Акупунктура и отслабване

Акупунктура и отслабване

Отслабването според китайската медицина зависи от метаболизма, чистота на кръвта и общия баланс на организма. С правилен режим и балансиране на организма, целулитните натрупвания за няколко месеца могат да бъдат само спомен, твърди китайският професор по традиционна медицина проф. Гуо Джинхуа.

Акупунктурата повлиява положително метаболизма. Най-важни органи за този процес са черния дроб и далака. Основният меридиан по който се работи в китайската медицина за подобряване на метаболизма е меридиана на стомаха и свързаният с него орган – далака.

Когато тези органи се пречистят и детоксикират, витамините и минералите, които човек приема с храната се усвояват по-добре от организма, подуването на корема изчезва, повишава се имунитета и организма започва лесно да се изчиства от натрупаните токсини.  Постепенно настъпва и регулиране на теглото.  Допълнителните физически упражнения, правилното хранене и поемане на достатъчно вода улесняват и ускоряват процеса на отслабване.

Най-подходящия сезон за прочистване на токсините от организма е пролетта, а също и началото на лятото,  защото това е естествения цикъл на организма, счита проф. Гуо Джинхуа.

Не само не трябва да забравяме да пием повече вода, но и трябва да знаем как да я пием – за предпочитане топла, на малки глътки. За подпомагане на процеса по детоксикация проф. Гуо препоръчва сутрин след ставане от сън, да не се яде веднага, а да се изпие една чаша с топла вода. Пиенето на малки глътки подпомага напояването на лигавицата на стомаха и нейното по-добро действие. Ако се пие наведнъж голямо количество вода, тя няма да се задържи в стомаха и няма да оводни лигавицата и тя да работи по-добре. Пиенето на малки глътки топла помага на организма, който не отделя енергия за да стопли водата до температурата на тялото, освен това подпомага и изчистването на стомаха и червата.

Ако желаете летните месеци да нямате целулитни натрупвания, да се чувствате по-жизнени и енергични, отново акупунктурата може да помогне за това. Заедно с меридиана на стомаха и далака, се работи по меридиана на черния дроб и жлъчката. Тяхното балансиране е основен фактор създаването на силен организъм, който може сам да регулира мазнините и тяхното отделяне. Полезни храни в този случай са киселото мляко, повече сезонни плодове, зеленчуци, както и повече храни съдържащи сурови фибри.

Основните точки, които се масажират за  регулиране работата на стомаха се намират около пъпа, вървят като кръг около талията – основно тези точки помагат за изхвърляне на задържаната вода и мазнини. Това е точката тай май. Също така може да се направи поглаждане на корема отгоре наддолу за подобряване циркулацията на лимфната система и по-бързо изхвърляне на токсините.

Лятото е сезона на сърцето, според китайската народна медицина. Това означава, че през този сезон, включителнно ранната есен има повече рискове за него. Избягването на влагата, намокрянето и стоенето с мокри дрехи или коса е добре да се избягва. Затова за да го предпазим трябва да си лягаме рано, да имаме положително мислене, да не се ядосваме, да се яде по-лека храна, повече зеленчуци, плодове. Точката, която помага дейността на сърцето се намира на средата на дланта. Много лесно се открива, когато свием средния пръст и докоснем дланта – там, където се допира до дланта се намира точката Лао Гун. Стимулирането на тази точка води до подобряване на общото благосъстояние на организма и е добре да се масажира, дори и да се чувстваме здрави, защото така се регулира кръвообръщението.

Успокояващо и охлаждащо през лятото действа чаят от хризантема, който е добре да се приема сутрин, препоръчва още проф. Гуо Джинхуа.

Автор: Integrabg.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *