Лечебни свойства на ябълката

apple yelow

Ябълките са сред първите дървета, които са били култивирани от хората, а разнообразието от сортове достига до 7500 типа. Различни видове са налични за умерен и субтропичен климат. Ябълките не цъфтят в тропически климат, защото се нуждаят от по-ниски температури.

Хранителна стойност за 100 г продукт:

Енергия – 218 kJ (50 kcal);

Въглехидрати – 13.81 g;

Мазнини – 0.17 g;

Белтъчини – 0.26 g;

Витамини: витамини от групата В: В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12; витамин С; витамин Е; витамин К;

Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган;

Аминокиселини: общо 19 аминокиселини

Ябълките не съдържат: алкохол, кофеин, теобромин, лактоза, малтоза, галактоза, трансмазнини, холестерол, витамин А, витамин D, ликопен, селен.

Лечебни свойства на ябълката:

По данни на някои учени, редовната употреба на ябълки намалява опасността от заболявания на червата, простатата и белите дробове. Причините за това са, че те съдържат антиоксиданти и баластни вещества като пектин, които подобряват перисталтиката и намаляват нивото на холестерола. Съвременните изследвания показват, че използването на ябълките за храна води до намаляване на опасността от ракови заболявания при хората.

Съдържащите се в ябълката пектинови вещества, действат благоприятно при хранителни разстройства и срещу натрупването на холестерол в кръвоносните съдове. При свързването на пектина с холестерола, той се изхвърля от организма и по този начин се подобрява кръвното налягане. Пектинът поема натрупаните в стомаха хранителни токсини и помага за отстраняването им. Действа бактерицидно и успокоява лигавицата на стомаха. Ябълките действат добре срещу натрупването на камъни в бъбреците и жлъчката, като предотвратяват образуването на оксалова киселина, а танинът спира образуването на пикочна киселина. Независимо от някои забележки по отношение на захарите и киселината, съдържаща се в ябълките, като цяло, изяждането на няколко резена от ябълка след храна подпомага почистването на зъбите и венците от остатъци на храна и бактерии. Калиевите соли действат благоприятно на сърцето и киселинно-алкалното равновесие на организма. Семената на ябълката съдържат отровния гликозид амигдалин, който при разграждането си се превръща в цианово съединение. Поради малкото количество, съдържащо се в семената, твърдата обвивка на самите семена, която не позволява достъпа до вътрешността, както и необходимостта от време за разграждането, няма регистриран случай на отравяне със семена от ябълки.

Ползите от ябълката:

  • Ябълките предпазват от сърдечни болести. Фитохимикалите, които се съдържат в ябълките представляват мощни антиоксиданти, притежаващи способността да неутрализират действието на свободните радикали, увреждащи клетките и повишаващи риска от поява на сърдечни болести.
  • Предпазват от диабет тип 2. Разтворимите фибри понижават значително и риска от диабет, понеже понижават нивото на кръвната захар. Според учените консумацията на една ябълка дневно понижава риска от диабет тип 2 с 20%.
  • Те подобряват храносмилането и не позволяват задържане на течности.
  • Ябълки при анемия. Ябълките съдържат цяла палитра от витамини. Анемията е болест, която се появява при недостиг на един или няколко витамина или минерала.
  • Полезни при запек. Неразтворимите фибри, които се съдържат в корите на плода стимулират движението на червата и участват активно при борбата със запека.
  • Ябълките предпазват от Алцхаймер и Паркинсон. Учените доказват, че природните лечебни свойства на ябълките предпазват от преждевременното остаряване на мозъка.
  • Предпазват от камъни в жлъчката.
  • Полезна за детоксикация на черния дроб.
  • Те имат тонизиращ ефект.
  • Ябълките удължават живота. Всички изследвания доказват, че редовната консумация оказва огромно влияние върху здравословното състояние на хората. Богатата палитра от витамини увеличава продължителността на живота. Учените от университета в Кеймбридж провеждат изследване, според което консумацията на една ябълка дневно увеличава продължителността на човешкия живот с три години.

Внимание: Препоръчително е хората, които страдат от проблеми с бъбреците предварително да се консултират с лекар преди да започнат да консумират плода, понеже високото съдържание на калий не е препоръчително за тях.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *