Д-р Жан-Лионел Баго за идеалната противотрова

Ново хомеопатично лекарство за повлияване на страничните ефекти при химиотерапия

Отеление за палеативни грижи, Книника на Тюсо, Страсбург, Франция

Д-р Жан-Лионел Баго:

Резюме

„Хомеопатичното лекарство Okoubaka aubrevillei е малко познато във Франция. Събирането и обобщаването на различните известни доказателства ми позволи да стигна да пълно медицинско проучване на Okoubaka. Реперторизацията на основните симптоми го поставя между Nux Vomikaи Arsenicum Album. “Последици от отравяне“ като етиология и неговият храносмилателен тропизъм ме накараха да го използвам с известен успех за предотвратяване и лечение на страничните ефекти на химиотерапията.

Въведение

Хомеопатичното лекарство Okoubaka aubrevillei е малко познато във Франция. Открито през 1970 г., използването му остава ограничено, въпреки наличието му във всички френски аптекикато майчина тинктура до 30с. То се спонава в специализирана литература по медицина от О. Жулиан през 1980 г. Кората на това дърво традиционна се използва в Африка за преодаляване на коремни болки и лечение при отравяния. Често се предписва в Германия в ниско разреждане (D1 до D4) за лечение на отравяния от храни, химикали или лекарства. След представянето на различните доказвания от Германия, ще дам пълната Материя медика на Okoubaka и ще обясня моя опит в използването й за поддържаща грижа.

Ботаническо описание

Okoubaka aubrevillei е широколистно дърво, растящо в екваториалната гора на Западна Африка. То може да порасне до 30 метра на височина и 80 см в диаметър. Принадлежи към Santalaceae/сем. Сандалови. Това е хемипаразит, чиито корени се привързват към тези на съседните растения. Това му позволява да унищожи околните растения, с които се конкурира за вода, светлина и храна. Понастоящем се класифицира като застрашен вид и подлежи на специален мониторинг, поради намалямането му, заради интензивната търговия на кората му, с цел фитотерапевтична употреба.

Състав и терапевтични свойства

Кората съдържа различни катехини с антиоксидантни компоненти: галокатехини, епикатехин галати и епигалокатехингалати. Също така съдържа галова киселина, бетаситостерал и стигмастерол. Тези полифеноли имат детоксикиращ, антибактериален и противовъзпалителен ефект върху храносмилателната система. Наличието на фенолни съединения, осигурява антимикробните и имуностимулиращите свойства на кората.

Традиционна употреба

При локално приложение, кората се изполва след мацерация или като инфузия за лечение на различни кожни състояния, особено в случаите на случайно отравяне. Изглежда също така има облекчаващ ефект при натъртвания. Но това е предимно традиционното му използваане от местни лечители, което предизвиква и интереса на западните етноботаници. Всъщност кората на Okoubaka се смята за идеалната противоотрова при: консумиране на токсични вещества от всякакви хранителни продукти (развалена храна), при инфекциозни състояния (гастроентерити) или токсични отравяния. Местните шамани също така го използват, за да отблъснат злите духове, като придават на дървото магически, символични пречистващи свойства.

Хомеопатична употреба

Въвеждането на Okoubaka aubrevillei в хомеопатичната фармакопея, дължим на германската лекарка Магдалена Кунст и фармацевта Вилмар Швабе, който е подготвил първия разтвор през 1970 г. Майчината тинктура се получава чрез накисването на сухата кора от клони на растението във водно-алкохолен разтвор за 3 седмици. След това мацерата се експресира и микрофилтрира. Различните разреждания се извършват в съответствие с обичайните методи за производство на хомеопатични лекарства.

Основните терапвтични показания, представени от М. Кунст през 1972 г., са:

 • инфекциозно или токсични отравяне с храна (инсектициди, никотин и др.);
 • последствия от инфекциозни болести (последствия от грип, тропически болести, токсоплазмоза, детски вирусни инфекции);
 • профилактика на гастроентерит и хранителна непоносимост при пътувания

Доказване качествата на Okoubaka

Има две такива. Първото доказване качествата на хомеопатичното лекарство е публикувано през 2012 г. От Дейвид Райли, вторият доклад е издаден през 2013 г., от Майкъл Теу. Послесният заслужава внимание, защото е направен по модерен и прецизен начин. Това е многоцентрово фаза 1, рандомизирано, двойно-сляпо спрямо плацебо проучване, което представя доказателства за ефективност. Изследователите, здравите доброволци и статистиците не познават нито името на изучавания хомеопатичен продукт, нито рандомизиранито му сред доброволците. След период от 7 дни на наблюдение без медикаменти, здрави доброволци вземат 5 гранули от Okoubaka12сили 5 плацебо гранули, разпределени чрез жребий. Гранулите се приемат разтворени в устата 5 пъти дневно, в продължение на 5 дни.

Предложения за Okoubaka

Материя Медика

Опитах са да събера всички пуубликации в една Материя Медика, която ще трябва да бъде потвърдена от практически и клиничен опит.

 • Етиология

Последици от отравяне и хранително натравяне, непоносимост към лекарства, никотинова интоксикация, хранителна алергия, тропическа или детска вирусна инфекция.

 • Характерни симтоми

Гаденето се облекчава от прием на топла храна или от горещи напитки.

 • Общо действие

На поведението (раздразнителност, гняв), храносмилателната система (гадене, болка в корема, диария) и кожата (сърбеж, екзема).

 • Психологечески белези

Раздразнителност, тревожност, обезсърчеение от чувство за некомпетентност и страх от недостатъчност. Загуба на памет, объркване и трудност при концентриране. Главоболие, мигрена и замаяност.

 • Глава

Главоболие и усещане за мъглявина, темпорална болка от ляво на дясно.

 • Уши

Среден отит с увеличение на аденоиди.

 • Нос

Алергичен ринит и алергичен конюнктивит.

 • Уста

Болезнена афта на езика и вътрешния ръб на дълната устна. Халитоза. Покрит език с бял налеп, с отбелязан отпечатък на зъбите. Сухота в устата и хартиен вкус. Сърбеж на устните и устната лигавица след хранене. Подути и кървящи венци. Фарингит.

 • Лице

Зачервяване, сухота и усещане за парене на лицето. Херпес на устните.

 • Стомах

Гаденето се засилва при хранене, придружено е от главоболие и се влошава от мисълта за храна. Изгаряне от стомашни болки, което се засилва през нощта и се подорява с прием на топли напитки. Чувство за тежест в стомаха.

 • Корем

Подуване и газове, които се по-тежки през нощта. Болка в горния десен долен квадрант, сякаш от нанесен удар. Диария.

 • Крайници

Тежестта и изгарящата мускулна болка се подобряват от топлина.

 • Кожа

Екзантем и екзема в отговор на хранителни или лекарствени натравяния. Суха груба кожа, абразии. Алергичен пруритус с кървави промени.

 • Общи симптоми

Усещане за студ. Преумора с раздразнителност и чувство за безпомощност. Астения и апатия въпреки дългия сън. Трудности в поддържането на отворени през деня очи.

 • Усещане

Усещане за замъглено съзнание, компресиран мозъчен усет в десния лоб, усещане за пясък в очите, усещане за сухота и изгаряне на лицето, стегнатост в гърлото, усещане сякаш имате тежест в стомаха, усещане сякаш ръка е стегнала стомаха, чувство на натиск върху гръдната кост и стягане в гърдите. Усещане за мускулна тежест и болка.

 • Фактори, които водят до влошаване

Мисли за храна, след хранене, при събуждане сутрин, по време на миене на зъби. Преди менструация; лежане на лявата страна.

 • Фактори, които водят до подобряване

Горещи напитки, гореща храна, топлина, като цяло и разтягяне.

 • Желания и апетит

Желяние за прием на гореща храна. Желание за прием на топли напитки.

 • Основни клинични показания

Като превантивно лекарство за гастроентерит по време на пътуване, токсична или алергична хранителна непоносимост. Като лек за гадене, повръщане, диария в резултат на хранително натравяне, храносмилателна алергия, излагане на пестициди или отравяне. Отравяне с тежки метали. Дихателни и хранителни алергии. Непоносимост към глутен. Храносмилателна непоносимост към лекарства.

 • Дозировка

За превантивен режим: по 1 доза в D6, 2 до 3 пъти на ден. За лечебен режим: 1 доза в D6, на всеки час, като постепенно се разреждат според подобрението.

 • Сравнение

Ars. Nux-v. Lyc. Rhus.t. Bry.

 • Допълнителни

Ars или Nux

Обсъждане

Новата Nux Vomica?

Човек може де се изкуши да види в новата Okoubaka и на фона на храносмилателните симптоми, които облекчава, една Nux Vomica, лекарството на 21 век. Раздразнителност, холерична тенденция, променяща се към отпадане и изтощение и алергичен ринит, също биха могли да наведат на тази идия. Именно основната етиология „ последици от отравяне“ , е това, което ме кара да мисля за Nux. Това не е единственият препарат, цитиран под „ Стомашно-чревнинарушения след злоупотреба или натравяне с медикаменти“ в наръчника за лекарства и който освен това е в 3-та степен.

Нов растителен еквивалент на Arsenicum album?

И все пак, неNux е най- близкият до Okoubaka медикамент, а Arsenicum. Той може да стане неговият втори еквивалент, след Veratrum album. Наистина, ако изброим всички симптоми, които со най-характерни за повлияване от Okoubaka, установяваме, че Arsenicum album изпреварваNux, независимо дали става дума за similimum, брой на събитията или вид степени.

Диференциални симптоми

Въпреки това, нито едно от тези две големи лекарства – поликрест не покрива всички симптоми, които се повлияват от Okoubaka. В рубриката „ Гадене с подобрение при прием на горещи напитки“ има само едно лекарство: Theridion в първа степен. В доста сходното „ Повръщане с подобрение при прием на много гореща вода“ има две лекарства: Chelidonium във втора степен и Sulphuricum ac. в първа. Ако клиничната употреба го потвърди, Okoubaka може да се добави към тези две рубрики. Симптомите: „Гадене сутрин, при събуждане, и гадене при миене на зъби“, не са покрити нито от Ars, нито от Nux, като така ни помагат да направим разлика.

Силни допълващи лекарства

Когато се справяме с последствията от медикаментозно натравяне, по-скоро бихме погледнали към Nux. Когато се занимаваме с последици от отравяне или хранително натравяне, гледаме повече към Ars.

Необходимо е клинично потвърждение

Преди Okoubaka да стане решение за пациенти, претърпели отравяне, както Arnica montana – при травма, или Calendula officinalis за кожни раздразнения и рани, и Echinacea angustifolia имуносупресия, са необходими много клинчни потвърждения от практикуващи лекари хомеопати.

Okoubaka и устойчивото развитие

Хомеопатичната фармакопея, освен липсата на лекарствени взаимодействия и странични ефекти, се оказва пример за опазване на околната среда, като трябва да се знае, че кората само на едно дърво може да покрие хомеопатичните потребности на човечеството. Опазвайки екологията и грижейки се за нашето тяло, хомеопатията е част от подхода за устойчиво развитие.

Рак

Изключително ново лекарство в поддържащата грижа

Интересно е да се отбележи, че много от симптомите са общи за тези, които могат да се срещнат при химиотерапия.

 • Етиология: резултат от отравяне
 • психологически признаци на раздразнителност – страничен ефект на кортикостероидите
 • усещане за умора и безпомощност – съпътстващ ефект на умората след химиотерапия
 • слабо внимание и усещане за замъглено съзнание – централен страничен ефект на химиотерапията върху функциите на паметта
 • главоболие – страничен ефект от антиеметиците
 • конюнктивит със сълзящи очи, вторична сухота в очите – токсичност на роговицата при химиотеапия
 • зачервяване и болезнено парещо усещане на лицето – страничен ефект на таксани и кортикостероиди
 • язви в устата и дисгезия с език, покрит с белезникаво покритие, носещо отпечатъка на зъбите – перорална млечна киселина, вторична при имуносупресия
 • гадене, възпалителен гастрит, подуване на корема и диария – химическа токсичност върху стомашно-чревната лигавица
 • екзема и обриви – страничен ефект на доцетаксел

Подкрепящата грижа е една от областите на приложение на Okoubaka поради ятрогенните ефекти на използваното лечение. Хомеопатията определено има своето място в борбата с нежеланите странични реакции при лечението на злокачествените болести.

Личният ми опит с Okoubaka е свързан с приложението й през последните три години в случаите, когато Nux е бил неефективен при гадене. Употребата на Okoubaka дава доста добри резултати, което го прави първият кандидат за замяна на Nux.

За една година, етиологията „след отравяне“ ме накара да предписвам Okoubaka редавно като превантивна мярка за страничните ефекти на химиотерапията, съгласно следния протокол:

Okoubaka D6 по 1 доза два пъти дневно, в деня преди, в деня на и в деня слeд всяка сесия на химиотерапия.

Nux Vomica, Arsenicum album или Ipeca (в зависимост от симптомите) в случаи на гедене.

Заключение

Ако основната индикация за Okoubaka е превенцията и лечението на хранително отравяне, химическо отравяне или диария при пътувания, както и последствията от инфекциозни заболявания, тя има място в поддържащата грижа за предотвратяване и лечение страничните ефекти на химиотерапията.

Подобно на всяко хомеопатично лекарство, използването му в хомеопатичната общност ще оцени най-добрите му показания. Повечето от описаните от мен патогенетични симптоми трябва да бъдат предмет на нови проучвания и публикации.

Ако етиологията на „последици от отравяне“ и симптомите „гадене и хранителни разстройства, които се облекчават от горещи храни или напитки“ понастоящем са двете основни „ключови бележки“, усещам, че по-голямото използване на Okoubaka ще провери полезността на това лекарство, както вече бе потвърдено успешно в моята практика и ще интегрира силата на хомеопатичните лекарства в поддържащата грижа на онкологични пациенти.“

Забележка: ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта! Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *