Плацебо ефектът

Лекарство или плацебо? И двете могат да повлияят на тялото.

Плацебо: лечение без активно вещество

Плацебо са лекарства без реални активни съставки. Въпреки това, те често успешно се предписват от лекарите. Защо някои фалшиви лекарства работят толкова добре?

„Плацебо ефектът е измерим невробиологичен процес“, казва проф. д-р Карин Мейснер (Karin Meißner). Тя изследва ефектите от плацебо в Института по психологическа медицина към университета „Лудвиг Максимилианс“ в Мюнхен. Благодарение на съвременните методи за изследване, може да се проследи ефектът на плацебо върху мозъка.

Плацебо се наричат фиктивни лекарства, които не съдържат специфична активна съставка – поне не срещу болестта, която се очаква да излекуват. Повечето от тях са напълно безвредни захарни хапчета и физиологични разтвори. Въпреки това, като истински лекарства, те могат значително да подобрят симптомите на заболяването, когато пациентът вярва в тяхната ефективност.

Доказателства за ефективност

Дълго време се казваше, че ефектът се основава единствено на въображението на пациентите. Сега това е опровергано. При болка ефектът е проучен доста добре. Например, плацебо при пациенти с болка, може да предизвика секреция на ендорфини в централната нервна система. То облекчава болката. Мейснер подозира, че приемането им, причинява определени асоциации в пациента, които от своя страна, водят до увеличена секреция. Подобен ефект е демонстриран и от изследователски екип на университета във Ванкувър при пациенти с болест на Паркинсон: изследователите са дали на пациентите плацебо с обещанието, че лекарството ще подобри двигателните им функции. Впоследствие координацията между тях, действително се увеличила. Определени нервни клетки на главния мозък, участващи в управление процесите на движение, временно освобождават повишено количество допамин, който липсва при болестта на Паркинсон.

Важен, макар и по-малко проучен ефект, е ефектът върху вътрешните органи.

Например, лечението с плацебо може да има значителен ефект върху стомашната активност, кръвното налягане и дори коронарните артерии, Но как и до каква степен, ще бъде доказано в бъдещите изследвания. И все пак: „Плацебото със сигурност не е достатъчно, като единствен метод за лечение на високо кръвно налягане“, казва проф. д-р Мейснер. Същото се отнася и за болести, като болестта на Паркинсон.

Доверието в лечението стимулира плацебо ефекта

В допълнение, много фактори влияят на плацебо ефекта. Личността и предишния опит на пациента са важни. Ако той няма доверие в лекаря и терапевтичните процедури, плацебо работи лошо. Обратното обикновено се случва, когато очакванията за ефекта от него са по-големи, тогава препаратът без лекарство, помага по-добре. Оптимистите очевидно са в предимство.

„Тези ефекти са налице не само в плацебо, но и в много лекарства и терапии“, обяснява проф. д-р Карин Мейснер. Ако пациентът очаква подобрение на състоянието си от реално лечение, има тенденция ефектът да бъде по-добър.

В ежедневната практика се използват и така наречените псевдо-плацебо. Въпреки че тези „нечисти“ плацебо имат фармакологични ефекти (случайни странични ефекти), те нямат специфичен ефект върху заболяването, което трябва да се лекува във всеки отделен случай. Лекарят винаги трябва да проверява много внимателно, дали пациента наистина трябва да вземе плацебо и ако е така, от какъв вид.

Отрицателен плацебо ефект – Nocebo

Умът влияе върху начина, по който работи лекарството – в двете посоки. Следователно, появата на нежелани странични ефекти, може да се дължи отчасти на негативните очаквания, тогава, лекарите говорят за ефект на ноцебо.

Този ноцебо ефект е доказан и от някои научни проучвания. Участници в проучване, които вярват, че електричеството е преминало през главите им, бързо развиват главоболие. В друг експеримент с хора, имащи хранителна алергия: лекарите им инжектирали чист физиологичен разтвор, но казали, че течността съдържа алерген; резултат – всеки четвърти пациент бил с алергични симптоми.

Ефектът от истинските лекарства също се влияе от информацията: в едно проучване участниците получили силно болкоуспокояващо лекарство с информацията, че медикаментът усилва болката, вместо да я намалява. При последващите болкови стимули, пациентите показвали толкова болка, както и без медикаменти. Следователно обратното отрицателно очакване, елиминира аналгетичният ефект на коригиращите мерки

В сивата зона

Плацебо не са маргинален въпрос в медицинската практика. От проучване сред 400 практикуващи лекари в Бавария, изследователката на плацебо-ефекта, проф. д-р Карин Мейснер знае, че 80 до 90% от тях предписват терапии без научно доказана ефективност, няколко пъти в годината. Често употребата на плацебо има прагматични причини. Някои пациенти искат задължително да получат лекарство, предписано за тяхното състояние – независимо дали това е признат метод на лечение или не. Очевидно там има възможност за такава практика, но това не е безпроблемно, защото може да е в противоречие с изискванията за медицинска информация. Ето защо, Мейснер съветва лекарите да говорят открито с пациентите по този въпрос. Те трябва да бъдат информарани, че лекарството е плацебо, че няма доказани противовъзпалителни свойства, но то може да помогне на много хора. Противно на общоприетото мнение, плацебото може да работи и ако хората знаят за него.

Превод от https://www.apotheken-umschau.de/Placebo: Димитринка Станчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *