Кръвно-мозъчна бариера

Мозъкът има тегло, което е равно приблизително на 2% от телесното тегло. Употребата на кислород в Централната нервна система е в рамките на 20% от общия обем, постъпващ в организма. Мозъкът се различава от другите органи, с най-малко количество хранителни съединения. Не е възможно да се използва само анаеробна гликолиза, за да се осигурят енергийните нужди на нервните клетки. Когато притока на кръв към мозъка спре, след няколко секунди настъпва загуба на съзнание, а след 10 минути невроните умират. Човешката физиология е структурирана по такъв начин, че енергийните нужди на мозъчните структури да се осигуряват от активния транспорт на хранителни вещества и кислород през кръвно-мозъчната бариера (КМБ). Кръвоносните съдове на централната нервна сиситема (ЦНС) имат някои структурни и функционални характеристики, които ги отличават от кръвоносните мрежи на други системи и органи. Тези отличителни черти осигуряват храненето, поддържането на хомеостаза и отделянето на отпадъчни продукти.

Кръвно-мозъчната бариера е ключово звено в ЦНС. Тя е полупропусклива – позволява преминаването на някои вещества, а други не пропуска. В повечето части на мозъка най-малките кръвоносни съдове – капилярите, са покрити от ендотелни клетки. Между отделните клетки на ендотелната тъкан съществуват малки пространства и така веществата могат да преминават свободно от и към кръвта. Но в мозъка ендотелните клетки са плътно прилепнали и веществата не могат да преминават директно от кръвта в мозъчната тъкан. Някои молекули, като глюкозата, се транспортират от кръвта по специален начин. Глиалните клетки (астроцити) образуват обвивка около кръвоносните съдове и може би са важни за развитието на бариерата., както и за транспортирането на йони от мозъка към кръвта.

Нормалната мозъчна дейност е възможна само при биохимична и електролитна хомеостаза. Колебанията на кръвния калций, рН и други показатели, не трябва да влияят на състоянието на нервната тъкан. Мозъкът трябва да бъде защитен от проникването на невротрансмитери, които циркулират в кръвта и способни да променят дейността на невроните. Патогенни микроорганизми и ксенобиотици не трябва да влизат в мозъка.

Структурните особености на КМБ допринасят за факта, че тя е и имунологично препятствие, защото е непропусклива за голям брой антитела, микроорганизми и левкоцити.

Общи свойства на бариерата: големите молекули не преминават през нея лесно; молекули, които са слабо мастноразтворими или изобщо не се разтварят в мазнини не навлизат в мозъка; мастноразтворими вещества, като барбитуратите, бързо навлизат в мозъка; молекулите, които притежават голям електрически заряд навлизат бавно.

Ролята й е да разделя циркулиращата кръв от извънклетъчната течност на мозъка. Самата бариера се формира от ендотелни клетки, които са изключително устойчиви на електрическо въздействие.

Нарушенията в кръвно-мозъчната бариера могат да предизвикат увреждане на ЦНС. Много неврологични патологии са пряко или косвено свързани с увреждания на КМБ. Тя може да бъде нарушена от: високо кръвно налягане; развитието: бариерата съществува при новородените, но вероятно е недоразвита; високата концентрация на дадено вещество, може да отвори бариерата; микровълни; радиация; инфекция; мозъчна травма: исхемия, възаление, нараняване, налягане.

Механизми за преход през КМБ:

Хематогенен (основен). В този случай веществата преминават с кръвния поток през стените на капилярите.

Ликворен (избирателен). В този случай, проникването на веществото се извършва чрез цереброспиналната течност. Ликворният път действа като междинна връзка между глиалната (нервна) клетка и кръвта.

През кръвно-мозъчната бариера, най-лесно проникват малките молекули (например: кислород) или елементите, които са лесно разтворими в компоненти на липидната мембрана, разположени в глиални клетки (например: етанол). Гъбички, бактерии и вируси проникват през нея, чрез използване на високо специализирани механизми за преодоляването й. Например, херпесните патогени преминават през нервните клетки на слабия организъм и попадат в ЦНС. Редица болести са свързани с функцията на кръвно-мозъчната бариера. Сред най-разпространените са менингит, епилепсия, множествена склероза, болест на Алцхаймер, церебрална едема и други.

Кръвно-мозъчната бариера допуска определени вещества до мозъка. Такива са вода, определени газове, мастноразтворими вещества, глюкоза и определени аминокиселини. От друга страна, тя ограничава достъпа до мозъка на невротоксини и други нежелани вещества. За поляризираните малки молекули, например захароза и инулин, пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера при новороденото и плода е значително по-висока, отколкото при възрастни. Подобен ефект е открит и за йоните. Преминаването на инсулин и аминокиселини през кръвно-мозъчната бариера се ускорява значително, вероятно това се дължи на голямата нужда от растеж на мозъка.

Основни фактори, които вляят върху кръвно-мозъчната бариера:

Външни фактори: консумиране на храни с високо съдържание на невротоксини; консумиране на преработени въглехидрати и захар; високи количества глутен; аспартам – отделя метанол, който пресича бариерата и се превръща във формалдехид, който уврежда мозъка; постоянно облъчване с радио сигнали (безжични клетки, безжичен интернет и др.); стрес – едно изследване върху израелски войници след бойни действия установява, че кръвно-мозъчната бариера не само, че се изтънява, но и временно се отваря на определени места;

Вътрешни фактори: наличие на вируси (херпес, HIV); бактериално въздействие (менингит); хронични заболявания (диабет, високо кръвно).

Как да си направим тест, за да установим плътността на кръвно-мозъчната бариера?

Най-популярният начин е така нареченият GABAтест. GABA е невротрансмитер, чиито молекули са твърде едри, за да пресекат една нормално функционираща кръвно-мозъчна бариера. При нормални обстоятелства, приемът на GABA, не би трябвало да има ефект върху нервната система.

Тестът включва прием на минимум 1000 мг GABA наведнъж. Ако всичко е наред, то не би трябвало да усетите никакъв ефект. Ако обаче се проявят промени в настроението, то тогава кръвно-мозъчната бариера е изстъняла и пропуска нежелани вещества. Промените в настроението може да се проявят като силно успокоение или превъзбуда и тревога.

Кои хранителни добавки биха били от полза?

Алфа липоева киселина е един от най-силните антиоксиданти. В човешкото тяло АЛА служи за рециклирането на антиоксиданта глутатион, като и удължава антиоксидантната активност на витамин Е и витамин C. Aлфа липоевата киселина се използва при профилактиката на множествена склероза. Установено е, че АЛА блокира нахлуването на левкоцити в централната нервна система и по-специално моноцити. Самите моноцити се изолират от циркулиращата липоева киселина, което предотвратя тяхното преминаване през кръвно-мозъчната бариера. Отделно алфа липоевата киселина стабилизира самата кръвно-мозъчна бариера.

Синята боровинка е мощен антиоксидант и съдържа активните вещества антоцианини. Те играят важна роля в неутрализирането на някои процеси, които се вляят от застаряването. Такива са намаляване на гъстотата на кръвоносните съдове, увеличена пропускателност и др. Антоцианините притежават свойството да регулират пропускателността на кръвно-мозъчната бариера, като потенциалният механизъм е стабилизирането на мембранните фосфолипиди. Изследванията върху животни достигат до извода, че антоцианините могат да възстановят функцията на бариерата, дори след нейното отваряне.

Витамини от групата В. Комбинацията от витамини – В комплекс: витамин В6 (пиридоксин); В9 (фолат) и В12 (кобаламин), влияе положително върху високите нива на хомоцистеин. Тези три витамина въздействат и върху високите нива на албумин, които се свързват с рискове за кръвоносните съдове. Комбинацията, освен, че понижава хомоцистеина и албумина, уплътнява кръвно-мозъчната бариера, подобрява функцията и спомага за възстановяване на леки отклонения в когнитивните функции. Тепърва предстоят изследвания за въздействието на В комплекса върху кръвно-мозъчната бариера при деменция.

Ресвератролът е причината за славата на червеното вино. Той е мощен антиоксидант, като последните изследвания затвърждават, че може да пресича кръвно-мозъчната бариера. Традиционните ползи на ресвератрола са свързани с антиоксидантната му активност, регулирането на липидина пероксидация, защитата на мозъка от токсини и др. Изследванията върху животни установяват, че ресвератролът засилва стабилността на кръвно-мозъчната бариера, като в същото време увеличава гъстотата на невроните от вътрешната страна на мозъчната кора.

Куркумата е източник на един от най-силните антиоксиданти в природата –куркумин. Той притежава силни противовъзпалителни свойства и може да пресича кръвно-мозъчната бариера. Противовъзпалителните свойства на куркумина потискат факторите, които са свързани с увреждането на мозъка и кръвно-мозъчната система. В изследванията, използването на куркумин върху мишки подобрява състоянието при множествена склероза.

Ацетилхолинът е мощен невротрансмитер, който участва във функцията на нервната система. За неговото увеличаване в мозъка обикновено се ползват източници и прекурсори. Използването именно на такива вещества може да спомогне за засилването на кръвно-мозъчната бариера. Сред източници на ацетилхолин са CDP-Choline (ситихолин) и Alpha-GPC (алфа-глицилфосфорилхолин). Силни прекурсори са ацетил-ел-карнитини хуперзин А. Съществува едно изследване върху плъхове, което установява, че прием от 400 мг CDP-Choline драстично понижава мозъчната едема и разпадането на кръвно-мозъчната бариера, като в същото време проявява и неврозащитните свойства срещу токсичните вещества.

Рибено масло

На този етап, данните за ефекта на рибеното масло са ограничено до ин-витро изследвания. Първоначалните изследвания достигат до положителни изводи за въздействието на омега – 3 мастните киселини EPA и DHA върху кръвно-мозъчната бариера. Рибеното масло потиска протеина MMP-9, който се свърза с отклонения в кръвно-мозъчната бариера и миграцията на Т-клетки в централната нервна система. Рибеното масло на само намалява нивата на MMP-9, но и регулира както активността му, така и миграцията на самите Т-клетки.

Хранителните добавки могат да спомогнат при вече възникнали отклонения. Разбира се, те не са панацея за вашето здраве и може да прибягвате до тях при сериозни проблеми. Дотогава е напълно възможно да предприемете мерки, които да предотвратят използването на този род добавки. Такива мерки са подбирането на здравословни храни, по-малко говорене по мобилни телефони и избягване на безжичния интернет.

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. При нужда се обърнете към квалифициран специалист! ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *