Странни връзки с рака

Всички знаем основното за това, как да се опитаме да избегнем рак: да не пушим цигари; да не нанасяме слънцезащитен крем. И можем да избегнем няколко други рискови фактора за рак, като пропуснем червеното месо, ваксинирането срещу HPV и избягването на замърсен въздух, колкото е възможно повече.

Ето някои странни връзки, които биха могли да повишат риска от рак при хората, но са по-малко известни или им обръщаме много по-малко внимание:

Горещ чай

Отпиването на чай може да звучи като здравословен начин за справяне със стреса, а пиенето на зелен чай, може дори да намали риска от рак. Но не забравяйте първо да оставите чая си да поизстине. Пиенето на чай, който е изключително горещ, може да увеличи риска от рак на хранопровода, показва проучване от 2018 г., направено в Китай. В проучването били включени около 450 000 души, а изследователите открили, че хората, които обикновено пият горещ чай, пушат тютюн и пият алкохол прекомерно, имат пет пъти по-голям риск от рак на хранопровода, отколкото хората, които не правили никое от тези три неща. Екстремната топлина на чая, може да повреди лигавицата на хранопровода, като увеличи щетите, причинени от дима на цигарите и алкохола, според изследователите.

Неподвижното седене на едно място

Един от начините за намаляване на риска от рак е да се движите. По-високите нива на физическа активност са свързани с намален риск от най-често срещаните ракови заболявания: рак на белия дроб, дебелото черво и гърдата. Едно проучване установило, че двигателните упражненията намаляват риска от получаване на всякакъв вид рак със 7%. Не е ясно как точно упражнението понижава риска от рак при хората, отбелязали изследователите. И все пак изглежда, че много хора не знаят за връзката между упражненията и намаления риск от рак. Повишаването на обществената осведоменост за връзката им, може да бъде с цел да се намали процента на рака.

Ако си по-висок на ръст

По-вероятно е по-високите хора да се разболеят от рак, отколкото по-ниските хора. Проучване през 2018 г. установило, че за всеки допълнителени 10 см (4 инча) височина, рискът от рак се увеличава с 10%. Учените открили връзката между височината и рака през 50-те години на миналия век, и въпреки че не е ясно, как точно ако си по-висок, може да повлияе на риска от рак. Може да е простият факт, че по-високите хора имат повече клетки в тялото си и следователно повече клетки, които биха могли да станат ракови, предположили изследователите. По-ранно проучване установило 13% увеличение на риска от рак след менопауза при всеки допълнителни 4 инча височина. Интересното е, че проучване от 2016 г. открило връзка между по-дългите крака и риска от рак на дебелото черво. Възможно е нивото на факторите на растежа в тялото да играят роля във връзката, посочили изследователите от изследването за рак на дебелото черво.

Димът от скарата

Хората, които седят близо до скара, могат да абсорбират увеличено количество химикали, наречени полициклични ароматни въглеводороди през кожата си, открило проучване през 2018 г. Тези химикали се отделят при изгарянето на дърва или дървени въглища и се знае, че са канцерогени или агенти, причиняващи рак. Изследователите посочили, че нивото им, което хората абсорбират през кожата си, е по-ниско от нивото, на което са били изложени, като ядат месо на скара. В сравнение: хората вдигат по-високи нива на полициклични ароматни въглеводороди, когато са ги поели през кожата си, отколкото при вдишването на дима. Затова когато печете барбекю, може да прикриете кожата си, за да намалите абсорбцията им през кожата, отбезязали изследователите.

Гръдни импланти

Жените с определен вид гръден имплант могат да се сблъскат с повишен риск от рядък вид лимфом, наречен анапластичен голям клетъчен лимфом (ALCL), открило проучване от 2018 г. Този вид рак, не е рак на гърдата; лимфомите са ракови заболявания, които възникват от клетките на имунната система. Сред жените в изследването тези, които са с текстурирани гръдни импланти, а не с гладка повърхност, са изложени на по-висок риск от ALCL. Все пак общият риск от този рак дори сред жени с импланти е много нисък. Изследователите изчислили, че на всеки 7 000 жени, които получават гръдни импланти, една ще развие ALCL в гърдата до 75-годишна възраст. Причината за връзката не е точно изяснена, възможно е имплантите да предизвикат увеличено възпаление в тъканта на гърдата, което с времето може да доведе до рак, казали изследователите.

Пиенето на алкохол

Вдигането на чаши и препичането за добро здраве, може да не е чудесна идея. Изследователите изчисляват, че 5% от новите случаи на рак в годината, в световен мащаб, и 6% от смъртните случаи от рак в годината, се дължат директно на употребата на алкохол, според изявление от 2018 г. на лекарите лекуващи ракови заболявания в Американското дружество по клинична онкология. Алкохолът е свързан с повишен риск от рак на гърдата, колоректален рак, рак на хранопровода, рак на черния дроб, както и рак на устата и гърлото. И въпреки, че по-интензивното пиене обикновено е свързано с по-висок риск от рак, изследванията показвали, че пиенето дори на леко или умерено количество алкохол, също може да увеличи риска от рак при хората. Наскоро изследователите открили доказателства, подкрепящи една идея за това как алкохолът допринася за риска от рак. Изследване от 2018 г. върху мишки установило, че разграждането на алкохол в организма, може да освободи химикал, който уврежда ДНК на стволовите клетки на кръвта, което може да доведе до рак.

Прекалено голямо тегло

Наличието на по-голямо телесно тегло, може да увеличи риска от повече от дузина видове рак, открило проучване от 2017 г. Хората от изследването, които имали наднормено тегло или затлъстяване, се сблъсквали с почти двойно по-голям риск от рак на хранопровода, стомаха, черния дроб и бъбреците в сравнение с хората, които са в нормален диапазон на тегло. Хората, които са с наднормено тегло или затлъстяват, могат да имат по-високи нива на възпаление, като по този начин увеличават риска от рак, се казвало в доклада. Също и по-високите нива на хормони, които са свързани с растежа на клетките, могат да стоят зад повишения риск, посочили изследователите. Изследване от 2017 г. установило, че хората, които поддържат здравословен начин на живот, включително по-ниско телесно тегло, имат по-малък риск от рак в сравнение с тези, с по-малко здравословен начин на живот.

Едно нещо, което вероятно не причинява рак

И все пак, ако изглежда, че навсякъде, където се обърнете, намерите нещо, което може да причини рак, се успокоявайте с това: Изследванията показват, че няма връзка между електромагнитните сигнали от мобилните телефони и риска от рак на хората. В 10-годишно проучване, публикувано през 2018 г., изследователите разгледали ефектите на много високи нива, на радиочестотна радиация върху процента на рак при лабораторни плъхове. Те заключили, че няма доказателства, че нивата на радиочестотна радиация, на които хората са изложени, когато използват мобилни телефони, са вредни за човешкото здраве, пише:https://www.livescience.com/

Забележка:

ИнтеграБг.Инфо не е лекар, не лекува, и не консултира! ИнтеграБг.Инфо е здравно информационна – образователна медия. ИнтеграБг.Инфо не носи отговорност за неправилно интерпретиране на текст от потребителите на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *