пояснява едно важно понятие в хомеопатията – органотропното действие на лекарствата. Такъв ефект се търси при акутните заболявания, когато се третира главно заболелият орган. При хроничните болести, лечението се насочва към цялото – тогава се търси персонотропно действие, т.е. ориентирано към личността.

Помощ при автоимунни заболявания

Д-р Бергер има много пациенти с автоимунни заболявания като Хашимото, улцерозен колит или Морбус Крон. „Не мога да кажа, че винаги сме на 100% успешни, но в повечето случаи постигаме напредък срещу болестта. А и традиционната медицина не предлага кой знае какво при тези болести. Не отричам лекарствата, препоръчвани от нея, но ги прилагам доста по-рядко от другите лекари”, казва хомеопатът. Например той предписва антибиотик не повече от 15-20 пъти в годината. Много пациенти с хронични заболявания идват при него с вече изписани лекарства. Успехът при тях се измерва по това, че успяваме да подобрим състоянието и да се намалят дозите, посочва лекарят.

Много хора се интересуват какво означават D разрежданията на хомеопатичните лекарства и по какво се отличава един и същи препарат с различни разреждания (потенции). Потенцирането и динамизирането (последователно разреждане на изходното вещество в определени пропорции, съчетано с мощни разтърсвания) е начин на приготвяне на хомеопатичните лекарства. Това е забележителен процес, при който с броя на потенциите расте и силата на монопрепарата. Ниските потенции от D6, D10 и D12 имат меко действие, обяснява д-р Бергер. С тях човек не може да сбърка, дори да няма голям опит с хомеопатията. Подходящи са, ако пациентът иска да започне сам лечение, могат да станат част от домашната ви аптечка за спешни случаи. Високите потенции D30 до D1000 са много силен дразнител към регулационните системи на организма по думите му. Добре е лекарствата в D1000 да се прилагат само от опитен хомеопат, в някои случаи са възможни много силни реакции. Опитен лечител може да постигне бърз и драматичен ефект с тях.

При температура, хрема, кашлица например може да се започне с потенции D6 до D12 на час през първия ден, после два пъти дневно и така да постигнем бързо подобрение. Много хора смятат, че хомеопатията действа твърде бавно. Всъщност е обратното – действа дори по-бързо от антибиотик, казва д-р Бергер. Важното е да се намери точният препарат. В това е изкуството на лечителя.

Стресът краде от съня, причинява стомашни болки

Ето и съветите на д-р Бергер за някои от най-популярните хомеопатични лекарства. Нукс вомика е много важен медикамент за много симптоми в нашето време, тъй като е за претоварване в най-общия смисъл. Хората са притиснати от житейски ситуации, опитват се да компенсират с кафе, алкохол, други стимулатори. Оплакванията са от стомашни болки, главоболие, такива хора не могат да спят, а на сутринта се чувстват много зле, стават раздразнителни. Някога Нукс вомика е било лекарство главно за мъже, но днес от него се нуждаят и много жени. Съвместяват работа, домакинство, грижи за децата и са дори по-стресирани от мъжете. Прилага се обикновено в ниски потенции – D6, като се вземат 4 пъти дневно по 1 доза (10 глобули), ефектът идва за 7-10 дни.

Безсънието е друг типичен проблем за Нукс вомика. Събуждате се в 3-4 ч сутринта и мислите за проблемите в работата. Заспивате в 6 ч, а в 7,30 ч будилникът звъни. На сутринта сте отпаднали и без сили. Нукс вомика D6 е и най-доброто средство за махмурлук. Помага и при стомашно-чревни оплаквания след стрес.

Арника е любимият препарат на хомеопатите. Прилага се при натъртвания, кръвоизливи, когато има травмирана тъкан или отоци. „Който иска да се убеди в ефекта на хомеопатията, препоръчвам му да използва Арника D6 на Немския хомеопатичен съюз”, казва д-р Бергер. Вземем ли я бързо след травма, мястото не се подува и не посинява, възстановява се по-бързо. „Пробвайте я при различни наранявания, дори при сътресение на мозъка. Моите пациенти, които ползват този препарат, са спортисти. Давам Арника и при инсулт, но само в началото. Помага и за възстановяване при операция – прилага се след това”, съветва лекарят.

Няма друго хомеопатично лекарство, което да е така добре проучено и оценено като Арника. За него има над 40 проучвания, освен това е проверено в практиката. В ниски потенции D6 се прилага на всеки час след нараняването, а също и на следващия ден. Може да се даде и по-висока потенция D30.

В работата с деца един от предпочитаните препарати е Хамомила. Симптомите, за които се препоръчва, са психически. Децата показват с поведението си, че имат нужда от Хамомила. Те са гневни и настояват да стане на тяхното, проявяват недоволство. Може да е от растежа на зъбите, колики или възпаление на средното ухо. Успокояват се, когато ги носят на ръце и ги люлеят. Пищят, често имат и стомашни проблеми. Д-р Бергер работи с потенциите D6 и D30, и двете вършат добра работа. Ако детето е склонно да проявява капризи и често да крещи, да се налага, добре е майката да има подръка Хамомила.

Информация от: https://www.24chasa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *