Обикновен кисел трън

Обикновеният кисел трън (Berberis vulgaris) от Сем. Киселтрънкови – Berberidaceae, e широколистен, силно разклонен, бодлив храст, достигащ височина до 3 м. Расте по сухи, каменливи места, разпространен основно в Централна и Южна Европа, Северозападна Африка и Западна Азия. В България растението е известно още като: царево грозде, царско дърво, жълтеника, див киселец, берберис и се среща нарядко из цялата страна. Той е двугодишно растение. Листата му са с къси дръжки (през есента почервенявят), разположени на групи върху ръбести клонки, покрити със здрави триделни бодли с дължина до 2 cm. Младите филизи са със жълтеникава кора, посивяваща през втората година. Цветовете са жълти, ароматни, събрани в увиснали гроздовидни съцветия, цъфтящи през периода април – юни. Плодовете са червени, сочни, с кисел вкус, продълговати, зреещи през октомври-ноември, или напролет преди да започне развитието на растението. Съществуват над десет вида растения с името Berberis vulgaris.

Използваеми части от Кисел трън за лечебни цели:

Корен – Cortex Bereberidis; Кора от корен – Cortex Bereberidis radicis; Плод – Fructus Bereberidis

Химичен състав: Основни съставки на корена и кората от корен при киселия трън са изохинолиновите алкалоиди (до 7%). Главен алкалоид в него е берберинът. Съдържа още и алкалоидите: бербамин, яторизин, палматин, изотетрандин, бервулцин и магнофлорин; танин; смола; мазнина; нишесте. Плодовете са богати на пектин, органични киселини, витамин C, захари и алкалоиди.

Терапевтични свойства: Благодарение на алкалоидите и основно на берберина, растението притежава антибактериални, противопаразитни, противовъзпалителни, антиоксидантни и седативни свойства. Корените (и кората им) притежават жлъчкотворно, жлъчегонно и утеротонично действие. Кората съдържа силно активните алкалоиди (берберин, оксиакантин и колумбамин), притежаващи мощни антибактериални, противовирусни, съдоразшряващи и антиконвулсивни свойства, особено ефективни при билколечение на високо кръвно налягане, холера и хипертрофия на далака. Успешно се използва и за лечение на лайшманиоза (инфекция, пренасяна от пясъчни мухи). Отварата от корените и тяхната кора стимулира образуването и отделянето на жлъчка, действа положително върху храносмилането и апетита, тонизира маточната мускулатура, има диуретичен ефект. Чай, желе или сироп от плодовете на киселия трън имат лечебно действие при заболяванията на дихателните пътища, простуда, грип. Плодовете се използват също при стомашни болки и болестите на далака и черния дроб. Сушените плодове се използват като компонент на билкови препарати. Препаратите, настойките и екстрактите от кисел трън се използват при лечение на болестите на отделителната система, при диарии, ошипявания, действат съдоразширяващо при високо кръвно налягане. Прилагат се външно при екземи и дерматити, за измиване на очи при катаракта, за изплакване на устната кухина при гингивити.

Обикновеният кисел трън в Българската народна медицина ( от книгата „Билките в България и използването им“ – Държавно издателство „Земиздат“ 1973 г.):

Използваеми части: корените и кората.

Лечебно действие и приложение: билката проявява жлъчегонно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Българската народна медицина препоръчва киселия трън при: болести на далака; възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур; чернодробни и жлъчни заболявания; за задържане на урината; при гной в урината; подагра; шипове; диарии; екземи; тубелкулоза; скрофули; маточни заболявания и др. Външно киселият трън се прилага за бани при перде на очите (катаракта) и за гаргара при възпаление на венците. Листата, се употребяват при диария и при дизентерия, в настойка от тях (1:10 в бяло вино за 8 дни) – като слабителноПлодовете се употребяват при болести на черния дроб и далака, както и при болки в стомаха.

Начин на употреба: 1 ч. л. ситно нарязани кори (или 1 с. л. от корените) се варят 10 минути в 500 мл вода. Отварата се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Обикновеният кисел трън (Berberis vulgaris) в хомеопатията:

Берберис е мощно пречистващо средство за бъбреци и черен дроб; намалява нивата на пикочната киселина и разтваря уратните камъни.

Берберис D6 е хомеопатичен продукт за лечение през първата, остра фаза на жлъчни и бъбречни заболявания.

Показания: камъни в бъбреците; ревматични заболявания; камъни в жлъчката; чернодробни заболявания; подагра; розов лишей; екземи; лошо храносмилане; херпес; псориазис; микози.
Симптоматика: при образуване на камъни в бъбреците и жлъчката; мускулни болки в областта на кръста; скованост; колики и стомашни оплаквания; гадене; затруднено и болезнено уриниране.
Препоръчителен прием: при възрастни: по 10 глобули Берберис D6 на всеки час (не по-често от шест пъти на ден) до настъпване на подобрение. След това препаратът се приема 3 пъти дневно по 10 глобули; при деца между 0 и 1 година – по 3 глобули на всеки час, след видимо подобрение – 3 пъти дневно по 3 глобули; при деца между 1 и 6 години – по 5 глобули на всеки час, след видимо подобрение – 3 пъти дневно по 5 глобули; при деца между 6 и 12 години –по 7 глобули на всеки час, след видимо подобрение – 3 пъти дневно по 7 глобули. Забележка: Тази статия е информативна и не може да служи за самолечение, консултирайте се с класически хомеопат!

Обикновеният кисел трън (Berberis vulgaris) – токсичност и странични ефекти:

  • Билката е противопоказана за малки деца, бременни и кърмачки.
  • Единствено зрелите плодовете и семената на кисел трън не са отровни.
  • Неузрелите плодове са отровни.
  • Листата са леко отровни.
  • Корените и кората от корените са отровни поради голямото съдържание на някои алкалоиди и при предозиране са възможни отравяния. Използването им като билка трябва да бъде предпазливо, непродължително и да се избягват големи дози.
  • Взаимодействието с другите групи лекарствени вещества не е достатъчно изследвано, поради което се препоръчва билката да не се приема едновременно с антибиотици, диуретици, антикоагуланти, антихистамини и други лекарства.
  • При свръхчувствителност към растението реакциите са парене, сърбеж, зачервяване при външна употреба.
  • При отравяне с билката симптомите са: летаргия, замаяност, повръщане, диария, нефрит

Обикновеният кисел трън (Berberis vulgaris) – кулинарно приложение:

Основно се използват зрелите плодове за приготвянето на компоти, сладка, мармалади и конфитюри, ликьори и разхладителни напитки. В руската кухня изсушените и смлени плодове на кисел трън се използват като подправка за месни ястия и супи от бобови, а листата са заместител на киселец в зеленчуковите супи. Най-голямо приложение на обикновения кисел трън за приготвяне на храни и сладкиши има в Иран, където растението и подправката от сушените му плодове се наричат „зерешк“. В Иранската кухня особено популярно е използването на цели сушени плодове като добавка към ястието пиле с ориз.

Обикновеният кисел трън (Berberis vulgaris) – декоративно приложение:

Растението е устойчиво на студ и засушаване, и може да се използва както за декорация, така и като красива жива ограда на вилни и дворни пространства. Храстът силно се разклонява и добре понася дори значително подрязване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *