Първа помощ с билки

Първа помощ

  • при навяхвания и натъртвания

Навяхванията са резултат от прекалено разтягане  или разкъсване на лигаментите около ставите, най-често китките на ръцете или глезените.

Внимание: Големи натъртвания могат да бъдат съпроводени със сериозни вътрешни кръвоизливи. При такива случаи е особено важно да потърсите квалифицирана медицинска помощ. Стегнете и закрепете навяхването с бинт около засегнатата става. Ако имате съмнение за счупване, потърсете квалифицирана медицинска помощ. Ако се натъртвате лесно, вероятно страдате от недостиг на витамин С, който можете да възстановите с приемането на таблетки витамин С, заедно с таблетки Рутин.

Билково лечение: Навяхванията и натъртванията се повлияват добре от компреси, приготвени от хамамелис, зарасличе или арника.В последния случай направете течността за компреса чрез разреждане на ½ чаена лъжичка тинктура от арника с 250 мл вода и промийте навяхнатата или натъртената област. Обикновената паричка (Bellis perennis) е от същото семейство от което е и арниката, и запарката, приготвена от тези видове, може също да се използва като компрес при натъртвания. Можете също да поставите във формичките за лед разредена запарка от хамамелис и да се замрази преди използване. Ако нямате нищо подръка за целта, привържете лист от зеле върху всяка натъртена или болезнена област.

  • при малки порязвания

Внимание: Ако съществува каквато и да е опасност от инфекция, например тетанус, потърсете квалифицирана медицинска помощ!

За да спре кървенето при порязване, притиснете мястото за няколко минути. Ако при порязването се е образувала пролука, притиснете внимателно двете части една към друга с помощта на пръст и палец. Превържете раната с хирургична марля, след това я покрийте с превръзка и бинт. Ако порязването е малко, най-добре е да се остави открито.

Билково лечение: Порезните рани могат да се промият със запарка от цветове на невен. Също би помогнала и разредена тинктура от невен. Алтернативно използвайте дестилат от хамамелис, поставяйки памук напоен с дестилата върху порезната рана. Той помага за спиране на кръвотечението и спомага за излекуването. Антисептично и лечебно действие оказват също  и разредените етерични масло от карамфил, лавандула или евкалипт, които могат да се поставят върху памучен тампон. Ако порязването е относително по-дълбоко, използвайте компрес от звъника или поставете масло от жълт кантарион (звъника). Тъкан с цикатрикси (ръбци), може да се повлияе добре при ежедневно използване на мехлем, приготвен от зарасличе и съдържащ витамин Е.

  • при малки изгаряния и опарвания

Ако изгарянето или опарването е засегнало малка площ и е увреден само  външният слой на кожата, тогава можете успешно да го излекувате в домашна обстановка. Охладете засегнатото място чрез потапяне в студена вода (но не ледена вода)  за най-малко 10 минути или докато болката изчезне. Алтернативно можете да използвате студен компрес.

Билково лечение: Поставете лавандулово масло върху изгореното място; 6 капки етерично масло на пълна малка чашка зехтин; или използвайте масло от звъника; отчупете  лист от растението алое; направете компрес с овлажнена от дестилата на хамамелис марля и внимателно превържете изгореното място. Друго ефективно лекарство е запарка от зарасличе, охладена и използвана като компрес или мехлем съдържащ зарасличе.

  • При кръвотечение от носа

Внимание: Ако кръвотечението се появява след удар в главата, може да бъде указание за фрактура на черепа. Веднага потърсете квалифицирана медицинска помощ!

Стиснете здраво меката част на носа, като използвате палеца и показалеца, и задръжте така около 10 минути. Когато кръвотечението спре, не издухвайте носа си или не подсмърквайте, тъй като това може да откърти кръвния съсирек и да започне отново да тече кръв от носа ви. 

Билково лечение: Поставете памук , напоен в дестилат от хамамилас в ноздрите. Може също да отчупите лист от бял равнец и до го поставите внимателно вътре в кървящата ноздра, но не трябва да го поставяте много навътре в нея. Допълнително поставете студен компрес на тила.

  • Припадък и шок

Внимание: Емоционалния шок е доста по- различен от т.нар. „медицински шок“, който може да последва след сериозно нараняване и изисква незабавна медицинска помощ!

Ако някой почувства, че губи съзнание, поставете го да седне с глава, поставена между коленете. Ако човекът действително загуби съзнание , внимателно вдигнете краката му, така , че да бъдат по-високо от главата, за да подпомогнете  придвижването на кръвта обратно към главния мозък. Когато човекът си възвърне съзнанието, дайте му няколко глътки вода.  Разхлабете облеклото, което го стяга и се постарайте да му осигурите колкото е възможно повече достъп на свеж въздух.

Билково лечение: Използвайте комбинирания препарат на д-р Бах, известен като „спасяващо лекарство“, поставете 1-2 капки, върху местата, където може да се измери пулса, например върху китката на ръката. Ако човекът е в съзнание поставете 4 капки в чаша вода и го накарайте да я изпие бавно на глътки. Алтернатива – накарайте човекът да изпие на глътки чаша вода в която са поставени не повече от 5 капки тинктура от арника.

  • подкожно забити чужди тела – трески, трънчета, стъкла

Внимание: Не прониквайте дълбоко в кожата за изваждане на чуждите тела и никога не ги пренебрегвайте, защото могат да предизвикат септично възпаление. Винаги търсете квалифицирана медицинска помощ, ако чуждото тяло е голямо, особено ако е стъкло!

Използвайте антисептично средство за внимателно промиване на мястото около чуждото тяло. След това опитайте да го издърпате навън с пинсети. Ако чуждото тяло не се подава навън от кожата, стерилизирайте игла за шев, чрез нагряване на върха й в светлата част на пламъка. Оставете я да се охлади и след това я използвайте, за да измъкнете чуждото тяло от кожата.

Билково лечение: Използвайте лапа, приготвени от североамерикански бряст в прахообразно състояние, с помощта на която дори трудни за обработване чужди тела, могат да се отстранят бързо и лесно.

  • слънчеви изгаряния

Внимание: Слънчеви изгаряния, обхващащи голяма част от тялото, изискват квалифицирана медицинска помощ!

Билково лечение: Най-доброто лечение за слънчево изгаряне е прилагането на сок от алое върху засегнатата област. Също ефикасно е и действието на компрес, приготвен от пресен сок от краставици или запарка от невен. В случай, че това не помогне, опитайте да поставите върху засегнатата област прясно, натурално кисело мляко или разтвор от натриев бикарбонат.

  • ухапвания и ужилвания

След ужилване пчелите оставят жилото си в кожата, за разлика от осите.

Внимание: Ужилванията на пчелите и осите поразяват сериозно някои хора. ако вашият случай е такъв, потърсете незабавно квалифицирана медицинска помощ!

За отблъскване на насекомите намажете кожата си с цитронелово масло от Gymbopogon nardus, лавандула или китайски чай (Camellia sinensis), разреден с малко зехтин.

Отстранете жилото на пчелата с пинсети, като сте стерилизирали предварително краищата им в пламък. Извадете жилото, като внимавате да не стиснете торбичката съдържаща отровата. Ако нямате пинсети, опитайте се да го „изчеткате“ с игла, която държите успоредно на кожата. Държането на засегнатото място под студена вода, може да намали болката.

Билково лечение: Ужиленото от пчела място, може да се промие, като се използва натриев бикарбонат, приложен под формата на паста. Ухапвания от оси и комари може да третирате с лимонов сок, хамамелис, ябълков оцет или смачкани листа от живовлек. Алтернатива – поставете резенчета лук или малко сок от лук върху засегнатото място. Етерично масло от лавандула или канела, втрито в засегнатото място ще помогне за отстраняване на дискомфорта от ужилване на пчела или оса, а така също и от ухапване от насекоми.

  • херпес

Херпесите се причиняват от обикновен вирус от същото семейство, от което и причинителят на варицелата, който в друга форма може да предизвика появата на херпес по гениталиите или херпес Зостер.

Повишете общата устойчивост на организма ви чрез поемане на голямо количество богати на витамин С плодове и зеленчуци. Избягвайте употребата на храни като фъстъци и шоколад, които съдържат голямо количество от аминокиселината аргенин, която предизвиква появата на херпеси. Счита се, че допълнителното приемане на аминокиселината L-лизин, ограничава появата на херпес.

Билково лечение: Пийте билкови чайове, приготвени от репей, къдрав лапад и корен от глухарче. Засилете имунната си система, чрез комбиниране на горепосочените с други билки, например ехинация, астрагалус и сладник. За локално приложение използвайте директно прилагане върху херпеса на разредена тинктура от мира, невен или хидрастис.

Из „Книга за билките“ на изд. Кибеа – 2001, 2009 г.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *